21 січня в УГСП відбудеться Всеукраїнський історико-культурологічний форум до Дня Соборності України та Дня пам’яті Героїв Небесної сотні: програма заходів

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Анонси > 21 січня в УГСП відбудеться Всеукраїнський історико-культурологічний форум до Дня Соборності України та Дня пам’яті Героїв Небесної сотні: програма заходів

У п’ятницю, 21 січня 2022 року, в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі відбудеться заснований ним Всеукраїнський історико-культурологічний форум до Дня Соборності України та Дня пам’яті Героїв Небесної сотні. Серед співорганізаторів Міністерство освіти і науки України, Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав», Тернопільський національний педагогічний університет імені В. Гнатюка, Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України, Інститут Історії НАН України, Фонд Миколи Томенка «Рідна країна», Стамбульський фонд науки і культури та Посольство Республіки Польща в Україні.

Форум розпочнеться о 10:00 з панельної дискусії «Україна вільна. Соборна. Неподільна». Планується, що вона триватиме в конференц-залі імені В. Сухомлинського протягом години. Серед учасників головний науковий співробітник відділу національних меншин Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, доктор політичних наук, професор Олег Калакура та його співдоповідач – провідний науковий співробітник відділу національних меншин Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, доктор історичних наук, професор Юрій Ніколаєць; кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту історії України НАН України, член Президії Національної спілки краєзнавців України Володимир Милько (співдоповідач кандидат історичних наук, старша наукова співробітниця Інституту історії України НАН України ВалентинаШевченко); декан історичного факультету Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка, кандидат історичних наук, доцент Володимир Місько та його співдоповідач – проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Університету Григорія Сковороди в Переяславі, кандидат історичних наук, доцент Василь Дудар, а також кандидат історичних наук, доцент кафедри історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін Оксана Тарапон разом зі своєю співдоповідачкою, депутаткою VIII-го скликання Переяславської міської ради, докторкою філософії (PhD) в галузі історії, старшою викладачкою кафедри історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін факультету історичної та соціально-психологічної освіти Університету Григорія Сковороди в Переяславі Русланою Потапенко. Вітальним словом дискусію відкриють ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі, доктор історичних наук, професор Віталій Коцур та керівниця секції науково-освітнього співробітництва Посольства Республіки Польща в Києві Ева Матушек-Загата.

Об 11:00 у читальній залі Сигізмунда ІІІ заплановане відкриття виставки «Україна незалежна. Україна соборна. 1917-1922 рр.». Вітальне слово виголосять заступник Міністра і освіти з питань європейської інтеграції Олексій Шкуратов; ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі, доктор історичних наук, професор Віталій Коцур; керівниця секції науково-освітнього співробітництва Посольства Республіки Польща в Києві Ева Матушек-Загата; міський голова Переяслава Вячеслав Саулко та директор Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» Олексій Лукашевич.

О 12:00 у конференц-залі імені В. Сухомлинського до вищезгаданих спікерів приєднається виконавчий директор Стамбульського фонду науки і культури, почесний професор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Саїд Юдже, і в рамках відкриття всеукраїнського марафону «Сковорода-300» вони звернуться до учасників презентації засновником Фонду Миколи Томенка «Рідна країна» Миколою Томенком «Щорічника ділового українця Григорій Сковорода». 19 грудня 2021 року ми розповідали вам про його попередню презентацію у Меморіальному музеї Г.С. Сковороди НІЕЗ «Переяслав».

За півгодини, о 12:00 на цій же локації за підтримки Українського інституту книги відбудеться презентація книги «Байки і трактати» Григорія Сковороди від видавництва «КВЦ» (м. Софія, Болгарія) в перекладі болгарською мовою у перекладі Дімітра Хрістова та Маріана Петрова. Презентуватиме видання українська письменниця та перекладачка Анна Багряна.

Поза тим, протягом дня, у університетських авдиторіях №316, 318, 325 та 422, учасники зібрання зможуть переглянути виставку художніх робіт «Мистецький вернісаж» та стати учасниками мистецької майстерні й долучитися до майстер-класів з декоративного та образотворчого мистецтва.

Соборність України – це результат тривалої боротьби українського народу за свою свободу та незалежність. І подвиги героїв України ХХІ століття, зокрема Героїв Небесної Сотні, доводять, що за 100 років бажання українців жити в соборній незалежній Україні тільки укріпилося.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту