Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Першокурснику – лови крутезний текстовий гід містом та університетом!

Вітаємо тебе, читачу цієї статті! І неважливо, що ти лише за кілька днів вперше повноцінно переступиш поріг своєї нової альма-матер і поки, скоріше за все, ще не зовсім орієнтуєшся у тому, що тут, де і як. У цьому огляді ми постараємося трішки розповісти тобі про наше місто та його відмінні ознаки. Поговоримо і про те, куди піти, що побачити, чим зайнятись у вільний час в Переяславі, адже ми дуже хочемо, аби кожен з вас приїхав сюди вчитися у повному інформаційному всеозброєнні.

Блукаючи сучасними переяславськими вуличками, важко собі уявити, що колись тут бував славнозвісний літописець Нестор, боровся за честь українського народу Богдан Хмельницький, писав свої шедеври Тарас Григорович Шевченко, проповідував та навчав Григорій Савич Сковорода – всі ці імена, безперечно, сприяли формуванню чи не найвидатнішого українського центру культури та історії – Переяслава.

Переяслав – місто обласного значення на сході Київської області, районний центр над рікою Трубіж, лівою притокою Дніпра. Одне з найдавніших міст Київської Русі – вперше згадується у 907, було столицею Переяславського князівства. Відстань до Києва – 85 кілометрів. Через Переяслав несуть свої води ріки Трубіж, Карань й Альта. Південна частина передмістя лежить поруч із Канівським водосховищем. Населення – 27 900 мешканців (1,6% населення області).

Власне, Переяслав – це духовний та культурний осередок українців, місце, де можна відпочити не лише фізично, а й збагатитися культурними надбаннями нашого народу, що тисячоліттями накопичувались на цій славній землі: від найдавніших поселень і до сьогодення. Варто лише відвідати чудові, накопичені історичним досвідом тут храми, з десяток яких розкинулись в архітектурному ансамблі міста, і вони самі за себе скажуть про священну велич Переяслава в історії та цивілізаційному розвитку людства.

Найперше, Переяслав не спроста вважається музейною меккою України – стільки музеїв, як тут нема точно немає в жодному місті нашої Батьківщини. Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав», який налічує близько чотирьох десятків різнотематичних музеїв, є беззаперечною перлиною древнього міста – тут ти можеш не лише почути історію міста та регіону середньої Наддніпрянщини, а й на власні очі побачити житло, побут, ремесла і поховання найдавніших поселень, археологічні артефакти з цих місць, зброю та документи козацької доби. У музейному розмаїтті є змога на власні очі побачити реконструкцію битви за Дніпро під час Другої світової війни, справжню шаблю Богдана Хмельницького, кімнату де Тарас Шевченко написав свій «Заповіт» та аудиторію, де викладав Григорій Сковорода. Повний перелік музеїв можна легко знайти на просторах Інтернету, та й зазвичай назви музеїв співголосні з їх широкою та коштовною експозицією, що багата безпосереднім історичним змістом.

Заслужено, серед наших музеїв найбільша увага українських та закордонних туристів прикута до музею під відкритим небом, що розташований неподалік від міста. Музей культури та побуту Середньої Наддніпрянщини – це унікальна можливість побачити і обійти відтворене і зібране на великій території старе українське село, де зібрано найкращі зразки житлових, культових та господарських споруд навіть прадавніх епох. Збережені і відреставровані, стоять вони в гарному стані в музеї і донині. Побачиш тут і шинок та корчму, і ставки та городи, на яких працюють люди, багато церков та церковнопарафіяльну школу, будинок гончара, бондаря, ткача, столяра з усім хатнім начинням – здається, що господар цього всього ходить десь неподалік і от-от зайде до хати привітатись з тобою і неодмінно запросить до гостини.

Велика заслуга в цій реалістичності належить працьовитому і люблячому свою справу музейному колективу, який зберігає все в такому чудовому стані. Мабуть, тому кінорежисери і мають за честь знімати тут свої картини, події яких розгортаються саме в старовинні часи – вся обстановка є дуже реалістичною і буквально дихає тим часом, допомагаючи глядачу вжитись в картинку на екрані. Ти, напевне, бачив мюзикл «Сорочинський ярмарок» – він знімався саме тут!

На території музею під відкритим небом розташовані 13 музеїв, які стосуються більш конкретної тематики кожної споруди (музей-поштова станція, музей хліба, рушника, історії бджільництва, музей поліського села в Чорнобилі тощо).

Відвідавши музей під відкритим небом, ти зможеш поринути в атмосферу далекого минулого, відкрити для себе набагато ширший спектр зору на українську культуру, вірування, ментальність, побут та звичаї.

Найпотужнішим освітнім центром міста, по праву, є наш Університет Григорія Сковороди в Переяславі створений у 1986 р. спершу як філіал Київського державного педагогічного інституту – а потім, вже як університет, продовжив стародавні переяславські освітні традиції. Нині він налічує 7 факультетів, що здійснюють підготовку фахівців всіх наявних освітньо-кваліфікаційних рівнів на безлічі форм навчання.

Певно, ти вже встиг/ла помітити, що територія навколо нашого закладу вищої освіти скоординована у зручне і компактне студмістечко, в якому є все, що потрібно для зручного студентського життя: 2 сучасних, гарно оснащених, гуртожитки квартирного типу з власним санвузлом та кухнею в кожній «студквартирі» (які, до того ж, надійно охороняються) зі зручним під’їздом і парковкою. У гуртожитку № 1 ти можеш знайти медпункт, де в робочий час тебе прийме лікар-терапевт.

У двох кроках від гуртожитків є хлібний кіоск «Кулиничі», де ти щодня можеш знайти свіжий смачний хліб та випічку або просто випити запашної кави, чи взяти її з собою на прогулянку. Часто в цьому районі смачною домашньою городиною та консервацією торгують і місцеві жителі, тому можна віднайти щось смачненьке до столу. Близько 100-300 метрів від студмістечка є продуктові магазини «Студент» та «Перехрестя». Біля обох вищеназваних магазинів є зупинки громадського транспорту, що курсує містом з часовим інтервалом близько 30-40 хв. На стоянках біля університету завжди є авто служб таксі, скориставшись якими теж можна досить дешево доїхати в будь-який куточок міста.

У І й ІІ корпусах університету є кілька буфетів, банкомати та термінали поповнення рахунку, магазини канцтоварів, де надають всі види друкарських послуг. Ти можеш за демократичними цінами надрукувати собі все: від візиток і підготовок до пар, до, умовно, власної збірки творів.

На території університету є безкоштовна зона Wi-Fi. Додаємо ще кілька читальних залів і багату різноманітною науковою та художньою літературою бібліотеку – і от тобі мікс головних, але далеко не всіх переваг університету. Одним словом, для комфорту студентства зроблено все можливе.

Студмістечко зручно і напряму сполучено з містом легендарним «Стогніївським шляхом». У місті є великі супермаркети: «ЕКО-маркет» та «Лоток» в центрі міста, біля Критого ринку (який теж є зручним для купівлі будь-яких товарів), поряд з ним «ЕКО-маркет» в мікрорайоні «Спаська Левада», у районі автобусної станції є великий цілодобовий торговий центр «Підсінний» і цілодобовий супермаркет «АТБ» (у жовтні закінчиться його реконструкція – прим. авт.), який до останнього часу тішив студентство низькими цінами на товари – можна скупитись, як то кажуть, дешево та сердито. Протягом осені усі ми очікуємо на відкриття ще двох класних супермаркетів – «Фори» та другого «АТБ». Раді, що ти чекатимеш їх появи разом з нами. Існує ще безліч менших магазинчиків, які, переважно, знаходяться у середмісті.

Звісно ж, є і великі магазини техніки, приміром «Ассоль» чи «Comfy», і низка дрібніших, на зразок «Смартshop», «Ringoo», тощо. У неділю в Переяславі, як правило, розкладається великий базар в районі автовокзалу. Щодо магазинів одягу, то в місті є кілька класних магазинів одягу (приміром, «Імідж» чи «Сезон») – в тому числі, і стокових. Найближчі до студмістечка аптеки знаходяться біля ЗОШ № 4 (біля корпусу факультету технологічної і математичної освіти) та в центрі міста, є їх близько десятка і в районі автовокзалу. Поштове відділення «Укрпошти» знаходиться біля НК «Адреналін», а відділення «Нової пошти» знаходяться за 500 метрів від автовокзалу по дорозі у м. Київ (без обмеження у вазі відправлень – відділення № 1), та в центрі міста (відправлення до 30 кг – відділення № 2).

Якщо ти займаєшся спортом, то можеш записатись на величезну кількість секцій нашого університету: кікбоксинг, карате, футбол, баскетбол та інші види спорту. Багато інших гуртків можна знайти, завітавши до Студентської ради чи соціально-гуманітарного відділу університету, де є клуби за інтересами, волонтерські гуртки, вокальна студія «Sing Well», театральна студія «Бродвей» та багато іншого. Творчі люди можуть скоординувати з місцевою творчою спілкою «Джем Толока» чи Літературним товариством імені Ярослава Потапенка.

