IV Міжнародний дитячо-юнацький фестиваль-конкурс народної музики «Золоте зерно» прикрасили виступи творчих сковородинівців – як це було?

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > IV Міжнародний дитячо-юнацький фестиваль-конкурс народної музики «Золоте зерно» прикрасили виступи творчих сковородинівців – як це було?

Хто сказав, що пандемія може стати на заваді культурному поступу світу, держави, та, звісно ж, нашого університету? 25-27 березня 2021 р. під патронатом Департаменту освіти і науки Київської міської державної адміністрації, Київського Палацу дітей та юнацтва та при підтримці Національної всеукраїнської музичної спілки і Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова відбувся IV Міжнародний дитяче-юнацький фестиваль-конкурс народної музики «Золоте зерно». У фестивалі-конкурсі могли взяти участь вокальні та інструментальні колективи (від 2-х дітей) та солісти позашкільних навчальних закладів, спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (відділів та факультетів) вікових категорій від 6 до 21 року. Звично, не оминули увагою цей міжнародний мистецький проєкт і студенти та викладачі Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

«Незмінною метою фестивалю-конкурсу «Золоте зерно» є популяризація співу та інструментальної народної музики серед дітей та юнацтва як різновидів народної творчості; знайомство з багатобарвною музичною культурою народів України та світу; розвиток та удосконалення методів і форм роботи з дитячо-юнацькими вокальними та інструментальними колективами народної музики, поширення досвіду кращих педагогів; створення умов для спілкування та співробітництва дитячо-юнацьких колективів України та зарубіжжя та виявлення та підтримка талановитих виконавців і творчих колективів» зазначають організатори.

У 2021 році свої заявки на конкурс подали представники більш ніж ста колективів України. Надзвичайно приємно, що на запрошення організаторів відгукнулися артисти та педагоги з 10 зарубіжних країн Алжиру, Білорусі, Бразилії, Голландії, Іспанії, Польщі, Латвії, Литви, Чехії та Франції. Склад журі очолив баяніст-віртуоз, народний артист України, видатний педагог Сергій Грінченко, а до його складу ввійшли добре знані в царині народного співу та музики виконавці, організатори масштабних міжнародних фестивалів, педагоги та керівники провідних спеціалізованих закладів мистецької освіти з п’яти країн: керівник ансамблю народних інструментів «Субателе» та ансамблю канклес «Бангужес» музичної школи, член правління асоціації народної музики «Трімітатіс» і керівник групи канклес оркестру народних інструментів «Трімітатіс» (Клайпеди, Литва) Loreta Tumanoviene, директор Палацу молоді ім. Юліана Тувіма, директор фонду підтримки і розвитку творчості «Сonvivo», директор Міжнародного фестивалю творчості молоді «Folkowe Inspiracje» Adam Kocher (Лодзь, Польща), Президент Асоціації «Eurochestries», співзасновник фестивалю «Rose du Vent» Claude Révolte (Jonzak, France), директор Муніципальної школи мистецтв Сандрін Самен та викладачка класу музичних інструментів цієї школи Сесіль Байя (Sartrouville, France), а також лауреат міжнародних конкурсів, президент Асоціації СОЦІННО Dennis Smit (Utrecht, Holland). Україну ж представляли Заслужені артисти України, Відмінники освіти, солісти Національної філармонії України, відомі музиканти та викладачі. Багато хто з них, під час фестивалю, провів майстер-класи та радо поділився своєю майстерністю та досвідом: Сергій Грінченко (баян), Максим Бережнюк (давні народні українські духові інструменти), Руслана Лоцман (вокал) та Олександр Гончаренко (кобза).

Прикро, що через карантинні обмеження, від яких, в першу чергу, потерпає і культура, цьогорічний фестиваль-конкурс вимушено проводився у дистанційному форматі. Пандемія внесла невтішні корективи у процес мистецького навчання дітей, тож нині як ніколи стає очевидно, що жодні дистанційні засоби не в змозі замінити безпосереднього живого спілкування між педагогом та учнем. Слід зазначити, що особливо негативно унеможливлення збиратися для спільних репетицій вплинуло на ансамблі та оркестри, кількість учасників яких, подекуди, складає 50 осіб. Відтак, такі масові заходи як фестивалі-конкурси зі своїми унікальними можливостями виступити перед авторитетним журі, відвідати майстер-класи та взяти участь в гала-концертах стали життєво необхідними для створення у дітей позитивного стимулу самовдосконалюватись, для збереження та примноження творчого потенціалу нашого народу.

Як відомо, кожен конкурс має своїх переможців, а відтак гран-прі серед музикантів цьогоріч поїде в Латвію до Марти Паули Пауліні учениці Пардаугавської музично-мистецької школи м. Рига. Своєю чудовою грою на кокле (традиційному струнному щипковому музичному інструменті, схожому на гуслі – прим.авт.) Марта не залишила байдужими усіх членів журі. У свою чергу, гран-прі серед вокалістів залишається в Україні, його виборола старша група хору «Голосинка» Жуківської мистецької школи (с. Жуків Бережанського району Тернопільської області). Справедливо зазначити, що ця сільська школа стала справжнім відкриттям для членів журі й приємно вразила усіх учасників фестивалю професійним рівнем виконання та надзвичайно високим, як для села у якому мешкає лишень 900 мешканців, відсотком дійсно талановитої та працьовитої молоді.

Сковородинівців ж може потішити той факт, що цьогоріч до безпосередньої участі у фестивалі-конкурсі долучилися студент групи Мм-12 м/с факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва вокалістка–інструменталістка Дарина Горбач (художній керівник – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри мистецьких дисциплін і методики навчання факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва Олена Ткаченко) й вокалісти Катерина Котляр (художній керівник – Олена Ткаченко) та Дионисий Лизогуб (художній керівник – кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри мистецьких дисциплін і методики навчання Анатолій Мартинюк). Принагідно, вітаємо Дарину Горбач з другим місцем у своїй номінації тепер на неї чекають призи та диплом переможця!

Слід зазначити, що це вже не перша активність наших здобувачів та викладачів в рамках цього фестивалю два роки тому, у 2019 р., на попередньому фестивалі у якості гідів та перекладачів волонтерили студентка тодішнього філологічного факультету Валерія Рябчинська та кандидат філологічних наук, доцент кафедри іноземної філології, перекладу та методики навчання факультету української та іноземної філології Микола Шабінський (цьогоріч же Микола Євгенович став членом оргкомітету фестивалю-конкурсу – прим.авт.).

Залишається сподіватися, що наступний фестиваль у 2023 році, відбудеться, як і зазвичай, на сценах Київського Палацу дітей та юнацтва. Переконані, що Університет Григорія Сковороди в Переяславі зможе розширити свою присутність та гідно презентувати кращі творчі напрацювання своїх викладачів, студентів та їх учнів.

А поки сердечно вітаємо усіх переможців та учасників цьогорічного заходу, та дякуємо президенту оргкомітету, директорці Київського Палацу дітей та юнацтва Оксані Добровольській, завідувачці відділу художньої творчості Палацу Наталії Петлицькій та директору фестивалю Олександру Лисичу за можливість долучитися до проведення такого важливого масштабного заходу.

Перейти до вмісту