«Борись. Воюй. Це того варте!»: видання «Українська правда» опублікувало історію аеророзвідника-сковородинівця, який загинув за Україну

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «Борись. Воюй. Це того варте!»: видання «Українська правда» опублікувало історію аеророзвідника-сковородинівця, який загинув за Україну

Українська правда опублікувала матеріал «Борись. Воюй. Це того варте!» – це історія аеророзвідника, здобувача-політолога  факультет гуманітарно-природничої освіти та соціальних технологій, бійця Батальйону імені генерала Кульчицького Фелікса Куртаніча, відомого під псевдонімом «Лис» Подільський.

У квітні пілот аеророзвідки Фелікс Куртаніч під час виконання бойового завдання загинув у Луганській області.

У відео, опублікованому на youtube-каналі УП, близькі чоловіка пригадують, що він завжди прагнув бути причетним до всіх визначальних для країни подій.

У 2013 році Фелікс тікав із ліцею в Чернігові для того, щоб брати участь у Революції Гідності. У 2014 кинув навчання у Вінницькому торговельно-економічному університеті, аби у віці 18 років добровольцем піти воювати проти Росії на Донбасі.

На війні Фелікс захопився аеророзвідкою. І коли у 2019 році повернувся до мирного життя, на останні гроші придбав перший власний дрон. Але і це захоплення швидко переросло у діяльність на користь держави. Під управлінням Фелікса дрони почали здіймати в українське небо прапори.

Торік завдяки Феліксу на День кримськотатарського прапору над Майданом було піднято стяг кримських татар, а над Слов’янськом замайорів великий прапор України.

Фелікс планував здійняти український прапор у небі над Донецьком і Луганськом. Але після повномасштабного вторгнення росії вдруге пішов на війну.

Спершу аеророзвідник із позивним «Лис» воював на Київщині, а після того, як Київ вдалося відбити, одразу вирушив на Донбас.

«Ми познайомилися з Феліксом у травні минулого року. Тоді я отримав інформацію, що, перебуваючи під санкціями РНБО та попри заблоковані рахунки, кум Путіна Віктор Медведчук влаштував реконструкцію свого «палацу» під Києвом. Аби довести, що реконструкція дійсно відбувається, потрібно було зняти будинок із повітря.

Складність цього задуму полягала в тому, що охорона Медведчука мала спеціальні пристрої, які глушили та перехоплювали дрони. Тому потрібен був дрон, який може знімати з великої висоти. І тоді на зйомку приїхав «Лис».

Щойно він підняв дрон у повітря, керування було втрачено. Дрон швидко почав летіти в сторону охоронюваної території Медведчука. Фелікс побіг за дроном, одночасно перевантажуючи додаток для керування.

Фелікс біжить у лісі біля будинку Медведчука, щоб повернути керування дроном

Повернути коштовний дрон на землю таки вдалося. Але зафільмувати маєток Медведчука – ні.

Тоді я запропонував більше не ризикувати дроном, але Фелікс наважився летіти ще. Завдяки йому українці змогли побачити реконструйований маєток Медведчука» – згадує журналіст «УП» Михайло Ткач та додає, що викладений на каналі епізод лише один з багатьох епізодів, який може розповісти про характер Фелікса.

Пропонуємо вашій увазі відео від «УП» яке розповідає, яким був Фелікс Куртаніч, що встиг зробити і за що помер:

Нагадаємо, що здобувач-політолог, боєць Батальйону імені генерала Кульчицького Фелікс Куртаніч трагічно загинув 18 квітня 2022 року у боях під містом Рубіжне Донецької області. Хлопець був неодруженим, мав військову освіту. З 2015 року брав участь у бойових діях в зоні ООС та служив у батальйонах «Карпатська січ», «Донбас» та «Айдар».

Ми ніколи не забудемо і не пробачимо втрати Фелікса та всіх тих, хто пліч-о-пліч стояв на захисті нашої держави та виконував бойові завдання в найгарячіших точках України!

За матеріалами «УП»

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту