У рамках Всеукраїнського марафону «Сковорода-300», до УГСП завітав міністр освіти і науки Сергій Шкарлет

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > У рамках Всеукраїнського марафону «Сковорода-300», до УГСП завітав міністр освіти і науки Сергій Шкарлет

Учора, 18 травня, в рамках Всеукраїнського марафону «Сковорода-300», який стартував у січні цього року та являє собою комплекс заходів до річниці від дня народження великого філософа, до Університету Григорія Сковороди в Переяславі з робочим візитом завітав міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Сергій Миколайович розпочав своє перебування у Переяславі з відвідин каплички святих рівноапостольних Кирила та Мефодія, що є окрасою і осередком духовності закладу. Спільно з ректором університету Віталієм Коцуром, проректорами Вячеславом Різником й Василем Дударем, головою Вченої ради закладу Віктором Коцуром та директором Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді МОН України Володимиром Вербицьким він поклав квіти до стели пам’яті. Разом вони вшанували пам’ять тих дев’яти здобувачів та випускників УГСП, які поклали свої життя у горнилі війни з 24 лютого 2022 року – початку повномасштабного вторгнення ворожого російського війська на територію України.

Потім Сергій Шкарлет долучився до благодійної акції «Одягни вишиванку – підтримай захисника», яка в ці дні відбувається на території закладу. Окрім того, відвідав штаб волонтерського корпусу УГСП, який розпочав свою діяльність у 2014 році. До його активу входять викладачі, співробітники, студенти та активні мешканці Переяславської громади. Нині корпус допомагає біженцям (одягом, харчуванням, засобами гігієни та їх тимчасовим розселенням), нужденним і самотнім мешканцям громади, а також прилеглих населених пунктів й надає психологічну підтримку. В умовах нової фази війни він допомагає підрозділам Збройних Сил України, Національної Гвардії України, прикордонних військ, Національної поліції, Державної служби з надзвичайних ситуацій, територіальної оборони, самооборони та добровольчих формувань.

Після перегляду книжкової виставки, присвяченої Григорію Сковороді, Сергій Шкарлет долучився до відкриття стели «Знання переможуть війну» колегіум – інститут – університет 2022 р. Міністр заклав цеглину Переяславського колегіуму в стіну Університету Григорія Сковороди в Переяславі як символ наступності освіти краю. Тут, в Переяславському колегіумі, кілька років поспіль викладав професор піїтики Григорій Сковорода, написавши велику кількість своїх творів й, зокрема, свій «Сад божественних пісень».

Міністр також завітав на факультет педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва, де йому провели екскурсію мистецькими аудиторіями, майстернями та виставкою художніх робіт «Мистецький вернісаж». Наразі тут експонується безліч творчих робіт до ювілею Григорія Савича.

«Я був би дуже вдячний, аби ваші майстри та майстрині розписали мені бодай одну стіну в Міністерстві та, тим самим, закарбували себе і додали родзинки, яка нагадуватиме усім, хто буде заходити до МОН, про ваш університет. Аби ми гордо могли говорити про це іноземцям, які переступають наш поріг. Це навіть не пропозиція, а таке дуже щире прохання. Той генокод, який ви сьогодні тут плекаєте, вартий того, аби його почули і побачили в світі», – підкреслив Сергій Шкарлет, спілкуючись з митцями університету.

Потім керівництво факультету продемонструвало Сергію Миколайовичу ICR-кімнату, обладнану усім необхідним для навчання, зокрема інтерактивною дошкою, дисплеєм та 3D-принтером.

Після цього у конференц-залі імені Василя Сухомлинського розпочалася зустріч міністра з колективом закладу.

«Мене надихає Університет Григорія Сковороди в Переяславі і та земля, де, хоч і не довго, жив та працював великий філософ. Не заїхати сюди напередодні 300-річчя від його дня народження я не міг. Те, що почалося 24 лютого, з подачі людини, яка, як на мене, не сповна розуму, це злочин навіть не проти людства, а проти історичної позиції українців, всього українського в цілому.

На жаль, сьогодні для освіти України важкі часи. Я пишаюсь тим, що нині в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі, на виконання мого прохання до ректорів у перший день війни, працює психологічна служба. Ви маєте волонтерський корпус, працюєте з переселенцями – це безцінні речі, які єднають українців у ці складні часи. Попри те, що нині відбувається, цьому нелюду слід подякувати за те, що він згуртував українців проти спільної загрози, яка постала перед країною. Але наша Батьківщина та наші люди незламні. Тільки великі, потужні, щирі і надзвичайні люди можуть творити такі дива, які я сьогодні побачив у ваших творчих майстернях.

Я дякую вам за цю сковородинівську атмосферу, яка надихає і спонукає до креативу. Усе це творить ті маленькі куточки позитиву, навіть під час війни, які допомагають нам долати ворога. Низько вклоняюсь кожному з вас і пишаюсь тим, що сьогодні перебуваю серед вас», – заначив міністр, виступаючи перед сковородинівцями.

На завершення зустрічі міністр та ректор університету виконали приємну місію – нагородили викладачів та працівників університету міністерськими відзнаками і подякували за їх волонтерську діяльність. Керівницю Навчально-наукового центру забезпечення якості освіти Олену Усик, яка в умовах війни опікується Координаційним центром Переяславської громади було нагороджено нагрудним знаком «Відмінник освіти». Грамотою Міністерства освіти і науки України було нагороджено проректора з навчально-методичної роботи Вячеслава Різника, а доцента кафедри документознавства та методики навчання, керівника волонтерського корпусу університету Андрія Іващенка – Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України. Керівниця відділу інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю Оксана Луцик і фахівець цього відділу Олександр Дронь отримали з рук міністра Подяки Міністерства освіти і науки України.

«Хотів би наголосити, що усі ті люди, яких ми сьогодні відзначили, з 24 лютого буквально жили в університеті, і є не просто висококласними фахівцями у своїй сфері, а й людьми великої державницької позиції. Це лише початок відзначення тих людей, які в період війни не просто продемонстрували цю позицію, лишилися на місці, сумлінно працювали і не тільки давали й продовжують давати знання, а й піднімають патріотичних дух», – зазначив ректор університету Віталій Коцур, а міністр додав, що в рік відзначення 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди у МОН неодмінно знайдуть змогу відзначити ще кілька десятків державних та відомчих нагород і чекають на подання від університету щодо кандидатів на такі відзнаки.

Разом з тим, у цей день почесні університетські нагороди отримали вчений секретар НІЕЗ «Переяслав», з яким тісно співпрацює університет, Ігор Гайдаєнко і проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Василь Дудар. Вони були нагороджені університетськими відзнаками «Орден князя Володимира Мономаха». А старша викладачка кафедри цифрових технологій навчання Людмила Ісак та завідувачка кафедри документознавства та методики навчання Алла Зленко – університетські відзнаки «Орден княгині Ольги».

Нагадаємо, що 300-річчя з дня народження видатного українського філософа, просвітителя-гуманіста, поета, педагога Григорія Сковороди відзначатиметься 3 грудня 2022 року. До цієї дати як Міністерство освіти і науки України, так і Університет Григорія Сковороди в Переяславі готує та вже впроваджує низку ініціатив і заходів в рамках всеукраїнського марафону «Сковорода-300».

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту