Серед «Barbie: Пані України» є дві сковородинівки – студентка Яна Зінкевич та випускниця Alyona Alyona

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини випускників > Серед «Barbie: Пані України» є дві сковородинівки – студентка Яна Зінкевич та випускниця Alyona Alyona

Українські майстри відтворили образи відомих вітчизняних жінок на основі ляльок Барбі. Серед них є не лише Княгиня Ольга, письменниця Леся Українка, акторка Марія Заньковецька, художниця Марія Приймаченко та співачка Квітка Цісик, а й дві сучасниці, які мають безпосередню причетність до Університету Григорія Сковороди в Переяславі – волонтерка і політикиня, студентка нашого університету Яна Зінкевич та випускниця університету, популярна реперка Альона Альона, Виставку ляльок ще до того, як запровадили посилені обмеження уже представили в Одесі та Києві.

Як повідомляють організатори виставки, проєкт «КуклЬтура», проєкт «Barbie: Пані України» відтворює образи 36 українок – відомі особистості минулого та сьогодення, які внесли вагомий вклад у культуру України, залишили слід в історії, власними силами досягли успіху. У цій серії є такі образи, як Княгиня Ольга, Анна Ярославна, Княжна Либідь, Леся Українка, Ольга Кобилянська, Квітка Цісик, Марія Заньковецька, Марія Примаченко, співачки Руслана Лижичко, Юлія Саніна чи Гайтана. Про кожну ляльку та її діяльність є розписана історія.

Як розповідають у «КуклЬтура», вони звернулися до різних лялькових майстрів з усієї України, щоб ті відтворили образи українських діячок. Відомо, що задля виставки не створювали нові іграшки. За основу брали звичайних Барбі, яких змінювали так, аби у них впізнавались образи відомих українок: зокрема змінювали колір волосся, зачіски та макіяж ляльок.

«Це справжня дитяча мрія! Нещодавно мене запросили стати моделлю для легендарної ляльки Barbie. Відчуття фантастичні! Колись, малечею, я мріяла про нову ляльку Barbie, а тепер стала нею. Майстриня перевершила усі очікування, ще й вручила «моїй» ляльці жовто-блакитний прапор! Все як у житті! Моя лялька під номером 19.

Хлопчики та дівчатка повинні змалечку розуміти, що справжні цінності – це перш за все рівність, взаємопідтримка, право на недискримінацію та можливість обирати будь-яку професію, що відповідає твоєму справжньому покликанню. Діти мають рости з переконанням, що мрії досяжні. Головне проявити наполегливість і працювати на повну, долаючи різноманітні стереотипи та ламаючи всілякі упередження», – прокоментувала у Facebook свою участь у проєкті студентка-політологиня факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій, українська медик-доброволець, командирка Медичного батальйону «Госпітальєри» народна депутатка України IX скликання Яна Зінкевич, яка наприкінці минулого року дала інтерв’ю сайту нашого університету.

Авторкою цієї ляльки є одеситка Анастасія Недолуженко – вона зробила іграшку на інвалідному візку, у формі та з прапором України в руках. У свою чергу, Альону Альону відтворила київська майстриня Анна Дейзі (Яременко). Не секрет, що крім музичного таланту нашій випусниці вдалося розбити стереотип, за яким зірка для досягнення успіху, мовляв, має бути модельної зовнішності. Саме така позиція чудово відповідає слогану Барбі: «You can be anything – ти можеш бути ким завгодно».

Відомо, що у Києві виставка мала тривати з 16 по 28 березня, однак через те, що у столиці з 21 березня посилили карантин, організатори обіцяють продовжити термін виставки. Згодом колекція ляльок має відправитися на показ в інші міста України.

А поки усі 36 ляльок можна роздивитися на сайті магазину, де, поміж іншим, пропонують проголосувати за один-три образи, які найбільше сподобалися. 

 

Прес-служба університету, за матеріалами ЗМІ

Перейти до вмісту