«Молодість – це мрія. Це віра. Це тяжіння до подвигу. Це – лірика та романтика. Це великі плани на майбутнє. Це початок всіх перспектив».

Хікмет Ран

Молодість – це прекрасний ресурс – для особистісного зростання, розвитку, це натхнення до реалізації. Я Молодість – це сенситивний (чутливий) період, який надихає особистість до втілення мрій, реалізації дитячих фантазій, спонукає до активних дій у тому чи іншому напрямку. Молодість – це та пора, коли маленька перемога стає запорукою життєвого успіху, це час пошуків, відкриттів, реалізації найсміливіших сподівань, мрій і надій, пошуку свого життєвого шляху, сенсу, бажання діяти, дивувати світ своїми ідеями та досягненнями. Це золотий час для навчання, спонтанних подорожей, фестивалів, максималізму.

За твердженням відомого психолога І. Кона, «молодість звернена у майбутнє, це спрага та передбачення досягнень, вік мрій…». Зауважимо, що молодість не тільки фізичний та психологічний ресурс – в сенсі реалізації потреб, саморозвитку, вивільнення енергії, спрямованої на досягнення поставлених цілей, це і соціальний ресурс – широкі комунікації, включення у соціальну та політичну сфери, волонтерська діяльність тощо.

Молоді люди сьогодні – це найбільш активна аудиторія  психологічних семінарів і тренінгів, участь в організації групової психологічної допомоги. В молодому віці ми більше готові вчитись, змінюватись, ми не приймаємо стереотипи, ми «особливі», «неповторні», «не такі як інші» з почуттям свободи та самоцінності.

Я переконана, що молодість – це не тільки віковий період професійного вибору, самовизначення, а й стан душі, який мотивує і окриляє! Коли у людини в душі палає вогонь жаги до змін, не зникає бажання йти до своєї мети і не опускати рук, коли вона демонструє жвавий розум, уміє співчувати – її вважають «молодою душею», до неї тягнуться, нею захоплюються.

Молодість – це і є життя,  вона залежить від наших внутрішніх станів і почуттів. Це коли ти живеш і відчуваєш щастя, вмієш давати тепло людям; це усвідомлення того, що твої крила починають розправлятися, щоразу підкорюючи нові вершини і при цьому жити у повній гармонії із внутрішнім та зовнішнім світом. Для цього важливо пізнавати себе, шукати і розкривати свої таланти і долучатись до небайдужого, вільного соціуму. Як писав Григорій Сковорода, «Як хто посіє в юності, то пожне в старості».

 

Оксана Войтенко, викладач кафедри психології

Перейти до вмісту