Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Супергерої серед нас: як сковородинівці допомагають країні в умовах війни

Навіть в умовах військової агресії росії проти України Університет Григорія Сковороди в Переяславі продовжує свою діяльність – здобувачі дистанційно продовжують навчатися, отримувати психологічну онлайн-допомогу, мають змогу долучатися до різноманітних проєктів та задумів, які підсилюють боротьбу з «орками», а також, через волонтерський корпус університету, допомагати усім, хто цього потребує.

Фіксуючи в своїх календарях місяць від початку війни, наш сайт вирішив розповісти про те, як, поза своїми основними освітніми і науковими завданнями, УГСП допомагає рідному краю та своїй Батьківщині здолати ворога. Ви ж, сподіваємось, не мали сумнівів, що серед нас живуть справжні супергерої?

Волонтерський корпус Університету Григорія Сковороди в Переяславі розпочав свою діяльність у 2014 році на базі соціально-гуманітарного відділу та Студентської ради університету. До його активу входять викладачі, співробітники, студенти, члени ОСС університету та активні мешканці Переяславської громади. Корпус допомагає біженцям (одягом, харчуванням, засобами гігієни та їх тимчасовим розселенням); нужденним і самотнім мешканцям Переяславської громади та прилеглих населених пунктів й надає психологічну підтримку. В умовах нової фази війни він допомагає підрозділам Збройних Сил України, Національної Гвардії України, прикордонних військ, Національної поліції, Державної служби з надзвичайних ситуацій, територіальної оборони, самооборони та добровольчих формувань.

«Нині ми маємо багато запитів про допомогу, які швидко опрацьовуються та виконуються. Наша сила в близько сотні умотивованих волонтерів, великій та зручній базі для сортування, комплектування та зберігання, чималому різноманітному транспортному парку – є змога навіть фури та зерновози залучати. Наразі, завдяки нашому зручному розташуванню, вантажі можуть доставлятись через Київ, Канів та Черкаси. Наша мережа співпраці охоплює велику географію органів місцевого самоврядування, волонтерських об’єднань та організацій, що відкриває великі можливості для доставки гуманітарної допомоги. Запити щодо потреб усі охочі можуть відслідковувати на наших сторінках у соцмережах. Нині ми маємо бажання та можливості стати хабом на лівобережній Київщині для подальшого розподілення вантажів і наполегливо йдемо до цієї мети», – розповідає керівник корпусу Андрій Іващенко.

Зазначимо, що доставка допомоги може бути здійснена (зокрема й центрального вокзалу міста Києва з можливістю для розвантаження та перетримки вантажу і можливості доставки до місця), великою кількістю автотранспорту різного тонажу та транспортом пасажирських перевізників із західних регіонів до міста Переяслава.

Контактна особа: Іващенко Андрій +38 (093) 739-49-49 gorizont_a@ukr.net.

 

Також ще на початку війни, за ініціативи УГСП та підтримки Переяславської міської ради, запрацював Координаційний центр громади за адресою: вулиця Сковороди, 83 (Корпус №2 Центру культури і мистецтв – колишній районний будинок культури). Його роботу забезпечують представники Університету Григорія Сковороди в Переяславі – фахівці навчально-наукового центру забезпечення якості освіти університету та представники деканатів.

«До повноважень центру входить: допомога у пошуку місця проживання чи прихистку особам, що постраждали внаслідок бойових дій; надання гуманітарної, консультативної та психологічної допомоги, а також координація діяльності волонтерських осередків у Переяславській громаді та допомога підрозділам Збройних Сил України, Національної гвардії України, територіальної оборони й добровольчих формувань. Наразі здійснено реєстрацію вимушено переселених громадян, 328 з яких – знайшли прихисток у місті Переяславі та 264 особи, які потребували помешкання для ночівлі на одну-дві доби. Направду складно порахувати обсяги наданої допомоги, але працюючи щоденно й без вихідних ми можемо говорити про те, що ми намагаємося якомога оперативніше і в повній мірі відповідати на запити, які нам надходять», – розповідає керівниця центру Олена Усик.

Контактний телефон: +38 (095) 844-09-77.

Посилання на геолокацію: http://bit.ly/3ph8lli.

За ініціативи кафедри психології та консультативно-ресурсного центру УГСП та партнерів (ГО «Ресурсна психологія та психотерапія», ГО «Психосинтез та сучасна психотерапія»), було організовано постійно діючу групу психологічної допомоги для батьків і дітей та групи взаємодопомоги для психологів, волонтерів й соціальних працівників. Групи працюють  у прямому ефірі, а матеріали та відео розміщуються на YouTube-каналі.

У свою чергу, психолого-медико-педагогічна консультація УГСП створила постійно діючий онлайн кабінет надання психологічної допомоги у Zoom, де 13 психологів із різних ЗВО України за 27 днів війни вже встигли надати допомогу 364 українцям. Психологічна допомога мешканцям Переяславської громади надається фахівцями психолого-медико-психологічної консультації у велелюдних місцевих Viber-спільнотах.

Ще одним важливим кроком реалізації стратегії комплексної психологічної допомоги населенню, що постраждало від наслідків війни, стало єднання 427 фахівців-психологів із різних регіонів України, роботу яких модерують фахівці консультації.

За ініціативи сковородинівського університету у співпраці зі спеціалістами в галузі надання психологічних послуг та Благодійним Фондом «Надія по всьому Світу», було започатковано навчання психологів за програмою «Діти і війна. Техніки зцілення», що передбачає комплексну допомогу постраждалим від наслідків військових подій в усіх регіонах України та за кордоном. За період з 9 по 20 березня 2022 року його пройшли 106 фахівців із близько 35 населених пунктів України. Поза тим, до роботи були залучені представники з Польщі, Німеччини, Іспанії.

Також на підтримку українських родин психолого-медико-педагогічною консультацією було створено сторінку-консультацію у Facebook під назвою «Психологи-волонтери дітям і батькам», яка об’єднала 400 родин із усієї України. Там надають інформацію щодо особливостей психологічної допомоги родині у період військових подій.

Надалі стратегією передбачено проведення психоедукаційних заходів, зокрема, вебінарів, майстер-класів, експрес-консультацій. Першою ластівкою, 21 березня 2022 року, стало проведення семінару-практикуму «Використання метафоричних асоціативних зображень під час психологічного супроводу осіб, що постраждали від наслідків війни». Ще одним продуктивним заходом став вебінар на тему «Вчитель і дитина, що зазнала наслідків війни: покрокова інструкція взаємодії», що транслювався на сайті та офіційних сторінках «Всеосвіта» у Facebook та YouTube. 23 березня відбулася експрес-консультація на платформі Zoom, до якої долучилося 78 осіб, що потребували нагальної психологічної допомоги. У квітні відбудуться ще два вебінари, і це лише початок роботи, яка допомагає надавати комплексну психологічну допомогу сковородинівцям та усім українцям у цей непростий час.

Важливу місію у цій війні виконують і фахівці відділу інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю університету, які ще від початку війни забезпечують обслуговування 4 укриттів на території студмістечка та гуртують усіх охочих навколо інформаційної боротьби супроти ворога.

Разом з тим, не можемо не відзначити, що, з ініціативи керівництва УГСП, на потреби Збройних Сил України зібрано та перераховано близько 430 000 гривень.

Слід додати, що УГСП має ще й добровольче збройне формування, що налічує понад сотню осіб – воно забезпечує цілодобову охорону, що стоїть на варті безпеки усіх сковородинівців. Його ж представниками ведеться чергування на блокпосту, піше та автомобільне патрулювання міста. Наша безпека в надійних руках.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту