«Вдячні Богові за можливість творити й відчувати у тому потребу»: у Переяславі презентували нову книгу наукового тандему Віктора Коцура та Василя Балуха

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «Вдячні Богові за можливість творити й відчувати у тому потребу»: у Переяславі презентували нову книгу наукового тандему Віктора Коцура та Василя Балуха

Кілька днів тому Україна відзначила вже 28-му річницю своєї Незалежности – спільне свято багатьох поколінь наших предків і сучасників, що є результатом їх запеклої багатовікової боротьби за національну ідентичність та власне місце на політичній карті світу. Серед численних подарунків, які отримала наша країна цього року до свого дня народження, одним із найкращих сміливо можна назвати довгоочікувану презентацію нової праці вже відомої на теренах нашої держави та далеко за її межами наукового тандему доктора історичних наук, професора, академіка, ректора ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» Віктора Коцура та доктора філософських наук, професора, першого проректора Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Василя Балуха – словника «Релігійна палітра ранньомодерної України у постатях», що є життєписом понад 300 державних, релігійних, культурно-освітніх діячів ранньомодерної України, нерозривно пов’язаних з історією Православної та Греко-Католицької церков і протестантських течій на українських землях.

Вже традиційно презентація відбулася саме у стінах Переяславської альма-матер та, не зважаючи на те, що припала на державний вихідний день, зібрала по обіді, 26 серпня 2019 року, до конференц-залу імені Василя Сухомлинського велику когорту професорсько-викладацького колективу університету, студентів та аспірантів, містян та гостей, істориків та духівників.

Не зраджуючи добрим традиціям, що вималювалися впродовж кількарічних численних презентацій авторів, першим слово мав співавтор книги, академік Національної академії педагогічних наук України, ректор ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», доктор історичних наук, професор Віктор Коцур. Віктор Петрович відмітив, що запропонована увазі авдиторії книга є доповненим і виправленим узагальненням трьох окремих видань: «Православна еліта України XVI – XVII ст.», «Руська Унійна (Греко-Католицька) церква кінця XVI – початку ХІХ ст. у постатях» та видання «Реформаційні ідеї на українських землях XVI – XVII ст.», а її автори розглядають історичні портрети давнини з позицій сьогодення, що є підґрунтям історичного оптимізму. Книга розширює горизонти пізнання, дає відповіді на питання нашого походження та формування витоків нашої духовності.

Віктор Петрович вважає, що російська історіографія проектує минуле на сучасність, що, вочевидь, є причинами імперських амбіцій та зовнішньої агресії Російської Федерації. У своїх виданнях автори підкреслюють, що Україна – не Росія, а європейська держава. Співавтор видання відзначив, що потужним морально-етичним й духовним стимулом завершення роботи над книгою стало вручення Вселенським Патріархом Варфоломієм Предстоятелю Православної Церкви України, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію Томосу про автокефалію, яке відбулося 6 січня 2019 року у Стамбулі. Запропонована книга увібрала окремі життєписи найбільш ревних захисників православного віровчення та національної церковно-літургічної традиції. Словник розкриває життєві подвиги видатних діячів минулого, роль і значення еліти у складні, доленосні і критичні періоди історії України.

На думку Віктора Коцура, розкрити багатоплановий соціокультурний образ історичної науки в Україні не можливо без портретистики відомих релігійних діячів, покровителів православної віри, богословів, громадських діячів, меценатів. Водночас, запропонована авторами історична портретистика покликана подолати комунікаційну асиметрію, яка сьогодні спостерігається у засобах масової інформації та на книжкових полицях, де здійснюється маніпулювання суспільною свідомістю, психологією та настроями мас. Віктор Петрович нагадав, що у Російській Федерації, в шкільних підручниках, ще й досі нав’язують думку про те, що Київська Русь, приміром, вважається початком Російської держави ІX-XI століття, а українська народність, нібито, сформувалась аж у XV-XVI століттях, з допомогою чого росіян підводять до думки, що незалежна Україна – це не природне державне утворення, що приречене на швидку загибель. Зважаючи на це автори словника поставили собі завдання на життєвих прикладах відомих й маловідомих імен релігійної палітри України ранньомодерного часу показати формування духовного фундаменту українського народу, який й сьогодні сприяє утвердженню Української держави в умовах російсько-українського протистояння, гібридної війни в ХХІ столітті.

«Відомо, що в російській концепції «русского мира» православна церква відіграє ключову роль, як елемент «м’якої сили» Російської Федерації, що дозволяє впливати на пост-радянський простір. Нейтральна або відверта проросійська позиція Української православної церкви Московського Патріархату негативно вплинула на її образ, адже дослідження громадської думки у 2018 році показали, що 20% українців розцінюють УПЦ МП як церкву-агресора, тоді як 37% респондентів назвали Православну Церкву України українською церквою. Сподіваємося, що наша нова книга стане поштовхом для нових наукових розвідок, а її інформаційна насиченість сприятиме формуванню довершеного образу інтелектуала часів ранньомодерної України, осмисленню його місця і ролі у вітчизняній історії, його духовної місії» – підсумував ректор

Перед тим, як надати слово наступному співавтору книги незмінний модератор презентацій наукового тандему Олександр Молоткін нагадав авдиторії, що на початку літа Інститут біографічних досліджень Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського підбив підсумки Всеукраїнського бібліотечного «Біографічного рейтингу – 2018» за результатами якого попередню працю авторів «Руська Унійна (Греко-Католицька) церква кінця XVI – початку ХІХ століття у постатях: словник» у номінації довідкові біографічні видання було відзначено дипломом ІІІ ступеня. Крім того, за це ж дослідження науковий тандем було нагороджено дипломом учасника топ-10 рейтингу у номінації «Довідкові біографічні видання». Такі високі нагороди та визнання є очевидним свідченням того, що видання авторів пішли у громадськість і знаходять свого читача, виборюючи високі фахові незалежні оцінки.

У свою чергу, перший проректор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, доктор філософських наук, член-кореспондент  Національної академії педагогічних наук України Василь Балух у своєму виступі, привітав всіх зі святами та подякував присутнім на презентації, за те, що, попри вихідні, вони прийшли розділити з авторами радість видання їх нової «дитини» та разом порадіти їхнім успіхам. Василь Олексійович зізнався, що іноді ідеї народжуються досить спонтанно, і от одного разу за філіжанкою кави спільно з Віктором Петровичем у них з’явився задум піти у фарватері трансформацій та інновацій українського суспільства, які проходять у даний момент – трансформації суспільної свідомості, уявлень українців про своє минуле, відродження традицій та звичаїв, зокрема віддавна притаманній українському народу рисі глибокої релігійності.

«Ми з Віктором Петровичем вирішили прислужитися таким трансформаціям, і не лише підвищити інтерес до релігії й церкви, а й показати, що їх представники відігравали надзвичайно важливу роль в історії українського соціуму, нашої держави» – зауважив Василь Олексійович.

Як відомо, Україна є багатоконфесійною державою – нині їй притаманно більше 70 конфесій. Мова йде про декілька тисяч православних парафій та храмів, десятків костьолів, кір, молитовних будинків, розгорнуту мережу монастирів та навчальних закладів, які готують фахівців для забезпечення діяльності конфесій. На думку Василя Балуха досить важливим було визнання богослов’я як державної спеціальності. «Ми ще не дійшли до рівня румунів та греків, у яких священнослужителі є держслужбовцями, але ми поступово йдемо до того. Нині церква виходить на новий рівень, а відтак їй потрібні матеріали для ведення просвітницької діяльності» – переконаний Василь Олексійович. Крім того, він вважає, що надання Томосу Православній Церкві України є свідченням позитивних результатів спричинених пожвавленням в українському народі релігійної тематики.

Крім православної церкви до словника включено і представників греко-католицької церкви, автокефальної православної церкви та протестантських дономінацій, оскільки саме ці церкви проявили свою проукраїнську позицію під час Революції Гідності й були поряд зі своїм народом у той відповідальний момент – автори констатують, що це було ще одним стимулом до написання цієї роботи. Словник присвячують лідерам цих церков, які ніколи не бояться брати відповідальність на себе, не бояться відповідати за виклики часу, не бояться критики в свою адресу, роблять богоугодну і потрібну суспільству справу. Книга включає 333 особистості, і на відміну від трьох попередніх видань доповнена більш як 30-ма новими особистостями – у ході презентації Василь Олексійович детальніше зупинився на деяких з них.

