Спільне засідання ректорату та Вченої ради від 25.01.2021: про підсумки атестації здобувачів вищої освіти освітнього рівня «магістр» і затвердження нових та оновлення діючих положень університету

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Спільне засідання ректорату та Вченої ради від 25.01.2021: про підсумки атестації здобувачів вищої освіти освітнього рівня «магістр» і затвердження нових та оновлення діючих положень університету

У понеділок, 25 січня 2021 року о 10:00, у дистанційному форматі (онлайн) на платформі Microsoft Teams відбулося спільне засідання ректорату та Вченої ради університету. На порядок денний було винесено питання щодо підсумків атестації здобувачів вищої освіти освітнього рівня «магістр» (грудень 2020 р.) та затвердження нових та оновлення діючих положень університету.

Про підсумки атестації здобувачів вищої освіти освітнього рівня «магістр» (грудень 2020 р.) йшлося у доповіді керівника навчального відділу, кандидата педагогічних наук, доцента кафедри теорії і методики технологічної освіти та комп’ютерної графіки Анатолія Брехунця. За результатами підсумкової атестації здобувачів вищої освіти освітнього рівня «магістр», всього атестувалося 1052 особи, серед яких 480 – здобувачі вищої освіти денної форми навчання, а 572 – заочної. Успішність і якість відповідають вимогам підготовки здобувачів вищої освіти закладами вищої освіти. Зокрема, успішність як по денній, так і по заочній формі навчання склала 100%, при нормі 90%, а якість по денній формі навчання – 95% і по заочній – 99%, при нормі 50%. Захист кваліфікаційних робіт теж відповідає вимогам – стовідсоткова успішність як по денній, так і по заочній формі навчання. Якість по денній формі навчання становить 94%, а по заочній – 99%.

Було розглянуто питання щодо вдосконалення організації освітнього процесу, за рекомендаціями голів екзаменаційних комісій, які відображені у рішенні Вченої ради університету.

Про затвердження нових та оновлення діючих положень університету доповідали кандидат педагогічних наук, доцент, проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник, кандидат історичних наук, доцент, проректор із наукової та інноваційної діяльності Василь Дудар, керівник навчального відділу, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії і методики технологічної освіти та комп’ютерної графіки Анатолій Брехунець, керівниця навчально-наукового центру забезпечення якості освіти, кандидат педагогічних наук, доцент Олена Усик і завідувачка відділу аспірантури та докторантури університету, кандидат педагогічних наук, професор Антоніна Розсоха.

Проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник відмітив, що «Положення про тендерний комітет ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» розроблено відповідно до статей 8 і 11 Закону «Про публічні закупівлі» та Примірного положення про тендерний комітет або уповноважену особу (осіб) (наказ від 30.03.2016 р. № 557 Міністерства економічного розвитку і торгівлі України). Воно визначає правовий статус, загальні організаційні та процедурні засади діяльності тендерного комітету та уповноваженої особи (осіб), а також їх права, обов’язки та відповідальність.

Відповідно до Положення, комітет і уповноважена особа (особи) у своїй діяльності керуються Законом, іншими нормативно-правовими актами з питань публічних закупівель та цим Положенням.

Положення складається з 2 розділів та 22 пунктів:

  1. Загальні положення (7 підпунктів);
  2. Засади діяльності тендерного комітету (15 підпунктів).

«Положення про уповноважену особу, відповідальну за організацію та проведення спрощених закупівель ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» розроблено відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» і визначає правовий статус, загальні організаційні та процедурні засади діяльності уповноваженої особи, а також її права, обов’язки та відповідальність. Враховує пункти відображені у Примірному положенні про тендерний комітет або уповноважену особу (осіб) (наказ від 30.03.2016 р. № 557 Міністерства економічного розвитку і торгівлі України).

Положення складається з 2 розділів та 16 пунктів:

  1. Загальні положення (5 підпунктів);
  2. Засади діяльності та вимоги до уповноваженої особи (11 підпунктів).

