«Якщо просто сидіти вдома і мріяти, нічого з цього не вийде»: ТОП-10 порад від молодого народного депутата Романа Лозинського, даних у рамках «Платформи можливостей»

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «Якщо просто сидіти вдома і мріяти, нічого з цього не вийде»: ТОП-10 порад від молодого народного депутата Романа Лозинського, даних у рамках «Платформи можливостей»

Нарешті, долаючи усі карантинні обмеження, у сковородинівський простір повернулася «Платформа можливостей» 1 квітня 2021 року, на платформі Microsoft Teams, відбулася перша, в рамках весняного циклу, онлайн зустріч з народним депутатом України IX скликання, першим заступником голови комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, членом парламентської асамблеї «ЄВРОНЕСТ», екс-головою Української галицької партії, пластуном та тріатлетом, марафонцем та співзасновником львівської «Школи молодої еліти», врешті – людиною, яка в турбулентний для країни має гідність брати на поруки українських політичних в’язнів й ревно бореться за чесність та справедливість Романом Лозинським. Видається, давні прихильники проєкту давно чекали на такі активності, адже у перші ж хвилини зустрічі до зібрання, не зважаючи на обідню пору чи якісь свої справи, долучилося одразу кілька десятків молодих людей, а кількості питань, заданих під час зустрічі, цілком могли б позаздрити навіть деякі оффлайн-активності, які, у різні часи, проводили організатори.

Перш ніж розпочати розмову, пан Роман відмітив:

«Прикро, що я сьогодні не в Переяславі. А якби навіть і був, то, у зв’язку із карантинними обмеженнями, нам було би складно провести цю зустріч наживо. Проте я тішуся, що ми проведемо її хоча би у такому режимі, і дякую за запрошення – ви наполегливо гукали мене кілька місяців, і от, нарешті, ми зустрілися. Сподіваюсь, що виправдаю вашу довіру».

У ході розмови, народний депутат розповів про свій шлях в політику та роботу у Верховній Раді України. Певно, Вам цікаво, як у такому молодому віці Роман Михайлович був обраний головою Політради УГП, ставши наймолодшим головою політичної партії в Україні? Якщо так, то ми пропонуємо Вашій увазі ТОП-10 порад від молодого народного обранця, які він дав у ході своєї розповіді:

1. Ніколи не треба гнатися за якимись посадами як за самоціллю. «Усі люди, яких я зустрічав на своєму політичному шляху, які боролися за посади, завжди програвали» – відмітив молодий народний обранець. «Можна бути і рядовим партійцем, але робити класні речі. Тому необов’язково цілитись на те, щоб бути завжди №1» – додав до поради Роман.

2. Якщо ви одержимі метою кимось стати (головою своєї громади або місцевим депутатом, або народним депутатом, або міністром), ви повинні мати відповідь на питання «Для чого?». Необхідно чітко розуміти якою є ваша внутрішня біль, навіщо вам політика і на якому рівні ви хочете щось змінювати. Тому що сьогодні і в громаді можна зробити не менше, ніж в парламенті.

3. Важливо мати потужну команду, об’єднуватися з людьми, з якими ти маєш спільні погляди і підходи до політики. У політиці ти сам можеш зробити дуже багато, але з командою ти зробиш набагато більше. А точніше – без команди все, що ти зробиш сам, буде мати посереднє значення, це будуть якісь локальні перемоги.

4. Якщо ви дуже круті лідери, і хочете за собою когось вести, треба вміти грати під другим номером. Важливо могти в потрібний момент «поступитися сценою» і вміти знаходити спільну мову з будь-якими людьми.

5. Для молоді, яка хоче іти в політику, варто дуже багато дізнаватися, слухати, вчитися і критично осмислювати все, що відбувається навколо. Використовуйте усі доступні освітні можливості: курси, тренінги, лекції, форуми тощо. А починати варто якомога швидше.

6. Не бійтеся починати практикувати і пробувати щось нове. Необов’язково відразу ставати членом партії – для початку можна спробувати себе у ролі її прихильника. Беріть участь у всіх виборчих кампаніях з тими людьми, які, на вашу думку, мають схожі з вами цінності. Працюйте у виборчих штабах. Навіть зараз, у міжвиборчий період, шукайте можливості стажування. Досвід, навчання, тренінги – це суперважливо навіть не так для освіти, як для нетворкінгу і знайомства з новими людьми. Тому що дуже часто такі освітні можливості стають магнітом для активних людей, які чимось цікавляться.