Цікаво, що словник не обмежено лише особистостями-українцями за національністю та походженням – у ньому можна знайти інформацію зокрема й про Бернарда Претвича – військовика і урядника Королівства Польського, прихильника протестантизму, німця за походженням та інших відомих діячів.

У своїй праці автори, зокрема, торкаються періоду XVI-XVIII століття, адже він дійсно перегукується із сучасними подіями, перш за все у плані необхідності боротьби України за відстоювання своєї незалежності, своєї автокефальної церкви. «Зрозуміло, що на гірких уроках історії нам потрібно вчитися, аби раз по раз не наступати на свої граблі» – відмітив Василь Балух. Відтак, матеріали зібрані у словнику будуть корисні не лише для науковців і викладачів, а й, мабуть, найперше, для державних діячів, лідерів конфесій і всіх патріотів України, яким не байдуже як минуле так і майбутнє нашої держави.

У ході презентації автори висловили вдячність рецензентам праці – доктору філософських наук, професору Національного університету «Острозька академія», блискучому журналісту Петру Кралюку та доктору філософських наук, професору Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Юрію Чорноморцю, а також авторам передмов – Блаженнійшому Епіфанію, митрополиту Київському і всієї України, Предстоятелю Православної Церкви України, доктору богословських наук, професору; доктору філософських наук, доктору богослов’я, професору кафедри філософії, соціології та релігієзнавства ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», отцю Святославу Кияку та доктору філософських наук, доценту, завідуючому кафедрою культурології, релігієзнавства та теології Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Миколі Шкрібляку, який цього дня був особисто присутнім на презентації.

Наостанок виступу, Василь Олексійович поділився подальшими планами щодо подальшої наукової та видавничої діяльності відомого наукового тандему – мова йде про видання «Соціокультурний феномен ранньомодерних Європи та України: точки дотику і специфіка розвитку» – підручник, що міститиме системний виклад загальних закономірностей і специфічних особливостей соціокультурного розвитку країн Європи та українських земель, які знаходилися у складі Великого князівства Литовського, Королівства Польського, Речі Посполитої і Російської імперії в ранньомодерну епоху. У книзі буде зроблено спроба розглянути українську історію раннього Нового часу як складову загальноєвропейської. Фактичний матеріал буде унаочнено більш як тисячею ілюстрацій та доповнено термінологічним словником, географічними назвами, переліком видатних соціокультурних діячів, предметним, географічним та іменним покажчиками і бібліографією до кожної з чотирнадцяти глав. Книгу вже завершено та змакетовано – вона буде величезного формату А4 (подібного у творчого тандему Коцура й Балуха ще не було – прим.авт.), матиме більше 700 сторінок. «Якщо це буде не велика бомба, то точно маленька граната в українській історіографії – насправді, такого до нас ще ніхто не робив. Це не лише підручник, а й монографія на стику навчального й наукового матеріалу» зізнається Василь Балух.

«Ми вдячні Богові за можливість творити, і відчувати потребу у тому, що ми зробили для українського суспільства. Ми з Віктором Петровичем є патріотами своєї держави, як і наші батьки, тому саме їм вирішили присвятити презентовану сьогодні книгу. Якщо ви бачили, то в передмові так і написано «Присвятити своїм батькам – борцям за незалежність України»» сказав на завершення Василь Олексійович.

Надалі слово тримав доктор філософських наук, доцент, завідуючий кафедрою культурології, релігієзнавства та теології Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Микола Шкрібляк. У ньому він засвідчив, що свої власні і призначені покликання Віктор Петрович та Василь Олексійович уже 40 років реалізовують багатьма видами наполегливої наукової праці. Проте, протягом кількох останніх років вони чи не найбільше концентрують свою діяльність на написанні й друці підручників, посібників та монографій, що є надзвичайно важливим і актуальним в умовах формування нової парадигми освіти, науки і вихованні в Україні.

