Ректорат від 10.11.2020: про професійний розвиток сковородинівців, співпрацю з Гуандунським університетом та благоустрій альма-матер

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Ректорат від 10.11.2020: про професійний розвиток сковородинівців, співпрацю з Гуандунським університетом та благоустрій альма-матер

У вівторок, 10 листопада 2020 року о 10:00 на платформі Microsoft Teams (у дистанційному форматі) відбулося чергове засідання ректорату. Говорили про професійний розвиток науково-педагогічних працівників, співпрацю з Гуандунським університетом нафтохімічних технологій та благоустрій закріплених територій.

Найперше, кандидат педагогічних наук, доцент, проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник оголосив порядок денний та привітав усіх присутніх зі святом, яке відзначається у світі з 2001 року – Міжнародним днем науки. Саме цей день, відповідно до рішення ЮНЕСКО, спрямований на інформування суспільства про важливість науки та ліквідацію її розриву з суспільством. Вячеслав Володимирович побажав всім нових суспільно-корисних наукових звершень та запросив до слова керівника навчального відділу, кандидата педагогічних наук, доцента Анатолія Брехунця, який вичерпно ознайомив всіх з інформацією про професійний розвиток науково-педагогічних працівників:

«Наказом Міністерства освіти і науки України №1341 від 30.10.2020 р., який ми попередньо надсилали на електронні скриньки наших структурних підрозділів, затверджено методичні рекомендації для професійного розвитку науково-педагогічних працівників. Передісторією його появи можна вважати  постанову Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. № 800 «Деякі питання підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників» та заходу 2 завдання 4.1.5.2 «Запуск та підтримка програм професійного розвитку для науково-педагогічних працівників, що має на меті збільшення спільноти агентів змін» операційної цілі 4,1,5 «Науково-педагогічні працівники мають конкурентний рівень оплати праці та постійний професійний розвиток» Оперативного плану Міністерства освіти і науки України на 2020 рік, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 27.12.2019 р. № 1640 (у редакції наказу Міністерства освіти і науки України від 30.07.2020 р. № 982). У методичних рекомендаціях було чітко прописано структуру, форми, процес, процедуру визнання акредитації, обсяги проходження підвищення кваліфікації, зміст і об’єми програми та види підвищення кваліфікації, які потребують або не потребують визнання Вченою радою закладу освіти. Крім того, прописано процедуру і систему фінансування проходження кваліфікації. Зазначу, що цю інформацію буде опрацьовано і адаптовано до діючого положення про підвищення кваліфікації в нашому університеті, а надалі її буде винесено на обговорення та затвердження Вченою радою університету як нормативного внутрішнього документу для нашої подальшої роботи» – акцентував увагу членів ректорату Анатолій Іванович, після чого детальніше зупинився на деяких моментах цього наказу, які стосуються діяльності нашого університету та його працівників

«Повноження закладу вищої освіти у зв’язку з цим розширюються, але з іншого боку ми отримуємо додаткове навантаження та відповідальність – зокрема, на наші Вчені ради. Певен, ми надзвичайно швидко імплементуємо їх в наше положення університету у вигляді додатку» – резюмував виступ колеги проректор Вячеслав Різник.

У ході обговорення наступного питання, проректорка з міжнародних зв’язків та проектної діяльності, кандидат педагогічних наук, доцент Оксана Ковтун у формі презентації розповіла про співпрацю з Китайською Народною Республікою, зокрема Гуандунським університетом нафтохімічних технологій. Зокрема, Оксаною Анатоліївною було оголошено інформацію щодо започаткування роботи нашого закладу з одним із закладів вищої освіти Китайської Народної Республіки – Гуандунським університетом нафтохімічних технологій. Вищевказаний заклад знаходиться в південно-західній провінції Гуандун, місті Маомин, Китай. В університеті представлено 12 факультетів і 4 департаменти, які опікуються проблемами освіти, науки, культури і спорту.  Склад закладу нараховує більше 1300 працівників та 20 000 студентів.

Зазначимо, що у вересні цього року відбулася координаційна онлайн-зустріч із проректорами нашого університету, деканом факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій та ректоратом Гуандунського університету щодо визначення ключових напрямів співробітництва. Наразі до підписання передано угоду про співпрацю між нашими закладами, де основними напрямами визначено науку, освіту та культуру.

Нагадуємо, що університет започаткував співпрацю із КНР у 2019 році, підписавши угоду із україно-китайським центром «Шовковий шлях», відповідно до якої студенти нашого ЗВО мають змогу брати участь у грантових програмах паралельного навчання (бакалаврський та магістерський рівень) у коледжах та університетах Китаю за грантовою підтримкою. Відповідна інформація висвітлена на сайті відділу міжнародних зв’язків (зазначимо, що відповідна інформація була висвітлена на сайті відділу міжнародних зв’язків – прим.авт.).

Співпраця відбуватиметься в напрямах освіти, науки та культури. Зокрема, провідними напрямами у галузі освіти визначено: обмін досвідом у галузях освіти, які є цікавими для двох сторін; забезпечення якісної підготовки та перепідготовки науково педагогічного,   адміністративного та студентського складів шляхом ефективного використання педагогічного, методичного та наукового потенціалу двох сторін; створення та впровадження онлайн-курсу вивчення китайської мови для студентів та викладачів Університету Григорія Сковороди у Переяславі; створення та впровадження онлайн-курсу вивчення англійської мови для студентів GDUPT; проведення відкритих лекцій, круглих столів, семінарів та тренінгів науковцями із України, Китаю.

У свою чергу, провідними напрямами у галузі науки визначено: написання спільних дослідницьких проєктів та публікацій з їх подальшою публікацією в наукометричних базах даних (Web of Sciences (SSCI, SCI, ESCI), Elsevier Scopus  тощо); cпівпраця з провідними науковими школами обох університетів в рамках спільних грантових програм та проєктів; організація та проведення спільних наукових програм та проєктів між професорсько-викладацьким та студентським складом сторін; cтворення постійного діючого консорціуму університетів-партнерів, результатом співпраці якого стане щорічна науково-практична конференція.

Провідними напрямами у галузі культури визначено: cпільну організацію і проведення міжнародного мультикультурного фестивалю «Переяславський дивограй» – далі Фестиваль на базі УГСП; організацію і проведення міжнародної студентської літньої (зимової) школи: інтернаціоналізація через призму культури, моральних цінностей і духовності (офлайн або онлайн-формат) та налагодження співпраці між містами Переяслав та Маомін (культурна та інші сфери, що становлять взаємний інтерес).

Нині, за словами проректорки, на порядку денному стоять перші кроки, зокрема організація і впровадження відкритих лекцій для здобувачів науково-педагогічним  складом обох закладів вищої освіти та організація онлайн-курсу по вивченню китайської мови на базі нашого університету. Головними критерієм відбору стануть вмотивованість, готовність навчатися онлайн і відвідувати заняття за графіком (1-2 рази на тиждень – прим.авт.), а також володіння англійською мовою на середньому та високому рівнях, адже навчання проводитиметься англійською мовою.

Про благоустрій закріплених територій надалі розповідав начальник експлуатаційно-технічного відділу університету Олександр Столяренко, подякувавши за виконану роботу щодо прибирання на закріплених територіях керівникам факультету фінансово-економічної і професійної освіти, факультету історичної і соціально-психологічної освіти та факультету фізичної культури, спорту і здоров’я. Решті факультетів слід надолужити цю роботу, сконтатувавшись з завгоспом університету або, безпосередньо, Олександром Васильовичем.

У блоці обговорення «Різне» учасники зібрання зупинилися на ключових питаннях щодо моніторингу організації освітнього та наукового процесу з використанням дистанційних технологій. Зокрема, керівник навчально-наукового відділу університету, кандидат історичних наук, старший викладач Юрій Козубенко ознайомив присутніх з планом конференцій на 2021 рік, який сформований на виконання листа МОН щодо формування переліку проведення наукових конференцій з проблем вищої освіти і науки в 2021 році. У свою чергу, кандидат історичних наук, доцент, проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Василь Дудар познайомив усіх з оголошенням МОН щодо конкурсу проектів наукових досліджень і розробок держбюджетної тематики – усі охочі долучитися можуть звернутися до Василя Леонідовича за деталями. На завершення засідання кандидат педагогічних наук, доцент, проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник зробив ще кілька важливих робочих оголошень.

Крокуючи «в ногу» з цим нелегким часом, усім нам потрібно не лише натхненно працювати, а й не забувати дбати про власне моральне і фізичне здоров’я, берегти себе та своїх рідних і близьких – усе неодмінно буде добре. Тримаємось разом!

Перейти до вмісту