Близько 200 сковородинівців щепили від COVID-19 першою дозою вакцини Pfizer-BioNTech – як це було?

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Близько 200 сковородинівців щепили від COVID-19 першою дозою вакцини Pfizer-BioNTech – як це було?

Учора в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі, як осередку пріоритетної групи яка працює в освітній сфері життєдіяльності країни, стартував поетапний процес вакцинації проти COVID-19. Заклад не залишився осторонь цієї першочергово важливої справи і, щойно випала можливість вакцинувати своїх працівників, створив усі необхідні умови задля того, аби усі охочі змогли отримати щеплення проти COVID-19.

Задля того, щоб всі охочі змогли своєчасно скористатися цією можливістю і зробити важливий крок для збереження свого здоров’я та навіть життя, соціально-гуманітарним відділом університету було зібрано інформацію про усіх охочих вакцинуватися та розроблено відповідний графік щеплень, який довели до відома всіх зацікавлених. Згідно з цим графіком, централізована вакцинація для науково-педагогічних працівників усіх факультетів і співробітників структурних підрозділів Університету відбувалася у два дні – 8 та 9 червня 2021 року.

У обидва дні з 9:00 у залі інформаційних ресурсів «Чумацький шлях» працювала виїзна медична бригада Комунального некомерційного підприємства «Переяславський центр первинної медико-санітарної допомоги» Переяславської міської ради та Циблівської сільської ради, яка робила щеплення. Щеплювали освітян вакциною Pfizer-BioNTech, яка лише у Канаді показала 95% ефективності у захисті від COVID-19 серед осіб віком від 16 років під час поточного масштабного клінічного випробування. Поміж тим, саме цей препарат став першим, що отримав дозвіл до застосування в США і ЄС.

Вакцина Pfizer-BioNTech – це мРНК-вакцина, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Вона покликана навчити організм виробляти специфічні антитіла для знищення вірусу та дозволена для повного використання у Швейцарії, Королівстві Бахрейн, Саудівській Аравії. Екстрене використання, дозволене ВООЗ, діє в США, Великій Британії, Європейському Союзі, Швейцарії, Аргентині, Австралії, Канаді, Чилі, Мексиці, Об’єднаних Арабських Еміратах та в багатьох інших країнах. 22 лютого 2021 року вакцину Pfizer/BioNTech проти COVID-19 зареєстровано для екстреного медичного застосування було зареєстровано в нашій країні. Уже в квітні Україна отримала першу партію зі 117 тис. доз вакцини у межах ініціативи COVAX.

Перед введенням вакцину було розведено,  після чого флакон вміщував по 6 доз – по одній на кожного охочого, які заходили до пункту групами по шість осіб. У разі якщо хтось з записаних на вакцинацію раптово відмовлявся або не міг щепитися, залишкові дози вакцин використовували аби щепити інших осіб, які виявили бажання вакцинуватися. При собі слід було мати паспорт та ідентифікаційний код, заключений договір з сімейним лікарем.

Уже в перший день вакцинації участь у ній зважилися взяти багато охочих, серед них – особисто ректор, члени ректорату та Вченої ради університету, численні науково-педагогічні працівники (зокрема, сумісники, які задля вакцинації навмисне приїхали зі столиці чи інших міст – прим.авт.) та співробітники. За годину пройти процедуру щеплення могли до двох десятків охочих, а за перший день відбулося близько сотні щеплень. Лікарі кажуть, що всі, хто пройшов вакцинацію, отримають повторне щеплення приблизно за 21 день, після чого відбудеться повноцінна імунізація вакцинованих.

У другий день вакцинації ми пішли в розвідку до університетського пункту щеплення аби «з перших вуст» розпитати, як почуваються себе вакциновані у перший день, що відчувають ті хто щойно отримав першу дозу вакцини, що мотивувало науково-педагогічних працівників та співробітників до цього кроку, та як загалом на практиці проходить вакцинація:

Анастасія Ставицька – заступниця завідувача кафедри історії та культури України з навчальної роботи, кандидат історичних наук, старший викладач кафедри:

«Я нині вакцинувалася, адже розумію, що пандемія COVID-19 це нагальна проблема, що постала в нашому сучасному світі. Загалом, позитивно відношуся до наших щеплень, адже цей процес вже перевірено людством і допомагає уникати смертельної загрози, яку несе ця пандемія. За першими враженнями – не боляче, звичайна собі прививка. Закликаю це робити всіх у кого немає протипоказань і кому дозволяє це робити сімейний лікар. Якщо ж протипоказання то просто дбайливо ставтеся до свого здоров’я».

Олександр Артюх – фахівець І категорії навчально-наукового центру забезпечення якості освіти університету:

«Щойно колеги запитали, чому я такий усміхнений вийшов. Певно тому, що таки, нарешті, вакцинувався. Я маю велике коло спілкування, яке максимально не хочеться наражати на небезпеку. Маю плани щодо подорожей, зокрема Європою, а тому це дуже актуально. За відчуттями усе легко, просто і швидко. Дякую університету за організацію цього процесу!»

