Університет відзначив День знань та нарешті згуртував свою родину не дистанційно

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Університет відзначив День знань та нарешті згуртував свою родину не дистанційно

Навіть дощ, хоч і збирався, врешті не наважився зіпсувати 1 вересня 2021 року, коли вся університетська родина, подекуди не забувши підтримати традицію та одягнутись у барвисті вишиванки, після дворічної перерви знову наживо зібралася разом аби відзначити надзвичайне свято великої єдності – День знань, та як і тридцять п’ять років поспіль прийняти до своєї родини новоспечених сковородинівців. Забігаючи наперед, нам таки вдалося відзначити такий довгоочікуваний початок навчального року, сповнений сподівань і надій, початок кропіткої праці, звитяг і відкриттів, наукових звершень та спортивних перемог так, як і належить – виключно найкращим, найгарнішим та найпозитивнішим чином.        

Під найдобірші україномовні пісні, що лунали на майданчику навпроти головного входу в університет, тут же від рання гуртувалися колеги та гості, студенти та їх батьки – усі були невимовно раді зустрічі та безпосередньому спілкуванню, адже, подекуди, не бачилися наживо ще від початку весни, коли карантинні обмеження знову вимушено перевели усі освітні процеси університету у дистанційний формат. І ось звуки фанфар сповіщають про початок довгоочікуваного дійства – до присутніх звертається ведучий урочистостей Андрій Іващенко, зазначаючи, що традиційно саме сьогодні наша дружна родина поповнюється  першокурсниками.

«Для них цей день – перший у статусі студента, а для майбутніх випускників відсьогодні починаються останні кроки студентського життя. Ми разом йдемо пліч- о-пліч, здобуваючи знання і досягаючи все нових і нових вершин, постійно удосконалюючись на шляху до вагомих звершень, адже ми – одна велика і дружна сім’я» – додає Андрій Володимирович та розпочинає традиційну перекличку факультетів, якою кожен факультет мав змогу привітати усю сковородинівську родину з таким бажаним та важливим святом.

«Факультет гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій, декан – доктор історичних наук, доцент – Коцур Віталій Вікторович; Факультет технологічної і математичної освіти, декан – доктор історичних наук, професор – Гончаренко Олексій Миколайович; Факультет історичної і соціально-психологічної освіти, декан – доктор політичних наук, професор – Дем’яненко Борис Леонідович; Факультет педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва,  декан – кандидат педагогічних наук, професор – Ігнатенко Наталія Вікторівна; Факультет фінансово-економічної і професійної освіти, декан – кандидат економічних наук, доцент – Кучеренко Світлана Юріївна, Факультет фізичної культури, спорту і здоров’я, декан – доктор історичних наук, професор – Куйбіда Віктор Віталійович та Факультет української та іноземної філології, декан – доктор філологічних наук, доцент – Свириденко Оксана Михайлівна. І всі разом – Університет Григорія Сковороди в Переяславі!» – зринає в переяславське небо голос промовця, а на нього дружно і гаряче відгукуються та аплодують десятки студентів та викладачів що, як і багато років поспіль, стоять обабіч алеї, що веде до пам’ятника Григорію Сковороді, біля знамен своїх структурних підрозділів.

Стоячи пліч-о-пліч під жовто-блакитними символами вільної незалежної держави, усі відчувають, що нині на них покладається велика відповідальність, якої не мало багато поколінь українців – відповідальність за збереження та примноження здобутків багатьох поколінь борців за демократичні свободи рідної Батьківщини, яка цьогоріч відзначила 30-річчя відновлення своєї Незалежності. За мить разом з вокалістками університету усі сковородинівці виконують Державний Гімн України та скандують «Слава Україні – Героям Слава!», а на головному флагштоці здіймається догори Державний Прапор України – у 2021 році честь підіймати його отримали кращі студентки університету, що відзначились у навчанні та науковій роботі та мають активну громадянську позицію – здобувачка факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій Дарина Макарчук та здобувачка факультету фінансово-економічної освіти і соціальних технологій Яна Артеменко. Услід за тим такі ж активні студенти підіймають і інші стяги, без яких складно уявити подвір’я нашого закладу: прапор університету – студентка факультету історичної і соціально-психологічної освіти Діана Горбань; прапор студентської ради – студент факультету технологічної і математичної освіти Вадим Домарецький та прапор волонтерського корпусу університету – студентка факультету української та іноземної філології Крістіна Ташоян.

