Дорогі вступники, ми знаємо, що вам зараз нелегко, адже триває один із найважливіших періодів у вашому житті. Ми будемо дуже раді, якщо словничок, який ми підготували для вас, значно полегшить ваше життя. Тут зібрані усі найбільш важливі терміни, пов’язані зі вступом, які зазвичай викликають запитання у вступників.

Вступне випробування (для осіб, які користуються спеціальними умовами участі в конкурсі до зарахування і звільнені від ЗНО) – перевірка рівня знань, умінь та навичок особи з конкурсного предмета, з навчальної дисципліни за програмою вищого навчального закладу, рівня здібностей до певного виду діяльності, що проводиться з метою оцінювання зазначеного рівня для конкурсного відбору до вищого навчального закладу у формі зовнішнього незалежного оцінювання, вступного екзамену, творчого конкурсу або фахового випробування.

Галузевий коефіцієнт – ГК дорівнює 1,02 і діє для вступників на ті спеціальності, яким надається особлива державна підтримка. Необхідно звернути увагу, що ГК застосовується тільки для заяв із першою та другою пріоритетністю.

Державне замовлення – це кількість бюджетних місць, виділених певному закладу вищої освіти.

Електронна заява – заява в електронній формі на участь у конкурсному відборі до закладів вищої освіти – запис, що вноситься вступником в особистому електронному кабінеті до Єдиної державної електронної бази з питань освіти шляхом заповнення ним у режимі онлайн електронної форми на інтернет-сайті за адресою: http://ez.osvitavsim.org.ua та містить відомості про обрані ним заклади вищої освіти, конкурсну пропозицію та встановлену ним пріоритетність заяви.

Електронний кабінет – персональна онлайн-сторінка вступника, за допомогою якої він подає документи до вузів, в одному з яких планує отримати вищу освіту.

Квота-1 – визначена частина максимального обсягу бюджетних місць (для відкритих конкурсних пропозицій) або загального обсягу бюджетних місць (для фіксованих (закритих) конкурсних пропозицій), яка може бути використана для прийому вступників на основі ПЗСО, що мають право на вступ на основі вступних іспитів, крім осіб, які мають право на квоту-2 або вступають відповідно до Порядку прийому для здобуття вищої та професійної (професійно-технічної) освіти осіб, місцем проживання яких є тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях.

Квота-2 – визначена частина максимального обсягу бюджетних місць (для відкритих конкурсних пропозицій) або загального обсягу бюджетних місць (для фіксованих (закритих) конкурсних пропозицій) в уповноважених закладах вищої освіти, яка може бути використана для прийому вступників на основі ПЗСО, що мають право на вступ на основі вступних іспитів відповідно до Порядку прийому для здобуття вищої та професійної (професійно-технічної) освіти осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України.

Квота-3 – визначена частина регіонального замовлення, яка може бути використана державним або комунальним закладом вищої освіти для прийому на навчання на основі ПЗСО осіб, які здобули її в закладах освіти на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Квота-4 – визначена частина максимального обсягу бюджетних місць (для відкритих конкурсних пропозицій) або загального обсягу бюджетних місць (для фіксованих (закритих) конкурсних пропозицій), яка може бути використана для прийому вступників на основі ПЗСО, що мають право на першочергове зарахування до вищих медичних і педагогічних навчальних закладів, відповідно до абзацу четвертого частини третьої статті 44 Закону України «Про вищу освіту» та Порядку реалізації права на першочергове зарахування до закладів вищої медичної і педагогічної освіти за державним (регіональним) замовленням осіб, які уклали угоду про відпрацювання не менше трьох років у сільській місцевості або селищі міського типу.

Конкурсний бал – підсумкова сума балів вступника, до якої входять результати оцінювання з конкурсних предметів, творчих конкурсів, фахових екзаменів та інші показники, передбачені цими Умовами та правилами прийому до вищого навчального закладу. Нагадуємо, що розрахунок конкурсного бала можна здійснити за посиланням.

Конкурсний відбір – процедура відбору вступників на навчання у вищому навчальному закладі за рейтинговим списком вступників.

