Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Співчуття > Відійшов у вічність професор Олег Джус

6 липня 2020 року на 83-му році життя відійшов у вічність Олег Джус – кандидат педагогічних наук, професор кафедри спортивних дисциплін, ігор і туризму факультету фізичного виховання Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

Покійний народився 8 серпня 1937 року у Москві (РФ). У 1963 році закінчив Київський державний інститут фізичної культури, і до 1966 року був викладачем кафедри футболу і хокею цього навчального закладу, а потім, до 1969 року – аспірантом цієї кафедри, після чого, до 1979 року, працював на ній на посаді старшого викладача.

У 1970-1986 рр. – голова тренерської і науково-методичної Ради Федерації футболу України, у 1972-1986 рр. – учений секретар науково-методичного комітету Федерації футболу СРСР.

У 1974 році в Тартуському державному університеті (Естонія) Олег Миколайович захистив кандидатську дисертацію на тему: «Исследование влияния упражнений различной  направленности их обьема и интенсивности на развитие качества быстроты у футболистов высших розрядком», після чого, з 1979 по 1980 рік був виконуючим обов’язки завідувача кафедри футболу та хокею КДІФК, а з 1980 по 1986  р. – повноправним завідувачем кафедри. У 1980 році Олегу Миколайовичу Джусу присвоєно вчене звання доцента кафедри. К 1986-1987 році був радником проректора з навчальної роботи інституту наук і технологій спорту в Алжирській Республіці. У 1987-1989 році – радник Міністра молоді і спорту в Алжирській Республіці, після чого ще на рік поновився на посаду завідувача кафедри футболу і хокею КДІФК.

Олег Миколайович почав свою діяльність у переяславському університеті в 1990 році на посаді доцента кафедри спортивних дисциплін, а з 1991 по 1998 рік був завідувачем цієї кафедри. У 1993 році рішенням Атестаційної комісії МО України науковцю присвоєно вчене звання професора кафедри спортивних ігор. З 1998 по 1999 рік Олег Джус був деканом факультету підготовки вчителів фізичної культури, з 1999 по 2001 рік – завідувачем кафедри спортивних ігор, професором університету. У 2001 – 2004 рр. – голова науково-методичного комітету Федерації футболу України, професор кафедри спортивних дисциплін, ігор і туризму Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди, а з 2004 по 2017 рік – завідувачем кафедри спортивних ігор. Уже з 2017 року і донині Олег Джус був незмінним професором кафедри спортивних дисциплін, ігор і туризму.

Протягом життєвого та професійного шляху покійний здійснював роботу в Голландії, Італії, Іспанії, Тунісі, Алжирі, Екваторіальній Гвінеї, надавав науково-методичну допомогу тренерам професійних футбольних команд. Ним було розроблено прогресивні форми управління процесом підготовки футболістів, що й надалі сприятиме розвитку футболу в цілому і системі підготовки спортсменів високої кваліфікації зокрема. Ним було розроблено моделі програм тренувальних дій у фізичній, технічній і техніко-тактичній підготовках  як юних, так і професійних футболістів. Учений удосконалив систему педагогічного і комплексного контролю за процесом підготовки і підготовленості футболістів, запропонував нетрадиційні засоби і методи тренування, які придатні більш ефективно підвищувати працездатність спортсменів.

Олегом Миколайовичем опубліковано близько двохсот наукових праць, методичних і навчальних посібників. Під його керівництвом підготовлено два десятки кандидатів і докторів наук, крім того як педагог він виростив велику плеяду талановитих студентів-спортсменів, виплекав сотні чудових футболістів, які неодмінно продовжать велику справу свого Наставника.

За великий внесок у розвиток вітчизняного футболу Олег Джус був зарахований до почесної книги Федерації футболу СРСР, був почесним членом Федерації футболу України.

Світлий та незгасний спомин про його добрі земні справи назавжди залишиться у пам’яті та серцях усіх, хто його знав, любив і шанував. Ректорат, профспілковий комітет, професорсько-викладацький та студентський колективи університету, співробітники та аспіранти,  факультет фізичного виховання і кафедра спортивних дисциплін, ігор і туризму висловлюють щирі співчуття рідним та близьким покійного й поділяють їхнє горе.

Світла пам’ять!

Перейти до вмісту