Глава держави затвердив Положення про Раду Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Освіта і наука > Глава держави затвердив Положення про Раду Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту

Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 223/2021 «Про деякі питання підтримки розвитку освіти, науки та спорту», яким затвердив Положення про Раду Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спортуйдеться на сайті Офісу Президента. Цей документ дасть змогу запустити роботу Фонду, створеного у 2019 році.

Рада є дорадчим органом при Президентові України. Її члени працюватимуть на громадських засадах, а в основу їхньої діяльності буде покладено принципи демократичності та прозорості ухвалення рішень, інноваційності та самоврядності. Поза тим, на неї покладаються завдання щодо визначення пріоритетних спеціальностей, переліку закладів для продовження навчання і стажування та прозорого відбору стипендіатів і конкурсантів серед кандидатів, які подаватимуться на розгляд Ради Фонду.

Повідомляється, що основним завданням функціонування Фонду та Ради Фонду є підтримка молоді для здобуття нею сучасної конкурентоспроможної освіти і науки, підвищення їх рівня, стажування та проведення досліджень у наукових установах України та за кордоном, розвиток вітчизняного спорту.

За словами заступниці керівника Офісу Президента Юлії Соколовської, кошти з цього Фонду спрямовуватимуться, зокрема, на залучення висококваліфікованих викладачів для навчання українських студентів у пріоритетних галузях, адже в Україні є деякі нові сфери, у яких бракує науковців, і напрями, де потрібно підсилити рівень підготовки фахівців. Розпорядником коштів Фонду є Міністерство освіти і науки України. «На новостворену Раду Фонду покладаються завдання щодо визначення пріоритетних спеціальностей, переліку закладів для продовження навчання і стажування та прозорого відбору стипендіатів і конкурсантів серед кандидатів, які подаватимуться на розгляд Ради Фонду» – додає вона.

У той же час, у ОП зазначають, що діяльність Фонду буде покликана розв’язати ці питання й допомогти створити в Україні наукові школи з тих напрямів, у яких сьогодні недостатньо досліджень, підготувати якісних фахівців за кордоном, щоб вони, працюючи в Україні, розвивали науку й технології та передавали свої знання.

Не менше значення для розвитку молоді мають заохочувальні виплати. Зокрема, з коштів Фонду виплачуватимуть премії для відзначення досягнень українських спортсменів, заохочення молоді до участі у спорті та підтримки тренерської діяльності. Крім того, цим указом запроваджено фінансування з Фонду премій для учасників ЗНО, які отримали найвищі результати, та переможців всеукраїнських і міжнародних учнівських олімпіад.

Поза тим, указом утворено Раду Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту. Вона є дорадчим органом при Президентові України. Її члени працюватимуть на громадських засадах. В основу їхньої діяльності покладено принципи демократичності та прозорості ухвалення рішень, інноваційності та самоврядності. Членами Ради мають бути фахівці з досвідом роботи у сфері освіти, науки та спорту, які мають бездоганну репутацію та високий суспільний авторитет.

Підтримка талановитої молоді та підвищення рівня освіти й науки серед молодих науковців, розвиток вітчизняного спорту є важливим пріоритетом для Президента України й запорукою економічного розвитку держави – йдеться на сайті його відомства.

 

За матеріалами сайтів Офісу Президента України та МОН

Перейти до вмісту