«Навчи батьків читати ЗМІ»: в університеті відбудеться презентація книги дослідниці Оксани Мороз «Боротьба за правду»

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Анонси > «Навчи батьків читати ЗМІ»: в університеті відбудеться презентація книги дослідниці Оксани Мороз «Боротьба за правду»

Тільки 11 % українців під час дослідження InMind (липень 2019) зуміли розпізнати фейки. Людям бракує обізнаності, щоб розрізняти, яка інформація є правдивою. Чимало українців виховані в аналогову еру в тоталітарній країні. Їм ніхто не розтлумачив, як працює нова реальність сьогодення – демократична, ринкова, інформаційна. Популісти пропонують швидкі рішення складних проблем, і люди охоче їм вірять.

Правдою вважають те, що виглядає красиво, а все красиве апріорі сприймають як правдиве. Це добре знають і використовують популісти й маніпулятори.

Основна група ризику – наші батьки, дідусі та бабусі. Ми помічаємо, як інформаційне сміття змінює їхнє мислення і поведінку. Проте чи вистачає в нас часу й терпіння навчити їх правильно споживати інформацію?

На лекції Оксани Мороз, яка відбудеться 22 жовтня 2020 року о 12:00 у конференц-залі імені Василя Сухомлинського в рамках університетського проєкту «Платформа можливостей» в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі поговоримо про:

–         причини і суть проблеми інформаційної гігієни в українців;

–         те, як вона впливає на кожного з нас;

–         інструменти ефективного і безконфліктного навчання рідних інформаційній гігієні;

–         підвищення власного рівня обізнаності з теми.

Оксана Мороз – засновниця ініціативи з інформаційної гігієни «Як не стати овочем». До цього майже 20 років пропрацювала з та на маніпуляторів громадською думкою. Її роботодавцями і клієнтами були політики і бізнесмени, яких усі ви добре знаєте.

У серпні 2019 року Оксана пішла з цієї індустрії та описала її простою мовою для звичайних людей у книжці «Нація овочів? Як інформація змінює мислення і поведінку українців». Зараз авторка повністю зосередилася на підвищенні рівня інформаційної гігієни українців.

У рамках заходу буде презентовано нову книжку Оксани Мороз «Боротьба за правду. Як мій дядько переміг інформаційні віруси» (Yakaboo Publishing). У ній описано історію дядька Івана, який заплутався в потоках інформації, але хоче збагнути, як ним маніпулюють, і протистояти цьому.

У книжці описано реальні події 2019-2020 років. Тут і про вибори, і про коронавірус, і про фінансові піраміди, і ще про багато всього. Дядько Іван наступив на безліч граблів, поки розібрався.

Зустріч стане можливою за ініціативи Відділу PR-технологій та зв’язків з громадськістю та Наукового товариства університету.

Захід відбудеться з дотриманням протиепідеміологічних вимог. У зв’язку з введенням дію нового епідемічного зонування, згідно якого Переяслав потрапив до «помаранчевої зони» фізично на заході зможуть бути присутніми не більше 20 осіб, відтак для всіх охочих долучитися фізично чи замовити книгу з підписом авторки обов’язковою є реєстрація

Усі хто не потрапить на зустріч фізично зможе долучитися до заходу на платформі Microsoft Teams за посиланням.

Перейти до вмісту