Протягом кількох століть на долю українського народу випадає поступ крізь терні до волі, свободи. постійна боротьба за власну національну ідею гартує націю, згуртовує її. Країна не забуває своїх загиблих синів і доньок, та те, що мирне небо уже вісім років дістається нам надзвичайно дорогою ціною. У святковий для себе день Університет вшанував тих, хто загинув у горнилі Другої світової війни, тих, хто поклав своє життя за вільну, соборну Україну – вояків Української Повстанської Армії, Героїв Небесної Сотні та Героїв, які полягли на сході нашої Батьківщини хвилиною мовчання. Після цього до підніжжя Меморіального комплексу полеглим у війні на Сході України, як символ вічної пам’яті, поваги та вдячності усім загиблим патріотам лягли квіти від сковородинівців – покласти їх туди було надано честь студенту факультету фізичної культури, спорту і здоров’я Вадиму Бовшику та студентці факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва Вікторії Лех.

Поза тим, як ведеться в нашій альма-матер, у дні урочих свят ми кладемо квіти до погруддя видатного українського філософа та педагога Григорія Савича Сковороди, чиє ймення гордо носить наш навчальний заклад. Право покласти їх туди цьогоріч випало студенту факультету фізичної культури, спорту і здоров’я Роману Беркуту та студентці факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва Марині Прокопенко.

Коли усі урочисто-важливі елементи відзначення свята було виконано, своїм чарівним виконанням запальної української пісні жаги до знань та святкового настрою присутнім додала вокалістка університету Мирослава Мельник. Хвилю святкових побажань від неї підхопили господарі та гості свята.

Вперше у якості виконуючого обов’язки ректора університету до усіх присутніх звернувся доктор історичних наук, доцент Віталій Коцур:

«Моя душа сповнена радістю та щастям – ми нарешті зустрілися наживо та відзначаємо День знань. Мені приємно бачити наших першокурсників, які сьогодні вперше переступають поріг альма-матер; очі студентів які нарешті повернулися до навчання та викладачів, які повертаються до своєї улюбленої роботи. Як і завжди ми постаємо перед новими і новими викликами – багатими на них буде і прийдешній навчальний рік. Проте я певен, що наша велика згуртована університетська родина здатна їм впевнено, зважено та якісно протистояти. Бажаю першокурсникам комфортно почуватися в стінах альма-матер – навчатися, знаходити час для активного дозвілля, приймати участь в міжнародних проєктах, науково-дослідницькій роботі, в студентському самоврядуванні та громадському житті. Бажаю усім отримувати задовлення від сковородинівського та власного життя!».

Надалі слово тримав голова Переяславської міської об’єднаної територіальної громади Вячеслав Саулко:

«Сьогодні по всій ненці-Україні велике свято – День першого дзвоника, День знань, День вашої потужної студентської родини нашого прекрасного Переяславського університету. Я завжди казав і кажу, що Переяславщина є центром  розвитку України, її культурним та духовним надбанням. Багато історико-політичних подій відбувалися саме тут. Нині вона є одним із кращих центрів духовного виховання наших дітей – усіх вас, студентів. Я радий, що в Переяславі є не тільки найбільша кількість музеїв на кількість населення, а й величний Університет Григорія Сковороди в Переяславі – усі ви, хто наповнює його життям. Я дякую вам. З великою пошаною звертаюся до наших академіків, викладачів та аспірантів – ви виховуєте і плекаєте найцінніше що є в України – її майбутнє. Бажаю першокурсникам доброї і вдалої долі, і, не залежно від того ким ви станете по закінченню цього закладу, я хочу, аби ви стали Людьми. Не втрачайте часу і прекрасних нагод, які дарує вам ваше молоде життя. Нині ви на піку, і його вам випало проживати в найкращому університеті, найкращій родині. Успішного та вдалого року та гарних знань! Vivat, academia.

Не з порожніми руками та добрими вітальними словами завітав на свято й голова Бориспільської районної ради Антон Мотрич:

«Я вважаю, що День знань – це не тільки державне свято, а й свято кожного з нас. Хочу побажати усім здобувачам і першокурсникам неодмінно знайти себе, завжди досягати мети та мати багато здобутків. Я сам був бешкетним студентом, тому дякую вашим педагогам і щиро бажаю їм натхнення і витримки. Від імені Бориспільської районної ради хочу сьогодні подякувати науково-педагогічному колективу Університету та вручити подяку «за значний внесок у розвиток національної вищої освіти України, якісну підготовку майбутніх фахівців, новаторство, збереження вікових освітянських традицій Переяславщини та з нагоди Дня знань». Подяку від імені колективу отримав в.о. ректора Віталій Коцур, а обидва гості отримали квіти – уособлення вдячності господарів свята.