Право першочергового зарахування – право вступника на зайняття вищої позиції в рейтинговому списку при однаковому з іншими вступниками конкурсному балі.

Пріоритетність – це черговість заяв (від 1 до 5, де 1 є показником найбільш пріоритетної заяви), за якою визначається черговість розгляду заяви при вступі на бюджетні місця.

Рейтинговий список вступників – список вступників за черговістю зарахування на навчання відповідно до Умов та правил прийому до вищого навчального закладу згідно з чинним законодавством.

Середній бал атестату – розраховується як середнє арифметичне річних оцінок з предметів, виставлених у додатку до атестата, та оцінок за державну підсумкову атестацію. Розрахувати середній бал атестату можна за посиланням .

Сільський коефіцієнт – претендувати на СК можуть ті, хто в рік вступу закінчив школу на території села й зареєстрований у селі. Конкурсний бал таких вступників буде помножений на 1,02, а також 1,05 для вступників на спеціальності, яким надається особлива державна підтримка (Середня освіта (Математика), Середня освіта (Трудове навчання та технології), Середня освіта (Біологія та здоров’я людини), Середня освіта (Географія) – для Університету Григорія Сковороди в Переяславі). Для того, щоб перевірити, чи мають випускники право скористатись СК при вступі, потрібно зайти на сайт ЄДЕБО, знайти відповідний заклад і подивитись, чи стоїть відмітка «так» навпроти рядка «Розташування у селі».

Статус електронної заяви – параметр електронної заяви, що встановлюється закладом вищої освіти в Єдиній базі та відображається в особистому електронному кабінеті вступника («Зареєстровано в ЄДЕБО», «Зареєстровано у закладі освіти», «Потребує уточнення вступником», «Зареєстровано у закладі освіти», «Допущено до конкурсу», «Допущено до конкурсу (навчання за кошти фізичних та юридичних осіб)», «Відмовлено закладом освіти», «Рекомендовано до зарахування (навчання за кошти державного (регіонального) бюджету)», «Рекомендовано до зарахування (навчання за кошти фізичних та/або юридичних осіб)», «Включено до наказу (за кошти державного бюджету)» або «Включено до наказу (навчання за кошти фізичних та/або юридичних осіб)», «Виключено зі списку рекомендованих (навчання за кошти державного (регіонального) бюджету)», «Допущено до конкурсу (навчання за кошти фізичних та юридичних осіб)»).

Сподіваємось, ця інформація була корисною для вас. Проте якщо у вас лишилися питання, неодмінно задавайте їх у повідомленнях на сторінках Приймальної комісії університету в соціальних мережах чи зателефонувавши за одним із номерів нашої гарячої лінії: + 38 (04567) 5-66-96; + 38 (096) 703-12-71; + 38 (095) 187-27-22; + 38 (093) 104-20-26.

[mpc_quote preset=”mpc_preset_24″ layout=”style_2″ background_color=”#ffffff” author_font_preset=”mpc_preset_38″ author_font_color=”#003366″ author_font_size=”20″ author_font_transform=”none” author_font_align=”left” author=”Прес-служба університету” quote_font_preset=”mpc_preset_1″ quote_font_color=”#888888″ quote_font_size=”16″ quote_font_line_height=”1.2″ quote_font_align=”left” icon_type=”image” icon_image_size=”150×150″ icon_image=”15372″ icon_border_css=”border-radius:75px;” icon_padding_divider=”true” icon_padding_css=”padding-left:15px;” padding_divider=”true” padding_css=”padding-top:40px;padding-right:40px;padding-bottom:40px;padding-left:0px;” mpc_ribbon__preset=”mpc_preset_8″ mpc_ribbon__style=”corner” mpc_ribbon__alignment=”top-right” mpc_ribbon__corners_color=”#353535″ mpc_ribbon__font_color=”#ffffff” mpc_ribbon__font_size=”16″ mpc_ribbon__font_line_height=”1.7″ mpc_ribbon__font_transform=”uppercase” mpc_ribbon__font_align=”center” mpc_ribbon__text=”ОПУБЛІКОВАНО” mpc_ribbon__background_color=”#003366″]

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

[/mpc_quote]

Перейти до вмісту