Колишнього докторанта університету Тараса Креміня призначено мовним омбудсменом: наші вітання

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Вітання > Колишнього докторанта університету Тараса Креміня призначено мовним омбудсменом: наші вітання

Учора Кабінет міністрів України призначив уповноваженим із захисту державної мови Тараса Креміня – повідомляє сайт «Громадське радіо» та портал газети «Експрес». Відповідне рішення про його призначення ухвалили під час засідання 8 липня.

Нагадаємо, Тарас Дмитрович закінчив докторантуру на кафедрі української та зарубіжної літератури і методики їх викладання ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди». 

«Виклик перед ним стоїть непростий, завдань багато. Сподіваюсь Офіс омбудсмена запрацює уже найближчим часом. Створення секретаріату зі штатом до 50 людей проголосували на засіданні два тижні тому», – повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Facebook.

Зазначимо, що темою дисертації Тараса Дмитровича була «Еволюція епосу та ліро-епосу в українській літературі Х-ХХІ ст.», а науковим консультантом здобувача був доктор філологічних наук, професор кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання філологічного факультету Микола Корпанюк.

У коментарі DW Тарас Дмитрович зазначив, що першим завданням на новій посаді бачить «підготовку і затвердження Кабінетом Міністрів програми опанування державної мови». Вона, за його словами, має включати, зокрема, «якнайшвидше відкриття курсів з безкоштовного вивчення української мови, взаємодію з органами місцевої влади і самоврядування (…) та з інституціями, які відповідають за освіту, науку, культур». «Звичайно, у цій програмі мають бути відбиті тісна реалізація і виконання мовних квот на телебаченні і на радіо», – додав новий омбудсмен.

Відповідно до законодавства, уповноважений із захисту державної мови обирається строком на п’ять років. Після закінчення цього строку повноваження Уповноваженого припиняються з моменту прийняття відповідного рішення Кабінетом Міністрів України. Особа може бути призначена на посаду Уповноваженого повторно, але не може обіймати посаду втретє.

Тарас Кремінь – корінний миколаївець, дипломований вчитель української та іноземної мови, кандидат наук, доцент. Був депутатом Миколаївської обласної ради, працював у профільній комісії з питань освіти і науки. У 2014 році очолив Миколаївську облраду. З 2014 по 2019 рік був народним депутатом і очолював підкомітет із питань середньої і загальної освіти. «Я є автором приблизно 60 законодавчих ініціатив, серед яких – закони «Про освіту» та «Про забезпечення функціонування української мови як державної»

Сердечно вітаємо Тараса Креміня з обранням на посаду та зичимо йому конструктивної роботи, невичерпних сил та успіхів у всіх починаннях. Нехай непроста відповідальна робота приносить задоволення і творчі перемоги. Пишаємось Вами!

За матеріалами ЗМІ

Перейти до вмісту