Характеризуючи новий словник-монографію, Микола Васильович зазначив, що він є справді унікальним у всіх своїх характеристиках та містить не лише історичні та соціально-психологічні портрети кількох сотень найважливіших постатей, які, так чи інакше, впливали на суспільно-політичні процеси та соціо-культурні трансформації в Україні у ранньо-модерний період її національного буття, і є, по суті, антологією ідеї пошуків, візій та історичних рішень представників духовної і політичної еліт, які закладали основи нашого національного буття і самоідентичності у ті далекі і контраверсійні у своїх виявах часи, що дається взнаки й по сьогодні.

«Видання цього словника є надвичайно вагомим внеском не лише у скарбницю української біографістики, звільненої від великоросійського ідеологічного диктату, а й в розвиток національної гуманітаристики загалом» – зазначив Микола Шкрібляк.

З особливою приємністю до слова було запрошено й члена священного синоду Православної Церкви України архієпископа Германа, який засвідчив, що має велику честь бути присутнім бути у цій залі та виконав приємну місію – передав авторам та всім присутнім привітання і благословення Предстоятеля Православної Церкви України, митрополита Київського і всієї України Блаженнійшого Епіфанія. Від імені Предстоятеля архієпископ передав колективу ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» в особі його ректора, Віктора Коцура, символічний подарунок – монету з нагоди отримання Православною Церквою України Томосу про автокефалію.

«Православна церква України сьогодні тільки стає на ноги, розпочинає своє буття, тому для православних боголословів, студентів та науковців, священнослужителів та віруючих, що цікавляться історією видання цього словника є надзвичайно цінним та навіть унікальним у своєму роді. Ми знаходимо між описаним періодом та сучасністю багато спільного. Історію не можливо змінити чи переписати, але Бог тому й дав свободу вибору й думки, аби ми могли навчатися на наших здобутках та помилках. Я бажаю всім нам, аби ми пізнали одну істину – бо правди не може бути дві. Зичу шановним авторам Божої допомоги та творчого натхнення, і впевнений, що це далеко не останній Ваш спільний творчий доробок, що послужить користі української держави, церкви, освіти і культури»  – сказав архієпископ, та, напередодні початку нового навчального року, закликав Боже благословіння для тих, хто навчає та навчається.

Своїми думками щодо видання традиційно поділилися його перші читачі – представники кафедри історії та культури України ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» у особі завідувачки кафедри, доктора історичних наук, професора Валентини Молоткіної та кандидата історичних наук, доцента Василя Дударя, які подякували шановним авторам за честь бути першими читачами їхнього наукового доробку, й поділилися своїми думками щодо нього. Як Валентина Костянтинівна так і Василь Леонідович високо оцінили якість та змістове й ілюстративне наповнення видання, унікальність викладених життєписів, описів ідей, поглядів та творчих шляхів релігійних та світських діячів ранньомодерної України, історичну значимість книги, вдалий виклад матеріалу. Виступаючі переконані, що словник «Релігійна палітра ранньомодерної України у постатях» справді виконає закладену авторам в нього місію, та прислужиться студентам закладів вищої освіти, викладачам, державним установам і релігійним організаціям, а також всім тим, хто цікавиться історичним минулим України і релігійних організацій

Видається, презентація нового видання стала свідченням продовження плідної творчої співпраці творчого колективу Віктора Петровича та Василя Олексійовича, який невпинно анонсує свої нові видання та, дотримуючись слова, за досить короткий час готує їх до друку і презентує, найперше, в стінах сковородинівської альма-матер.

Нагадаємо, що впродовж кількох останніх років науковим тандемом було видано цілу серію біографістики, яка стосувалися провідних діячів Реформації, Православної церкви України та унійної Греко-католицької церкви, що є важливим в часи повернення історичної справедливості, постання та відновлення незалежної Православної церкви України.

Ми живемо у часи, коли сучасна освічена спільнота українців повинна оперувати справжніми історичними документами, поняттями та ідеологічно протистояти східному сусіду-загарбнику, який не лише хоче анексувати наші території, але й прагне загарбати нашу історію шляхом її перекривлення та відправлення в історичне забуття знакових вагомих постатей та подій української історії. Книги Віктора Коцура та Василя Балуха покликані протистояти цьому забуттю та, безперечно, виконують надзвичайно важливу історичну місію.

 Максим Левченко

Перейти до вмісту