Онлайн-засідання ректорату від 05.05.2020: про хід дистанційного навчання студентів університету та стан дотримання карантинних заходів в навчальних корпусах і гуртожитках

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Онлайн-засідання ректорату від 05.05.2020: про хід дистанційного навчання студентів університету та стан дотримання карантинних заходів в навчальних корпусах і гуртожитках

У вівторок, 5 травня 2020 року, о 11:00 на платформі Microsoft Teams відбулося онлайн-засідання ректорату. Обговорювали хід дистанційного (онлайн) навчання студентів університету в період епідемії коронавірусу, облік (фіксацію) виконання навчального навантаження в умовах дистанційного (онлайн) навчання студентів університету, особливості роботи ЕК, захист магістерських (бакалаврських) робіт і порядок проведення заліково-екзаменаційної сесії в умовах карантину та стан дотримання карантинних заходів в навчальних корпусах і гуртожитках університету.

Про порядок проведення заліково-екзаменаційної сесії та про особливості роботи ЕК, захисту магістерських (бакалаврських) робіт в умовах карантину доповів перший проректор університету Валерій Хомич. У структурні підрозділи університету було відправлено наказ № 54 від 17.04.2020 року «Про організацію роботи екзаменаційних комісій». Цей наказ чітко регламентує роботу комісій, але Валерій Феодосійович наголосив на основних моментах, котрі потребують особливої уваги. У першу чергу, це ідентифікація студента. На вимогу голів ДЕК, екзаменаційна комісія буде працювати онлайн на платформі Microsoft Teams. Студент повинен показати документ, який ідентифікує його особу. Після переконання в тому, що студент дійсно той, що є у списку, екзаменаційна комісія приступає до прийому екзаменів.

Навчання у магістрів уже завершилось. Складання тестового контролю за попередній семестр триває з 27 квітня по 10 травня. Відповідно до цих дат повинна бути сформована тестова база екзаменаційних комісій. Кафедри до 8 травня мають подати усі бази для формування екзаменаційних питань на державних екзаменах. Робота екзаменаційних комісій розпочинає свою діяльність з 18 травня і триває по 23 травня. Відповідно, всі студенти повинні бути зареєстровані на платформі, де буде відбуватися здача. Уже розроблено памʼятку, яка буде відправлена усім структурним підрозділам і кожному студенту. На ній вказано де і яким чином студент повинен реєструватися, як працювати в онлайн-режимі і т.д. Майже всі студенти такий досвід уже мають, але вони працювали у різних платформах, тому тут можливі складнощі. Також важливим моментом на сьогодні є те, що до 22 травня повинні бути замовлені документи про освіту.

Про облік (фіксацію) виконання навчального навантаження в умовах дистанційного (онлайн) навчання студентів університету йшлося у повідомленні керівника навчального відділу університету Анатолія Брехунця. Він відмітив, що лист Міністерства освіти і науки України від 27 квітня 2020 року № 19224 щодо окремих питань діяльності закладів освіти під час карантину демонструє те, що Університет Григорія Сковороди В Переяславі рухається у правильному напрямку, у нас правильні підходи щодо організації освітнього процесу в умовах карантину і, по суті, це узагальнюючий документ, який нормує діяльність науково-педагогічних працівників. Для того щоб освоїти методику використання платформи Microsoft Teams було рекомендовано протестувати цю систему. У період з 11 по 16 травня ми працюємо з магістрами (науковцями), аби протестувати цю систему, встановлюємо їхню технічну готовність щодо складання державної атестації. Із бакалаврами заочної форми навчання з 4 по 16 травня, бакалаврами денної форми навчання – з 18 по 30 травня. Відповідно до даного листа для забезпечення організованого завершення навчального року є наказ № 62 від 28 квітня 2020 року. Деканам факультетів, завідувачам кафедр і науково-педагогічним працівникам за потреби вносити зміни до індивідуальних планів викладачів стосовно термінів виконання, переліку та обсягу завдань з метою чіткого відображення в них діяльності в період карантину, зокрема, це за необхідності зміни в розкладі занять на період карантину, виконання наукових досліджень, підготовку до публікацій, проведення індивідуальних консультацій і додаткових контрольних заходів.

Є наказ по університету від 22 квітня 2019 року № 67 про планування навантажень науково-педагогічних працівників на 2019-2020 н. р. Деякі з видів робіт, у звʼязку з карантином, виконати було неможливо, тому відповідно до рекомендацій МОН, буде введено додаток до цього наказу про перелік основних видів методичної роботи викладачів. Наступні дві позиції це опанування технологій дистанційного навчання (30 годин за одну технологію) і додаткове розроблення методичного забезпечення для дистанційного навчання (150 годин за одну дисципліну). Завідувачам кафедр та науково-педагогічним працівникам необхідно забезпечити в будь-якій доступній формі фіксацію виконання педагогічного навантаження, в тому ж числі і навчального (проведення занять, видача завдань, перевірка виконання завдань, консультування, проведення підсумкового контролю, виконання практичного модуля навчальної дисципліни та модуля самостійної роботи студента). Деканам факультетів, завідувачам кафедр та науково-педагогічним працівникам у разі неможливості виконання у повному обсязі годин аудиторних занять, зараховувати замість них години у формі індивідуальних занять. Консультацій у синхронному режимі, забезпечивши при цьому обовʼязково доведення до студентів інформації про розклад занять

Обговорення стану дотримання карантинних заходів в навчальних корпусах і гуртожитках університету. відбулося у рамках наступного питання порядку денного. Проректор університету з науково-педагогічної роботи Валерій Троценко зазначив, що, як і у всіх інших організаціях в умовах пандемії, в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі запроваджений ряд комплексних профілактичних робіт, яких наразі сурово дотримуються в університеті. Проводиться щоденна санітарна обробка поверхів, коридорів, східцевих майданчиків та усієї території навчального закладу з використанням спеціального засобу « Актив» . При вході в навчальні корпуси та біля постів охорони гуртожитків облаштовані санітарні пости, де розміщені засоби для дезінфекції рук, на сходах розташований вологий барʼєр. Всі, хто заходить на територію університету, перебувають у санітарних масках. Проводиться щоденний моніторинг стану здоровʼя мешканців гуртожитків. З працівниками навчального закладу та мешканцями гуртожитків регулярно проводиться розʼяснювальна робота щодо дотримання карантинних заходів.

У свою чергу, про хід дистанційного (онлайн) навчання студентів університету в період епідемії коронавірусу (COVID-19) прозвітували декани факультетів. Сковородинівці неухильно дотримуються нормативно-правової бази, яка діє на час карантину. Студенти активно долучаються до дистанційного навчання, використовуючи такі платформи як Zoom, Skype, Google Клас, електронна пошта, Telegram та багато інших. Ведеться активна підготовка до державних іспитів і навчання не припиняється.

У блоці питань «Різне» магістр психології, арт-терапевт, консультант психолого-медико-педагогічної консультації університету, старший викладач кафедри менеджменту освіти і практичної психології Тетяна Шкурська повідомила, що на базі психологічної служби університету було створено окрему сторінку на Viber, паралельно надаються консультації через платформу Zoom. Робота служби не зупиняється. Також було запропоновано організувати таку форму роботи, як психологічний супровід абітурієнтів і висвітлити цю інформацію на сайті університету та у всіх соціальний мережах. Працівники психологічної служби готові вести таку форму роботи онлайн.

Керівник соціально-гуманітарного відділу університету Андрій Іващенко повідомив про те, що його відділ регулярно проводить інформування з приводу актуальної ситуації як в місті, так і в університеті, а також допомагає в обробці території. Андрій Володимирович звернув увагу на те, що соціально-гуманітарного відділ протягом карантинного періоду започаткував естафету онлайн-концертів, яких було проведено уже два, а зовсім скоро відбудеться і третій. Кількість переглядів цих концертів зростає, а до естафети приєднуються і інші міста. Уже долучилися Славутич та Бориспіль. Окрім цього, 4 травня 2020 року розпочав роботу онлайн-конкурс краси, до якого долучається досить багато студентів і який зібрав уже чималу кількість переглядів на платформі Instagram.

Памʼятайте, що карантин – це не привід сумувати, а можливість для саморозвитку та гарного відпочинку. Не хворійте і зовсім ми скоро зустрінемось у стінах альма-матер!

ФОТОГАЛЕРЕЯ

[mpc_quote preset=”mpc_preset_24″ layout=”style_2″ background_color=”#ffffff” author_font_preset=”mpc_preset_38″ author_font_color=”#003366″ author_font_size=”20″ author_font_transform=”none” author_font_align=”left” author=”Аліна Нестерук” quote_font_preset=”mpc_preset_1″ quote_font_color=”#888888″ quote_font_size=”16″ quote_font_line_height=”1.2″ quote_font_align=”left” icon_type=”image” icon_image_size=”150×150″ icon_image=”16163″ icon_border_css=”border-radius:75px;” icon_padding_divider=”true” icon_padding_css=”padding-left:15px;” padding_divider=”true” padding_css=”padding-top:40px;padding-right:40px;padding-bottom:40px;padding-left:0px;” mpc_ribbon__preset=”mpc_preset_8″ mpc_ribbon__style=”corner” mpc_ribbon__alignment=”top-right” mpc_ribbon__corners_color=”#353535″ mpc_ribbon__font_color=”#ffffff” mpc_ribbon__font_size=”18″ mpc_ribbon__font_line_height=”1.7″ mpc_ribbon__font_transform=”uppercase” mpc_ribbon__font_align=”center” mpc_ribbon__text=”АВТОР” mpc_ribbon__background_color=”#003366″]

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

[/mpc_quote]

Перейти до вмісту