Погодьтеся, що свято Університету Григорія Сковороди в Переяславі неможливо було би уявити без настановчої, мудрої та теплої промови фундатора та розбудовника нашого закладу – доктора історичних наук, професора, заслуженого працівника освіти України Віктора Коцура, який нині звернувся до присутніх вже у якості голови Вченої ради університету:

«Сердечно вітаю із початком нового навчального року. Як і минулоріч, він матиме певні особливості, пов’язані з медичними, політичними та соціальними аспектами. Ми стоїмо перед викликами ХХІ століття, але зможемо й надалі успішно долати їх у нашій єдності, нашій злагоді, наших спільних зусиллях. Не дарма колись древні римляни говорили «ubi concordia ibi victoria» «там де злагода, там перемога». Перемога буде за нами! Сповна реалізовуйте можливості, які надає вам Університет – доторкайтеся до перлин культури Переяславщини. Нехай нам допомагає Творець, а ми допомагаймо один одному. Щастя, здоров’я та натхнення в новому навчальному році!».

Принагідно до святкової днини Університету другокурсниця університету, тренерка черлідерських команд та сольних черлідерів Тетяна Бродська приготувала неабиякий сюрприз для усієї спільноти сковородинівців – одна із її вихованок, десятирічна п’ятиразова чемпіонка України з черлідингу Ірина Реєнт зголосилася у цей день завітати до альма-матер та подарувати гостям свята свій феєричний виступ. Юна чемпіонка неймовірно запалила публіку своїми кульбітами і викликала єдину у цей день зливу – зливу оплесків глядацтва, їх вдячність та квіти від міського голови Переяслава.

Надалі настав невідмінний та очікуваний момент, коли усі першокурсники виголосили клятву студента Університету Григорія Сковороди в Переяславі – її зачитала студентка І курсу магістратури Ганна Ляч. На закріплення щирої клятви сотень першокурсників студенти І курсу факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій Максим Стеценко та Софія Мерзін за давньою традицією університету отримали з рук в.о. ректора та голови Вченої ради університету невід’ємні атрибути студентства – ключ та студентський квиток. По закінченню церемоніалу над майданчиком пролунав «грім» з оплесків. Врешті, а як інакше, якщо саме цієї миті вчорашні школярі та абітурієнти нарешті стали частиною великої дружної університетської родини.

Було що сказати у цей день першокурсникам й голові Студентської ради університету Вадиму Домарецькому, якого було запрошено до слова надалі:

«Без перебільшення від сьогодні перегортається ще одна надважлива сторінка вашого життя. Студентські роки по праву вважаються найкращими у житті. Університет – це не просто заклад освіти, де ви отримаєте цінні знання, а і місце, де можете розкрити свої таланти, громадянську свідомість, знайти справжніх друзів та своє кохання. Студентська рада університету завжди відкрита для вирішення будь-яких питань, що стосуються студентства та радо допоможе вам у творчому пошуку та становленні вашої особистості, гідного громадянина України. Виклики, які сьогодні стоять перед суспільством, доводять, що молода людина, студент, це особа багатогранна, і вся університетська родина допоможе відкрити усі ці грані.

Нехай усі знання, які ви матимете по закінченню навчання стануть ключем до усіх необхідних у житті дверей. Бажаємо наснаги, легких сесій, незабутніх вражень. Нехай навчання дається з легкістю, а студентське життя буде сповнене позитивом. Успіхів і до нових перемог!».

Після виконання золотими голосами університету Ганною Ляч, Анастасією Петровою та Андрієм Іващенком знакової для молодої української нації пісні «Україна – це ти», побажавши усім максимум знань, міцного здоров’я та життєвого позитиву, усі присутні випустили в небо голубів та 30 жовтих та блакитних кульок й зробили спільне фото – навчальний рік стартував, а всі здобувачі поспішили на заняття, кураторські години, та зустрічі на факультетах. Увечері свято продовжиться безкоштовною вечіркою у нічному клубі «Адреналін» – такий подарунок вже не вперше до свята сковородинівцям зробив ректорат університету.

Слід додати, що завдяки зусиллям команди Відділу PR-технологій та зв’язків з громадськістю університету усі, хто з якоїсь причини не зміг потрапити на свято наживо, могли спостерігати за ним у прямих етерах на сторінках Університету у Facebook та Instagram – переглянути запис можна нижче:

Залишається вкотре від себе привітати усю сковородинівську родину із Днем знань і побажати, аби ні один день навчання не сплинув даремно, а у голові завжди вистачало місця для нових та цікавих знань й часу для дозвілля і відпочинку. Ми починаємо!

Максим Левченко

АВТОР: МАКСИМ ЛЕВЧЕНКО

Відділ PR-технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту