Сковородинівська наукова конференція вкотре зібрала сучасників видатного філософа у Переяславі

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Сковородинівська наукова конференція вкотре зібрала сучасників видатного філософа у Переяславі

Протягом 3-5 жовтня 2019 року у ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» вкотре відбувалася Міжнародна конференція «XІХ Сковородинівські читання», приурочена до 297-ої річниці від дня народження Григорія Савича. Співорганізаторами конференції як завжди виступили ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», Інститути літератури імені Т. Г. Шевченка, філософії імені Г. С. Сковороди НАН України, ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка, НІЕЗ «Переяслав», Центр Сковородинознавства університету, та кафедра української і зарубіжної літератури та методики навчання імені М. Максимовича філологічного факультету університету.

Не викликає жодних сумнівів те, що Григорій Савич здійснював величезний вплив на своїх сучасників не лише своєю філософсько-етичною наукою як письменника, а й власним життям, у якому слово ніколи не розходилося зі справами. Його вчення було в повній злагоді з його життям: як навчав – так і жив, як жив – так і навчав.

«Досить буде сказати, що сучасники бачили в ньому «мандровану академію». Коли треба було після нього знайти в Україні ідейну, чесну та совісну людину, шукали її між «сковородинцями», тобто його учнями та прихильниками його науки…» – процитувала Сергія Єфремова завідувачка науково-дослідного відділу «Меморіальний музей Г. С. Сковороди» НІЕЗ «Переяслав» Тетяна Радіоненко.

Відтак, у конференції традиційно взяли участь науковці, письменники, співробітники музеїв, художники, поціновувачі творчої спадщини Григорія Савича. Зарубіжне Сковородинознавство представляли Ірина Бетко, Міхал-Тадеуш Гандзель, Ігор Набитович з Польщі; Петро Приступов з Німеччини; Марія-Ґрація Бартоліні з Італії.

Розпочав роботу конференції проректор університету Сергій Рик, який радо привітав її учасників на переяславській землі та звернув увагу на те, що нині Григорій Сковорода є найбільш цитованим філософом у гуманітарних науках. До вітальних слів долучилася декан філологічного факультету Оксана Свириденко, яка наголосила, що, досліджуючи спадщину Сковороди, ми вирішуємо нагальні питання сучасності.

Увечері для учасників конференції було запропоновано культурну програму – виступ аматорського народного хору «Дніпрові хвилі» Циблівського СБК, художнім керівником якого є Микола Козачук.

Міжнародна конференція «XIX Сковородинівські читання», в якій взяли участь 90 учених, ухвалила звернення до Президента України про необхідність напрацювання й законодавчого затвердження державних заходів до 300-ї річниці Григорія Сковороди, запропонувавши й власні.

Учасники конференції щиросердечно привітали з 90-річчям видатного письменника сучасності, визначного громадського діяча, Героя України Дмитра Павличка.

За результатами праці конференції на заключному пленарному засіданні були підведені підсумки, запропоновано подальші шляхи розвитку сковородинознавчої науки в Україні, тематика перед’ювілейних заходів та участь у них Центру Сковородинознавства. Відтак, на майбутнє, було вирішено доповнити напрям філософської секції темою «Григорій Сковорода як богослов».

Зміст доповідей учасників конференції надрукований в науковому збірнику «Переяславські Сковородинівські студії. Випуск 6», (Ніжин, 2019. – 427 с).

Наступна, ювілейна, Міжнародна конференція «XX Сковородинівські читання» відбудеться в ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» 7-9 жовтня 2021 року. Запрошуємо до участі вчених-сковородинознавців з України та зарубіжжя.

Оргкомітет конференції

ФОТОГАЛЕРЕЯ

[mpc_quote preset=”mpc_preset_24″ layout=”style_2″ background_color=”#ffffff” author_font_preset=”mpc_preset_38″ author_font_color=”#003366″ author_font_size=”20″ author_font_transform=”none” author_font_align=”left” author=”Сергій Коваленко” quote_font_preset=”mpc_preset_1″ quote_font_color=”#888888″ quote_font_size=”16″ quote_font_line_height=”1.2″ quote_font_align=”left” icon_type=”image” icon_image_size=”150×150″ icon_image=”15487″ icon_border_css=”border-radius:75px;” icon_padding_divider=”true” icon_padding_css=”padding-left:15px;” padding_divider=”true” padding_css=”padding-top:40px;padding-right:40px;padding-bottom:40px;padding-left:0px;” mpc_ribbon__preset=”mpc_preset_8″ mpc_ribbon__style=”corner” mpc_ribbon__alignment=”top-right” mpc_ribbon__corners_color=”#353535″ mpc_ribbon__font_color=”#ffffff” mpc_ribbon__font_size=”18″ mpc_ribbon__font_line_height=”1.7″ mpc_ribbon__font_transform=”uppercase” mpc_ribbon__font_align=”center” mpc_ribbon__text=”ФОТОГРАФ” mpc_ribbon__background_color=”#003366″]

Використання фотографій, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні фотографій з порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

[/mpc_quote]

Перейти до вмісту