У свою чергу, проректор із наукової та інноваційної діяльності Василь Дудар прозвітував, що «Положення про наукового керівника (консультанта) здобувача наукового ступеня доктора філософії (доктора наук) ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» уніфікує норми та вимоги чинного законодавства щодо наукового керівника (консультанта) здобувача наукового ступеня доктора філософії (доктора наук). Регламентує права і обов’язки наукового керівника під час роботи зі здобувачем.

Щодо «Положення про порядок замовлення видачі та обліку документів про вищу освіту у ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» доповідав керівник навчального відділу Анатолій Брехунець. Положення розроблено на основі нормативних документів, зокрема, відповідно до постанови Кабінету міністрів 2020 року та наказу Міністерства освіти і науки України № 1571 від 29 грудня 2020 року «Про затвердження форм документів про вищу освіту (наукові ступені) та додатка до них, зразка академічної довідки», із 1 січня 2021 року встановлено такі види документів про вищу освіту (наукові ступені) за відповідними ступенями: диплом молодшого бакалавра, диплом бакалавра, диплом магістра, диплом доктора філософії/доктора мистецтва, диплом доктора наук. На відміну від попередніх нормативів, інформацію про особливі досягнення випускника заклад вищої освіти може зазначати в додатку до диплома європейського зразка в шостому розділі «Додаткова інформація». Вимоги до присудження відзнаки також визначають ЗВО самостійно. Крім того, у дипломах спеціаліста та дипломах молодшого спеціаліста, що видаються відповідно до підпунктів 1 та 3 пункту 2 розділу ХV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про вищу освіту», у графі «ступінь вищої освіти» зазначається освітньо-кваліфікаційний рівень. На сьогоднішній день уже є професійний стандарт вчителя початкової школи і вчителя середньої освіти, згідно з яким будуть прописуватись відповідні кваліфікації, а все інше, у разі відсутності, – відповідно до вимог самої освітньої програми. Формування бази про документи вищої освіти забезпечує деканат, навчальний відділ проводить перевірку з ЄДЕБО і замовляє номера, серії дипломів та документи про вищу освіту, а друк документів про вищу освіту і їх вручення забезпечує деканат факультету.

Керівниця навчально-наукового центру забезпечення якості освіти Олена Усик винесла на розгляд Вченої ради три положення: про курсову роботу; про гаранта освітньої програми; про проектну групу та групи забезпечення освітніх програм.

Обов’язковим компонентом освітньої програми є курсова робота. Положення про курсову роботу обґрунтовує основні засади щодо організації та порядку виконання курсової роботи, основних вимог до змісту, оформлення, порядку захисту та оцінювання курсової роботи, дотримання принципів академічної доброчесності, зберігання та знищення курсових робіт. У додатках даного документу подається перелік і зразок оформлення супровідних матеріалів.

Відповідно до Закону України «Про вищу освіту», «Положення про акредитацію освітніх програм» підготовлено університетські документи: Положення про гаранта освітньої програми та Положення про проектну групу та групи забезпечення освітніх програм.

Положення про гаранта освітньої програми регламентує діяльність, права та обов’язки гаранта освітньої програми, окреслює його статус.

У Положенні про проектну групу та групи забезпечення освітніх програм визначено, що проектна група – визначається для започаткування освітньої діяльності за освітньою програмою, група забезпечення – для розробки і реалізації освітньої програми. У документі окреслені аспекти щодо вимог до складу груп та їх функціональних обов’язків.

Завідувачка відділу аспірантури та докторантури університету Антоніна Розсоха зазначила, що Положення про порядок видачі академічних довідок здобувачам вищої освіти ступеня доктора філософії ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» розроблено відповідно до Законів України «Про освіту», «Про вищу освіту», Порядку підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у вищих навчальних закладах (наукових установах), затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 261 від 23 березня 2016 року, Постанови Кабінету Міністрів України «Про документи про вищу освіту» № 193 від 31 березня 2015 року, наказу Міністерства освіти і науки України «Про затвердження форм документів про вищу освіту (наукові ступеня) державного зразка та додатків до них, зразка академічної довідки» № 525 від 12 травня 2015 року, наказу Міністерства освіти і науки України «Про внесення змін до наказу МОН України від 12.05.2015 № 525» № 701 від 22 червня 2016 року, наказу Міністерства освіти і науки України «Про затвердження форм документів про вищу освіту (наукові ступені) та додатка до них, зразка академічної довідки» від 29.12.2020 № 1571. Положення регламентує процедуру оформлення та видачі академічних довідок здобувачам вищої освіти ступеня доктор філософії у Державному вищому навчальному закладі «Переяслав-Хмельницький ДПУ імені Григорія Сковороди». Форма академічної довідки відповідає зразку, затвердженому наказом Міністерства освіти і науки України «Про затвердження форм документів про вищу освіту (наукові ступені) та додатка до них, зразка академічної довідки» від 29.12.2020 № 1571 (Додаток 1). Академічна довідка здобувача вищої освіти ступеня доктора філософії готується та видається відділом аспірантури та докторантури університету.