У місті великий фітнес-клуб у ТЦ «Магніт», що на Борисо-Глібській площі, і низка менших закладів по місту. Можливо, ти звернув/ла увагу, на наш стадіон з тренажерами та біговою доріжкою, де можна займатись в будь-який час доби.

А тепер тебе, певно, цікавить, де в місті можна гарно погуляти у вільний час. Найперше, саме студмістечко – це чудова екологічно чиста паркова зона, з великою кількістю лавок під тінистими деревами. По-друге, можна походити містом, його вулицями та центральною площею, посидіти в парку. У центрі міста є кафе «Пектораль», ресторанний комплекс «Стара Гребля», ресторани «Леонтій» та «Діброва», демократичне за цінами кафе класичної української кухні «Пундики», тощо – все залежить від твоїх можливостей. У місті на різні товари та послуги діє система знижок для студентів «StudPrice». Підписавшись у соціальних мережах на популярні сторінки університету та міста ти завжди будеш в курсі всіх подій міста та університету.

Певно, тебе здивує, що у нас навіть є своя Ейфелева вежа, в мікрорайоні «Спаська Левада» – ти помітиш її ввечері за яскравими вогнями в одному з двориків. Там є лавки – чудове романтичне місце аби погуляти там зі своєю другою половинкою. Серед нічних клубів виділимо нічний клуб «Адреналін», а також Народний центр культури «Зустріч» (у народі, «Молодіжка»), де вже незабаром відбуватимуться цікаві тематичні вечірки, які прикрасять твоє студентське дозвілля – слідкуй за анонсами.

Не переймайся, друже, і щодо класних заходів та можливостей в університеті. За гарним кіно можеш завітати на кіноперегляди в рамках проекту «Нічна бібліотека» та кіноклубу університету, зустрічами з цікавими та відомими людьми (на зразок, Сергія Притули чи Тараса Тополі, які бували в нашому університеті) тебе повсякчас забезпечать проекти «Відкритий університет», «Платформа можливостей» чи «Клуб випускників університету» (серед останніх – брати Клички, Віктор Циганков та Alyona Alyona). А ще є «День першокурсника», посвяти, відзначення свят (на зразок Хелловіну, дня Святого Патріка, Дня студента, Дня всіх закоханих, закінчення сесії, тощо). Є топові заходи, які відбуваються лиш раз на рік – на зразок конкурсу краси «Королева університету» чи танцювального шоу «Skovorodance». Нас не обминають і нерідко приїжджають з концертами зірки естради, відомі особистості, цікаві режисери та науковці. Власне, коли мине карантин, ти переконаєшся в цьому на власні очі – б’ємося об заклад, тобі сподобається.

Сподіваємось, цей матеріал таки стане тобі в пригоді й значно покращить процес адаптації в нашому місті та студмістечку. Якщо щось не зрозуміло чи не до кінця ясно – не соромся і підходь до старших товаришів – про цікаві місця в нас знає кожен і з задоволенням поділиться цією інформацією з тобою. Не виключено, що ми могли випустити з виду якісь цікаві місця, але дізнавшись про них згодом тобі, певне, буде ще цікавіше жити і творити в Переяславі.

Насамкінець, бажаємо всім нашим першокурсникам пишатися тим, що ви є сковородинівцями, знайти тут справжніх вірних друзів та щире взаємне кохання. Незрадливої вдачі у справах та навчанні, великої стипендії, терпіння та наснаги до нових справ і починань.

Усе лише починається!

[mpc_quote preset=”mpc_preset_24″ layout=”style_2″ background_color=”#ffffff” author_font_preset=”mpc_preset_38″ author_font_color=”#003366″ author_font_size=”20″ author_font_transform=”none” author_font_align=”left” author=”Максим Левченко” quote_font_preset=”mpc_preset_1″ quote_font_color=”#888888″ quote_font_size=”16″ quote_font_line_height=”1.2″ quote_font_align=”left” icon_type=”image” icon_image_size=”150×150″ icon_image=”23843″ icon_border_css=”border-radius:75px;” icon_padding_divider=”true” icon_padding_css=”padding-left:15px;” padding_divider=”true” padding_css=”padding-top:40px;padding-right:40px;padding-bottom:40px;padding-left:0px;” mpc_ribbon__preset=”mpc_preset_8″ mpc_ribbon__style=”corner” mpc_ribbon__alignment=”top-right” mpc_ribbon__corners_color=”#353535″ mpc_ribbon__font_color=”#ffffff” mpc_ribbon__font_size=”16″ mpc_ribbon__font_line_height=”1.7″ mpc_ribbon__font_transform=”uppercase” mpc_ribbon__font_align=”center” mpc_ribbon__text=”АВТОР” mpc_ribbon__background_color=”#003366″]

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

[/mpc_quote]

Перейти до вмісту