Максим Левченко взяв участь у форумі «Медіавиклики 2021», присвяченому ювілею Незалежності України

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Максим Левченко взяв участь у форумі «Медіавиклики 2021», присвяченому ювілею Незалежності України

Надзвичайно приємно, що напередодні навчального року до нього готувалися і професійно зростали не лише науково-педагогічні кадри університету, а й його допоміжний персонал. Наприкінці літа, 19-20 серпня 2021 року, випускового редактора сайту університету, фахівця Відділу PR-технологій та зв’язків з громадськістю Максима Левченка у якості делегата було запрошено до роботи у форумі #MediaСhallenges2021 – щорічної зустрічі Асоціації медіаінтернів-учасників програми Хаб медіа мобільності, яку цьогоріч було приурочено до ювілею незалежності України. Форум зібрав понад 100 учасників – найпомітніших молодих журналістів України, які належать до пулу найперспективніших українських журналістів та редакторів й беруть участь у численних проєктах Фундації «Суспільність».

Протягом двох днів з делегатами працювали 28 унікальних спікерів: медіаекспертів, політиків, представників міжнародних організацій, які за два дні провели 8 дискусійних панелей та вручили дві спеціальні відзнаки. Серед впізнаваних учасників зібрання: Тарас Петрів, президент «Фундації Суспільність»; Адріян Кармазин, директор Української служби Голосу Америки (2005-2015); Дмитро Тузов, ведучий «Радіо НВ»; Оксана Думська, ведуча програми «Утро» телеканалу «Настоящее время» (спільний проєкт «Радіо Свобода» та «Голосу Америки»); Світлана Остапа, голова Наглядової ради НСТУ; Микола Чорнотицький, голова правління НСТУ; Дмитро Золотухін, експерт із питань інформаційних воєн Інституту постінформаційного суспільства; Андрій Куликов, голова правління «Громадського радіо»; Наталія Лигачова, шеф-редакторка «Детектора медіа»; Микита Потураєв, голова комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики; Тетяна Якубович, журналістка та редакторка проєкту «Радіо Свободи» «Донбас.Реалії» та інші.

«Кожному з нас важливо не сидіти на місці, а розвиватися в тому, що йому до душі і чим він, безпосередньо, займається. Надзвичайно радий, що вже рік маю честь розвиватися, співпрацювати і зростати разом з «Фундацією Суспільність», долучатися до її численних проєктів. Я окремо дякую за запрошення саме на цей форум його організаторам в особі пана Тараса Петріва та пані Вікторії Дубінець – мені направду було надзвичайно цінно напередодні 30-річчя відновлення нашої незалежності та початку нового навчально-робочого року опинитися у цьому добірному колі найфаховіших та найпрогресивніших українських журналістів. Завжди класно поспілкуватися з також, як ти, журналістською молоддю, перейняти досвід медіааксакалів, дехто з яких вже встигли стати моїми добрими приятелями та порадниками у плані розвитку моїх журналістських проєктів, написання мого дисертаційного дослідження.

Хочу акцентувати увагу на тому, що вже не вперше мене запрошують на такі зібрання позиціонуючи саме як випускового редактора сайту Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Важливо, що за ці кілька років роботи над ним нам з командою Відділу PR-технологій та зв’язків з громадськістю вдалося перетворити класичний сайт університету у повноцінне медіа, про яке, без перебільшень, знає вся українська медіаспільнота. Редакція нашого сайту невпинно зростає, впроваджує гарні інноваційні ідеї, розвивається і шукає нові формати – це помічають і відзначають колеги. Ми живемо у час, коли заклад вищої освіти може гідно конкурувати на ринку виключно у тому випадку, коли впроваджує медіапідхід у позиціонування себе. Наш – один з небагатьох українських ЗВО, які вже це зрозуміли і рухаються у цьому напрямку. Важливо, що це розділяє і підтримує керівництво закладу – принагідно ми дякуємо їм, і розраховуємо на подальшу підтримку. На часі ще багато викликів.

Що ж до самого форуму, то протягом цих двох днів у мальовничій Пущі Водиці ми говорили про новітні виклики які стоять перед нами, розглядали предметі історії успіху того ж «Суспільного», проєкту «Кримська платформа» чи видання «The Village». Ми коригували завдання для медіа в час трансформацій, міркували про ефективні зміни у контексті критичного мислення, боротьби з агресивною пропагандою, медіаграмотності, спротиву маніпуляційному неймінгу. У ході окремих панельних дискусій відбувалося відверте обговорення наших спільних невдач та успішних рішень у журналістській роботі – певно, це була найпредметніша і найповчальніша панель, з якої я багато виніс саме для нашої роботи в університеті. Як і завжди, повертався з такого зібрання натхненним, з базою корисних знань, вмінь і бачень, цікавих знайомств. Краще з почутого вже незабаром реалізуємо на нашому сайті та на всіх інформаційних майданчиках університету – слідкуйте за нашими оновленнями. Ставайте співтворцями медійної історії Університету Григорія Сковороди в Переяславі разом з нами!» – ділиться своїми враженнями Максим Левченко.

Слід додати, що лауреаткою спеціальної відзнаки за особливий внесок в розвінчування агресивних наративів стала журналістка, ведуча, громадська діячка Яніна Соколова.

«Ви – наше майбутнє, і ми часто говоримо в редакціях про те, хто буде після нас, – звернулася до учасників форуму пані Яніна. – Насправді дуже мало людей в Україні, яких дійсно можна назвати журналістами, а більшість ЗМІ належать приватним власникам. Так склалося, що нам, журналістам, нема де працювати, аби відстоювати свою журналістську позицію, тобто бути вільними. Однак так сталося, що за допомогою наших читачів і глядачів, які з нами рахуються, нам дають можливість бути вільними. Це величезна свобода і честь працювати в таких умовах, в яких, на жаль, не можуть собі дозволити працювати багато хто. Пам’ятайте, що наша професія створена для того, щоб працювати для людей».

Завершилася щорічна зустріч Асоціації медіаінтернів-учасників програми Хаб медіа мобільності обранням нових очільників асоціації: президентом став Василь Арович, UGC Producer Суспільного, а його заступницями – Вікторія Ковцун, репортерка «1+1», та Анастасія Шибіко, директорка «Вільного Радіо» на Донеччині. У кулуарах зібрання Максим Левченко та Василь Арович обговорили шляхи співпраці Асоціації з редакцією сайту Університету. Її новий очільник висловив готовність допомагати команді Відділу PR-технологій та зв’язків з громадськістю у їх задумах та ініативах.

«Ми віримо, що саме молоді журналісти і молоде покоління виховає критичне мислення в української медіааудиторії та оздоровить медіасередовище» – зауважила під час виступу на форумі заступниця керівниці «Медійної програми в Україні» Оксана Майдан. Власне цими ж словами можна резюмувати й прикінцеву думку, висловлену організаторами форуму.

Захід став можливим за підтримки проєкту USAID «Медійна програма в Україні», що реалізується міжнародною організацією Internews, та за допомогою приватних благодійників. Інформаційними партнерами виступили: beTV, Детектор Медіа, Fotoz, Національний пресклуб України.

За матеріалами сайту «Фундація Суспільність»

Перейти до вмісту