У блоці питань «Різне» Вячеслав Володимирович нагадав про те, що до 28 лютого 2021 року в Україні діє загальнодержавний адаптивний карантин з обмеженнями «помаранчевої» зони. У цей період забороняється відвідувати заклади здобувачами освіти групами кількістю більш ніж 20 осіб. Але це не забороняє розпочати ІІ семестр 15 лютого 2021 року в очному режимі для академічних груп до 20 осіб, а для груп з великою кількістю студентів доведеться працювати у змішаному форматі.

Окрім цього, проректор відмітив, що протягом 27-29 січня 2021 року в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі буде проходити акредитація ОНП «Професійна освіта (Товарознавство)», а протягом 26-27 січня 2021 року – акредитація ОНП «Професійна освіта (Сфера обслуговування)».

Голова навчально-методичної ради університету, доктор педагогічних наук, професор Ольга Шапран ознайомила членів засідання з витягом № 5 протоколу засідання навчально-методичної ради від 21.01.2021 р. Слухали:

1.Про затвердження оновлених освітніх програм за спеціальностями, відповідно до наказу № 268 від 15.12.2020 р., 052 «Політологія» для першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, 051 «Економіка» для другого (магістерського) рівня вищої освіти, 012 «Дошкільна освіта» для другого (магістерського) рівня вищої освіти, 015 «Професійна освіта» за спеціалізаціями другого (магістерського) рівня вищої освіти.

2.Про затвердження оновлених робочих програм кафедр, відповідно до наказу № 268 від 15.12.2020 р.: кафедри економіки, кафедри професійної освіти, кафедри документознавства та методики навчання, кафедри теорії і методики професійної підготовки, кафедри політології, кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти.

3.Про затвердження робочих програм на ІІ семестр 2020-2021 н. р. факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій; факультету історичної і соціально-психологічної освіти; факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва; факультету технологічної і математичної освіти; факультету української та іноземної філології; факультету фізичної культури, спорту і здоров’я та факультету фінансово-економічної і професійної освіти.

4.Про затвердження до друку навчально-методичних посібників.

Директорка бібліотеки університету Ольга Шкира повідомила про гарну новину для сковородинівців – за передплатою Міністерства освіти і науки України Університет Григорія Сковороди в Переяславі на увесь поточний рік отримав доступ до майже 39 000 електронних видань на платформі «ScienceDirect». Крім того, в підписку для сковородинівців включено безстроковий доступ до колекції з 2 088 електронних монографій, виданих протягом 2019-2020 рр. Таку можливість наш університет у переліку інших закладів освіти отримав після підписанням договору між ДНТБ України та компанією «Elsevier», чим завершилися важливі процедури перемовин між Міністерством освіти та науки України та цією компанією щодо доступу до електронних наукових баз та аналітичних ресурсів. Детальніше ознайомитися із цією новиною Ви зможете тут.

На завершення засідання, голова науково-методичної ради університету доктор історичних наук, професор Надія Коцур на порядок денний засідання Вченої ради університету винесла такі питання:

  1. Затвердження тем кваліфікаційних робіт магістрів за додатковим набором;
  2. Затвердження тем кандидатських дисертацій;
  3. Рекомендацію до друку збірника наукових праць.

Піклуйтеся про своє здоров’я, бережіть своїх рідних і пам’ятайте, що зовсім скоро ми всі зустрінемось у стінах альма-матер. Тож набирайтеся сил та натхнення для наступного навчального семестру.

Перейти до вмісту