Команда Університету Григорія Сковороди в Переяславі розпочала співпрацю та одразу ж вчила домедичній допомозі охочих педагогів у Верховинській громаді

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Команда Університету Григорія Сковороди в Переяславі розпочала співпрацю та одразу ж вчила домедичній допомозі охочих педагогів у Верховинській громаді

Наприкінці липня відбулася зустріч команди Університету Григорія Сковороди в Переяславі на чолі з ректором Віталієм Коцуром із керівницею відділу освіти, молоді і спорту Верховинської селищної ради Іриною Сумарук у рамках якої було обговорено майбутню співпрацю та підписано відповідний договір. Натомість кандидат історичних наук, доцент кафедри медико-біологічних дисциплін факультету фізичної культури, спорту і здоров’я Юрій Козубенко проводив тренінг для надання домедичної допомоги у закладах освіти Верховинської територіальної громади. Розповідаємо про все по порядку.

Підписавши договір про співпрацю з відділом освіти молоді та спорту Верховинської селищної ради сковородинівці одразу ж взялися до його предметної імплементації – представник нашого закладу Юрій Козубенко провів навчання з надання невідкладної домедичної допомоги для вчителів та вихователів двох десятків закладів освіти молоді та спорту Верховинської селищної ради, зокрема Криворівнянського ліцею імені Михайла Грушевського, Буковецької гімназії Верховинської селищної ради, Верхньоясенівського ліцею Верховинської селищної ради, Красноїльської ЗОШ I-III ст. №3, Верховинської СШ №1, Ільцівського ліцею Верховинської селищної ради та Замагорського ліцею.

У ході тренінгу вчителі здобули практичні навички щодо здійснення оцінювання стану потерпілого та визначення допомоги якої він першочергово потребує; забезпечення вільної прохідності верхніх дихальних шляхів; виконання штучного дихання та закритого масажу серця, оцінювання їх ефективності; тимчасового зупинення кровотечі шляхом накладання турнікету; накладання пов’язки при ушкодженнях (пораненні, опіку, забої); іммобілізування ушкодженої частини тіла при переломах кісток та надання допомоги при втраті свідомості.

«За мету тренінгу поставили навчити рятувати та стабілізувати життєдіяльність організму до приїзду швидкої допомоги, адже в гірських умовах швидка медична допомога не завжди може вчасно дістатися до потерпілого навіть  на такі нескладні стани як масивна кровотеча, зупинка дихання, зупинка серцебиття, удавлення, судоми тощо. Якщо в людини зупинилося серце, домедична допомога, яку надають до приїзду швидкої, у середньому в пʼять разів підвищує шанси людини вижити. До того ж діяти треба одразу. Кожен хто відвідав тренінг отримав надважливі знання з надання першої домедичної допомоги, адже дане вміння може знадобитися в будь-якій неочікуваній ситуації» – зазначає Юрій Леонідович, додаючи що під час тренінгу вчителі ознайомилися з особливостями домедичної допомоги при серцевому нападі, інсульті чи інфаркті. Підкреслює, що від тренінгу в його учасників залишилися дуже яскраві, позитивні враження, а найголовніше – навички, мета яких не розгубитися, не нашкодити та правильно допомогти, а можливо і врятувати чиєсь життя.

Прикметно що під час проведення тренінгу з невідкладної домедичної допомоги, частина вчителів та вихователів зацікавилися перспективами вступу та здобуття вищої освіти в УГСП.

Університет Григорія Сковороди в Переяславі бажає закладам освіти Верховинської територіальної громади наснаги, ентузіазму та натхнення в нелегкій педагогічній праці. Будемо чекати випускників цих закладів в лавах студентства сковородинівської альма-матер.

 

Наталія Редзюк

Перейти до вмісту