Андрій Іванець провів в університеті публічний діалог щодо Криму та продемонстрував документальну стрічку

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Андрій Іванець провів в університеті публічний діалог щодо Криму та продемонстрував документальну стрічку

У понеділок, 6 грудня в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі відбувся публічний діалог «Українська громада Криму: Вчора. Сьогодні. Завтра?», Захід організували Крайова Рада Українців Криму (КРУК) та Університет Григорія Сковороди в Переяславі. Розмова проходила у змішаному форматі – ті, хто не мав змоги долучитися наживо, підключалися до наради на платформі Microsoft Teams.

Розпочав засідання кандидат історичних наук, доцент, проректор університету з наукової роботи та інноваційної діяльності Василь Дудар:

«Уже традиційно, в нашому університеті відбуваються зустрічі із цікавими людьми і сьогоднішній захід є, як ніколи, актуальним. Адже з 2014 року Україна перебуває у стані гібридної війни. Не випадково сьогодні ми маємо ще й державне свято, пов’язане з історією України, – День Збройних сил. Опосередковано це також стосується нашої сьогоднішньої теми, адже ми будемо розглядати питання Кримського півострова – проблеми, виклики, перспективи і, можливо, рішення. Адже втратити легко, а щоб здобути щось, треба докласти чимало зусиль. Сьогодні нашими гостями є члени КРУК, які поділяться з нами своїми переживаннями і своїм досвідом, адже всі вони мають пряме відношення до Криму».

Надалі слово взяв кандидат історичних наук, член КРУК Андрій Іванець:

«Радий всіх вас вітати! Дуже приємно бачити таке поважне товариство. Ми представляємо Крайову Раду Українців Криму – це структура, яка виникла ще 1918 році. У радянський час її діяльність була унеможливлена. А минулого року в силу того, що українська громада Криму перебуває фактично під загрозою свого існування, ми відновили діяльність КРУК для того, щоб представляти і захищати інтереси нашої громади».

У ході розмови було продемонстровано фільм про жінку-воїна Армії УНР, кримчанку Харитину Пекарчук та презентовано експертно-аналітичну доповідь Андрія Іванця «Громада етнічних українців Криму в умовах російської окупації». Серед інших до діалогу долучилися екс-заручник Кремля, член КРУК, директор видавництва «Либідь» Андрій Щекун та виконавчий директор Союзу вимушених переселенців, член КРУК Володимир Ляшенко.

Наприкінці заходу спікери влаштували флешмоб на підтримку засудженого кримського політв’язня Олексія Бессарабова – українського журналіста, офіцера запасу Військово-морських сил України, політичного в’язня Кремля, одного із обвинувачених у справі так званих «кримських терористів» (група «севастопольських диверсантів»). Усі бажаючі взяли в руки картки з короткими вітаннями Бессарабову і записали з ними відео.

Слід додати, що у рамках публічного діалогу, в бібліотеку Університету було передано низку нових збірників, серед яких і експертно-аналітична доповідь Андрія Іванця «Громада етнічних українців Криму в умовах російської окупації».

Як відмітив ректор Університету Віталій Коцур, окупація півдня України Росією є брутальним порушенням міжнародного права, яка викликала цілу низку негативних наслідків і системних проблем. У драматичній ситуації опинилася, зокрема, громада українців Криму, оскільки окупаційна влада дискримінує її та створює умови для асиміляції. На жаль, ця проблема мало відома українському суспільству, саме тому такі заходи є надзвичайно важливими і необхідними.

АВТОР: АЛІНА НЕСТЕРУК

Відділ PR-технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту