«Стратегічне партнерство заради сталого розвитку»: університет долучився до Інституційного консорціуму

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «Стратегічне партнерство заради сталого розвитку»: університет долучився до Інституційного консорціуму

Сучасні тенденції та інтенсивність розвитку суспільства створюють нові передумови для налагодження комунікації між державними освітніми інституціями, в яких на зміну конкуренції (а то й протистояння) приходять конструктивний діалог і порозуміння. Налагодження партнерських відносин стає одним із найважливіших підходів у діяльності закладів вищої освіти на шляху досягнення спільних цілей, запорукою важливих змін у громадах і суспільстві загалом. Співпраця у межах досягнення певної мети, вирішення конкретних завдань чи тривале партнерство передбачають об’єднання й координацію зусиль, ресурсів, рівність участі кожної зі сторін та спільну відповідальність за результати діяльності. Саме таку філософію сповідує потужна мережа партнерів у складі п’яти закладів вищої освіти України, зокрема, Державний вищий навчальний заклад «Переяслав-Хмельницький педагогічний університет імені Григорія Сковороди», Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького, Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка та Житомирського державного університету імені Івана Франка, що об’єднали свої зусилля з метою удосконалення надання освітніх послуг, здійснення фундаментальних і прикладних досліджень.

На часі важлива колаборація освітян, і логічно, що вмотивовані партнери – представники ЗВО з різних регіонів України зібралися задля підписання меморандуму про створення Інституційного консорціуму, що має на меті розширити горизонти співпраці.

Повідомляється, що основними напрямами співпраці між сторонами-партнерами інституційного консорціуму стануть: обмін досвідом у галузях освіти, науки і культури, які є цікавими для всіх Сторін; організація спільних конференцій, симпозіумів, семінарів, форумів та інших активностей;  підготовка та видання спільних навчальних і наукових публікацій;  створення та реалізація програм академічної мобільності для студентів, здобувачів, професорсько-викладацького та адміністративного складу Сторін;  налагодження спільного керівництва докторантами; розробка, просування та реалізація спільних програм і проектів національного та міжнародного рівнів; забезпечення високого рівня спільних освітньо-наукових і методичних розробок; забезпечення якісної підготовки та перепідготовки науково-педагогічних працівників,  адміністративного персоналу, здобувачів вищої освіти шляхом ефективного використання педагогічного, методичного та наукового потенціалу всіх Сторін; проведення відкритих лекцій, круглих столів, семінарів та тренінгів дослідниками Сторін та запрошеними спікерами: українськими та зарубіжними; залучення до спільної співпраці партнерських організацій із різних країн та поширення результатів спільної діяльності на національному та міжнародному рівнях та інше.

Від імені сковородинівського університету та усієї академічної спільноти проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник висловив переконання, що Консорціум стане платформою для формування спільних планів,   взаємовигідних проектів,  конференцій, форумів, формального та неформального  спілкування. Промовець зазначив, що переяславський заклад цінує співпрацю з колегами, адже саме ідеї наукової спільноти (консолідовані завдяки спільній співпраці та спільним проєктам) є основою успішного поступу усіх сфер життєдіяльності держави, а самі Університети мають стати  місцями інтелектуального та культурного  зростання нашої держави.

Зазначимо, що створення Консорціуму між закладами сприятиме налагодженню і координації міжінституційної співпраці у сферах освіти, науки і культури, в тому числі реалізації сумісних програм академічної мобільності, наукових досліджень, освітньо-наукових і методичних розробок та інновацій, підвищення конкурентоспроможності на національному та міжнародному масштабах.

Також відомо, що основним керівним органом Консорціуму буде Рада партнерів, в якій будуть представленими всі університети-члени Консорціуму з рівними правами. Уже найближчим часом спільними зусиллями буде залучено до співпраці і низку закордонних партнерів, зокрема з Молдови, Туреччини та інших країн.

Зустріч відкрила надзвичайно великі перспективи та стала ще одним впевненим кроком до ситуації сталого розвитку у вітчизняній освітній галузі. Ми переконані, що створення консорціуму є лише початком подальшої взаємовигідної співпраці між університетами.

Перейти до вмісту