Перестало битися серце колишньої викладачки університету Ніни Леонтіївни Хмельницької

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Співчуття > Перестало битися серце колишньої викладачки університету Ніни Леонтіївни Хмельницької

Учора, 29 травня 2022 року, у день свого народження, відійшла у вічність кандидат геолого-мінералогічних наук, доцент кафедри географії, екології та методики навчання Ніна Леонтіївна Хмельницька.

Ніна Леонтіївна народилася 29 травня 1941 року в місті Душанбе (Таджикистан). З 1948 по 1958 рік навчалася спочатку в Переяслав-Хмельницькій школі №1, а старші класи – в школі №3. У 1963 році закінчила геологічний факультет Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка по спеціальності «гідрогеологія та інженерна геологія». З 1963 по 1992 роки працювала в науково-дослідному і проектно-пошуковому інституті «Укрдіпроводгосп» на посаді від інженера до завідуючою лабораторією прогнозування засолення земель науково-дослідного відділу.

У 1975 році захистила дисертацію на тему: «Меліоративно-гідрологічніумови Південно-Бузького (Очаківського) зрошувального масиву та прогноз їх змін при зрошенні». Ніною Леонтіївною розроблений метод прогнозування міграції окремих іонів солей, біогенів, важких металів в ґрунтах, ґрунтових і підземних водах при зміні водного режиму ґрунтів, викликаному дощуванням або крапельним зрошенням, з урахуванням роботи вертикального та горизонтального дренажу, свердловин водовідбору та при фільтрації вологи в складних природних умовах. Цей метод впроваджений при виконанні гідрохімічних прогнозів і екологічного обґрунтування проєктів зрошення і утилізації стічних вод розміщених на території України, Казахстану, Молдови, Болгарії та інших країн. З 1992 по 1998 рік працювала в науково-дослідному об’єднанні «УкрДНІагропроект» на посаді старшого та провідного наукового співробітника, де була відповідальним виконавцем та науковим керівником 92 робіт по держбюджетній та господарсько-договірній тематиці.

З 1998 по 2015 роки працювала на посаді доцента кафедри географії, екології та методики навчання природничих дисциплін Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди. Викладала за період роботи в університеті дисципліни геолого-ґрунтознавського та екологічного напрямку і дисципліни по впровадженню наукових досліджень у народне господарство: геологію з основами палеонтології, ґрунтознавство, палеогеографію, географію ґрунтів, соціоекологію, основи екологічної антропології, актуальні питання екології, народне природознавство, радіобіологію, рекреаційну географію, загальну екологію та ін. За роки роботи на науковій та науково-педагогічній ниві Н. Л. Хмельницька неодноразово нагороджена відзнаками та подяками різних рівнів.

Ніна Леонтіївна завжди вміло поєднувала свій високий науковий потенціал, глибокі теоретичні геологічні й географічні знання з чуйним і добрим ставленням до студентства. За роки праці в університеті вона виховала не одну сотню професіоналів своєї справи, вчителів які сьогодні працюють для дітей нашої рідної України.

Професорсько-викладацький склад кафедри географії, екології і методики навчання, колектив Університету Григорія Сковороди в Переяславі, студенти та випускники глибоко сумують з приводу непоправної втрати та висловлюють слова підтримки рідним та близьким.

Пресцентр кафедри географії, екології і методики навчання

Перейти до вмісту