«У першу чергу ти – українець, а вже потім ти професіонал у будь-якій сфері», – випускник нашої аспірантури та паралімпієць Богдан Кулинич

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «У першу чергу ти – українець, а вже потім ти професіонал у будь-якій сфері», – випускник нашої аспірантури та паралімпієць Богдан Кулинич

У середу, 8 червня, тренер воротарів МСК «Дніпро – Черкаси», майстер спорту України міжнародного класу з футболу Богдан Кулинич отримав з рук ректора Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталія Коцура диплом доктора філософії, за спеціальністю 032 «Історія та археологія».

Богдан зізнається, що у написанні та захисті дисертації велику роль відіграли його наукові керівники: доктори історичних наук Валентин Лазуренко та Віктор Коцур. Зазначає, що працювати під керівництвом таких корифеїв наукової галузі для нього було великою честю.

Дисертація Богдана Григоровича мала тему «Висвітлення в пресі України становлення і розвитку паралімпійського спорту (кінець 80-х рр. ХХ ст. – початок ХХІ ст.)». Вона була подана на здобуття наукового ступеня доктора філософії з галузі знань «Гуманітарні науки» за спеціальністю 032 «Історія та археологія». Захист відбувся 28 грудня 2021 року у конференц-залі імені Василя Сухомлинського Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

У одному зі своїх інтерв’ю Богдан зазначив: «У першу чергу ти – українець, а вже потім професіонал у будь-якій сфері».

Підтвердженням його слів є перемога Паралімпійської збірної України чемпіонату світу з футболу (гравці з ураженнями опорно-рухового апарату), який відбувся 15 травня 2022 року в іспанському місті Салоу. Воротарює у паралімпійській збірній України з футболу саме Богдан Кулинич.

Богдан переконаний, що кожен спортсмен, який представляє Україну на міжнародному рівні, є своєрідним дипломатом, оскільки має «достукатися» до світу, послати відповідні меседжі про нинішнє становище нашої держави і крім того – намагатис привезти додому перемогу. Адже всьому населенню України потрібні такі «маленькі» перемоги, які будуть вести нас до великої найбільш очікуваної перемоги.

Варто зазначити, що ця перемога є вже шостою на рахунку нашої збірної. У рамках групового раунду вона посіла перше місце у квартеті D, перемігши Іспанію (5:0), Північну Ірландію (7:0) та Аргентину (5:1). У 1/4 фіналу наша збірна розгромила Ірландію (5:1), у 1/2 фіналу – США (5:1).

За словами Богдана Кулинича, на українців дивилися як на представників особливої країни, які показують жагу до перемоги на всіх фронтах: «Кожен з нас розумів ситуацію й без того знав: треба грати, як би важко не було. Навіть без підготовки. Билися не так за себе й за футбол, як за цілісну й незалежну Україну».

У зв’язку з подіями 24 лютого, збірна України не змогла вирушити на перший навчально-тренувальний збір, який було заплановано на початок березня. Про участь нашої збірної у чемпіонаті світу спортсмени дізналися за два тижні до початку змагань. Тобто підготовки не було ніякої. Збірна була забезпечена спортивною екіпіровкою і відповідним інвентарем, проте кожен гравець нашої збірної був би готовий вийти на поле навіть у «калошах» і здобути перемогу для нашої країни.

У ефірі програми «Четверта влада» на телеканалі ВІККА Богдан розповів про відчутну підтримку суперників: «Ми відчули підтримку інших країн, найбільше підходили представники Великої Британії і США, також Нідерландів та Іспанії. Усі вони говорили, що розуміють і хочуть допомогти. Пам’ятним став момент, коли змагалися зі США за вихід у фінал: суперники перед матчем вручили нам ігрову футболку з номером 22, на якій напис – «Україна – США»».

Відділ аспірантури та докторантури Університету Григорія Сковороди в Переяславі бажає Богдану Кулиничу нових перемог на славу України та сковородинівської альма-матер. Пишаємось Вами!

 

Інформацію надано Відділом аспірантури та докторантури

Перейти до вмісту