7. Потрібно мати дуже міцну ціннісну броню і внутрішній стержень. Потрапити в політику, аби просто займатися корупцією – це набагато простіший шлях. Але якщо ти хочеш формувати якісь нові тренди і реально щось змінювати, не крадучи гроші і не наживаючись на цьому, для цього потрібен дуже твердий щит від спокус.

8. Водночас, не забувайте про матеріальне забезпечення. Якщо, наприклад, ви станете депутатом місцевої ради, що є волонтерською роботою, вам потрібно буде десь заробляти гроші і мати якусь фінансову «подушку».

9. Мати хороше почуття гумору. Якщо серйозно ставитись до всього, що відбувається в політиці, можна поїхати дахом. Тож надзвичайно важливо мати психологічну підготовку.

10. Слід мати місця, де ти черпаєш енергію сили. Багато що пропускаєш через себе, віддаєшся і, в якийсь момент, відчуваєш себе, так би мовити, вичавленим. Роман такі місця знайшов, і запевняє, що мова не про наркотики чи алкоголь, як це може бути в чиємусь іншому випадку. Мова йде про гори, мандри, класних людей, друзів та найближчих для нього людей. Називає це «острівками безпеки», які є суперважливими аби не «пуститися берега». І не забувайте пити каву!

Підсумувати поради від Романа Лозинського можна його ж словами: «Можливостей зараз дуже багато. Ваше головне завдання – їх вловлювати і не втомлюватися пробувати. Якщо просто сидіти вдома і мріяти, нічого з цього не вийде».

Коли зустріч уже підходила до завершення, народний депутат дав відповіді на усі запитання, які ставили йому слухачі: «Як сформувати справді команду однодумців, а не партію людей з особистими інтересами? Монолітна команда це утопія?», «Які бачите позитивні тенденції на практиці процесу децентралізації?», «Комфортно себе відчуваєте «під куполом» – з ким з інших фракцій комфортно і некомфортно працювати? Загалом, які плюси і мінуси депутатства?», «Яка порада молоді, яка хоче в політику чи бачить себе у чомусь іншому?», «Який найкращий спосіб звернення до влади для людини, котра хоче бути почутою?», «Ви затятий мандрівник. Де були? Що особливе бачили? Що вразило?», «Як Ви ставитесь до ЗМІ?» та багато інших, не менш цікавих запитань. Якщо Вас цікавлять відповіді гостя, то пропонуємо Вам переглянути відеозапис зустрічі, оскільки це направду було дуже цікаво та пізнавально – віконце з записом трішки нижче. Якщо Ви, з якихось причин, не змогли долучитися до цієї розмови, це не проблема – ви у жодному разі не пошкодуєте, якщо переглянете цю зустріч в запису. Приємного перегляду!

По завершенню зустрічі, було зроблено пам’ятне скрін-селфі, а один із співзасновників та координаторів «Платформи можливостей», випусковий редактор сайту університету та фахівець відділу PR-технологій та зв’язків з громадськістю Максим Левченко анонсував наступні зустрічі у рамках цього проєкту: уже наступного тижня усі охочі зможуть насолодитися розмовами із відомим і впізнаваним журналістом «Української правди», який, почавши свій шлях у виданні в 2015 році з посади парламентського репортера, вже навесні 2018 року став автором видання Романом Кравцем; молодою українською акторкою театру та кіно, новою зіркою українського кінематографу Катериною Григоренко та засновником і керівником видання «Tokar.ua», впізнаваним ютуб-блогером, програмістом та адміністратором української Вікіпедії Назаром Токарем. Щиро сподіваємося на Вашу присутність!

Ми щиро вдячні Романові Лозинському за цю надзвичайно цікаву, пізнавальну і змістовну бесіду. Видається, після неї дехто із сковородинівців поцікавиться YouTube-каналом і діяльністю цього молодого політика, адже його поради дуже корисні і до них варто прислухатися не лише молоді, яка хоче в політику, а й тим, хто бачить себе у якійсь іншій сфері.

«Платформа можливостей» – спільний проєкт Відділу PR-технологій та зв’язків з громадськістю і Наукового товариства університету, який вже три роки поспіль знайомить усіх охочих сковородинівців з лідерами думки з різних галузей, представниками ініціатив, громадськістю організацій та спікерами, які можуть розповісти про те, як рухатися в правильному напрямку і які інструменти змін доступні нині молодим людям у контексті розвитку, навчання, працевлаштування та громадського життя.

Перейти до вмісту