Справедливо зазначити, що в університеті є й ті хто не вакцинувався. Кожен має на те свої й подекуди об’єктивні причини. Серед тих, хто цього разу не вакцинувся й викладачка кафедри менеджменту освіти і практичної психології Ольга Костюкевич. Говорить що не так давно сама здолала коронавірусне захворювання і нині у щепленні для неї немає необхідності, але й без цього вакцинувалася б навряд чи:

  «Найперше, це страшно. Я ж достеменно не знаю, як ця вакцина може вплинути на мій організм, адже в мене є певні хронічні захворювання. Рідні теж переживають – кажуть, хвилюються щодо того, як це вплине на мій організм. Інформацію про вакцинацію черпаю з мережі інтернет. Крім того, маю певних знайомих і друзів, зокрема, серед медичних працівників, які більше застерігають мене від цього. Їх думки розділилися – 70% проти вакцинації і лише 30% за. Я цим людям довіряю, і вони кажуть, що у кожної вакцини свої переваги і недоліки – китайською точно не радять це робити, а індійською можна. Можливо, з часом моє ставлення зміниться, коли прийде той момент, що мені буде потрібен паспорт вакцинації чи коли вакцинація стане явищем обов’язковим. На даному етапі я ще вагаюсь».

Про те, яким був перебіг щеплення в університеті розповідає його безпосередній координатор, керівник соціально-гуманітарного відділу Андрій Іващенко:

«Загалом, наш колектив сприйняв дуже добре новину щодо вакцинації. Усе відбулося дуже чудово. Звісно, є люди які не змогли вакцинуватися за медичними показниках чи з інших причинах, або ж тому, що перехворіли відносно нещодавно. Проте, їх відсоток не досить високий. Загалом, за два дні провакцинувалося майже 200 осіб. Повторна вакцинація орієнтовно буде через 21 день».

З боку медиків вакцинацію сковородинівців прокоментувала сімейний лікар Людмила Докучиць:

«Усе відбувається дуже добре – переважно, ваші працівники йдуть до нас колективно і з радісним настроєм. Від тих, хто вакцинувався вчора якихось нарікань ми теж не отримали. Страху немає, особливо у тих хто вже перехворів – їм вже, як то кажуть, нічого боятися. Хто не перехворів додатково розповідаємо, чому вакцинація важлива. Як лікар вважаю, що вакцинуватися дуже важливо, адже це нова хвороба яка принесла багато смертельних випадків. Навіть ті хто перехворів захищені порівняно не надовго, тому звісно ж краще вакцинуватися, а там життя покаже. Після другої дози вакцини усі вакциновані отримають у своїх сімейних лікарів сертифікат, який засвідчує факт вакцинації».

Залишається додати, що існує певна відмінність між реакцією на вакцину й симптомами COVID-19. Приміром, вакцина від COVID-19 не може спричинити захворювання. Звісно ж, ви можете отримати першу дозу вакцини уже інфікованим, коли симптоми хвороби ще не розвинуті. Загальна слабкість або підвищення температури – це звичайна реакція на вакцину від COVID-19. Ці реакції є нормальними та минають за кілька днів після вакцинації. Ваш організм може певним чином реагувати на вакцину – це означає, що ваше тіло вибудовує захист. Якщо ви відчуваєте дискомфорт, зверніться до лікаря за рекомендаціями. Біль та набряк на місці щеплення є нормальним явищем. Також можуть виникнути такі загальні реакції: гарячка; озноб; головний біль та втомлюваність. Ви можете полегшити місцеві симптоми таким чином: накладайте прохолодні компреси на місце щеплення; легко розминайте руку, в яку робили щеплення; пийте багато рідини.

Зважте на те, що якщо у Вас з’являються яскраві симптоми захворювання на COVID-19, наприклад, висока температура, постійний кашель, втрата або зміна нюху чи смаку то вам слід пройти обстеження та протестуватися на COVID-19.

Як відомо, вакцинація спонукає імунну систему розпізнавати інфекцію і виробляти антитіла для боротьби з нею. У більшості людей цей процес відбувається непомітно, але іноді можливі побічні ефекти, як-от біль у місці щеплення або тимчасова лихоманка. Згодом у вакцинованих формується імунітет до хвороби. На відміну від більшості ліків, які лікують хворобу, вакцини запобігають їй, а відтак вважаються ефективними.

У випадку, коли йдеться про протидію COVID-19, вакцинація – це не лише спосіб захистити власне себе від небезпечної хвороби, яка може тяжко протікати й мати важкі негативні наслідки. Крім того, це – можливість захистити тих, хто поруч, зупинити розповсюдження страшної хвороби у світі. Саме тому варто скористатися можливістю й вчасно зробити щеплення, аби допомогти організму протистояти цій хворобі.

Зголошуйтеся до щеплення проти COVID-19 – вона критично важлива для стримування пандемії в поєднанні з ефективним тестуванням та застережними заходами, які нині застосовуються в Україні.

Перейти до вмісту