Вчена рада від 18.06.2019: про підсумки підготовки магістрів за освітньо-науковими програмами, курси мовної підготовки в університеті та відзнаки імені Героїв «Небесної сотні»

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Вчена рада від 18.06.2019: про підсумки підготовки магістрів за освітньо-науковими програмами, курси мовної підготовки в університеті та відзнаки імені Героїв «Небесної сотні»

У вівторок, 18 червня 2019 року, о 10:00 в залі засідань ректорату (№ 106) розпочалося чергове засідання Вченої ради університету.

Роботу засідання відкрив доктор історичних наук, професор, академік, ректор ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» Віктор Коцур. Він ознайомив присутніх із питаннями порядку денного засідання, наголосивши на їх важливості і тому, що інформація, яка прозвучить в ході засідання має бути доведена до відома усіх сковородинівців.

Перш ніж перейти до розгляду першого питання, кандидат історичних наук, доцент кафедри документознавства Алла Зленко повідомила присутнім про заяву щодо присвоєння вченого звання «доцента» кандидату педагогічних наук, старшому викладачеві кафедри педагогіки Ользі Новак. Схвальні рецензії на підтримку цього рішення висловили доктор педагогічних наук, профессор, завідувач кафедри педагогіки Ольга Шапран та доктор історичних наук, професор, декан природничо-технологічного факультету Олексій Гончаренко. Після розпочалось голосування, по завершенню якого члени лічильної комісії у складі кандидата педагогічних наук, професора, завідувача відділу аспірантури та докторантури Антоніни Розсохи (голова комісії), кандидата педагогічних наук, професора, завідувача кафедри української лінгвістики та методики навчання Олександра Потапенка та доктора історичних наук, професора, завідувача кафедри історії та культури України Валентини Молоткіної, відправились підраховувати голоси.

У ході розгляду питання про підсумки підготовки магістрів за освітньо-науковими програмами, кандидат педагогічних наук, доцент, керівник навчального відділу Анатолій Брехунець повідомив про те, що у 2017 році було здійснено набір здобувачів вищої освіти освітнього рівня «магістр» денної форми навчання за освітньо-науковими програмами. Відбулась підготовка, яка завершилась державною атестацією у травні 2019 року за 7 освітньо-науковими програмами із 7 спеціальностей. Анатолій Іванович відмітив, що загалом складали підсумкову атестацію 63 здобувачі вищої освіти. Принагідно, було відмічено, що і успішність, і якість здобувачів за освітньо-науковими програмами склала 100%, відрізняючись від результатів здобувачів за освітньо-професійними програмами в позитивному сенсі. Результат захисту дипломних робіт так само склав 100%. У підсумку, було висловлено пропозиції щодо подальшої підготовки здобувачів вищої освіти: організаційна робота (пропозиція від голови екзаменаційної комісії актуалізувати тематику магістерських робіт з метою формування професійно-педагогічних якостей майбутніх фахівців), теоретична підготовка (пропозиція щодо освітньо-наукової програми фінансово-публічного сектору – посилити методичну складову у підготовці фахівців за освітньо-науковими програмами), практична підготовка (активно застосовувати новітні технології в підготовці фахівців з використанням мультимедійних технологій; підвищити рівень формування професійного мовлення випускників.) і наукова складова (посилити оформлення дипломних робіт відповідно до вимог, запровадити практичні розробки у дипломних роботах, посилити роботу з оволодіння випускниками науково-термінологічним апаратом). Крім того, було представлено проект рішення Вченої ради від 18 червня 2019 року про результати атестації магістрів (травень 2019) за освітньо-науковими програмами:

Відтак, деканам факультетів, рекомендовано посилити науковий супровід підготовки магістерських робіт; завідувачам кафедр, професорсько-викладацькому складу – забезпечити: тематику магістерських робіт відповідно до освітньо-наукових програм спеціальностей; практичні розробки у магістерських роботах відповідно до вимог освітньо-наукових програм спеціальностей; підвищувати рівень культури та професійну комунікацію здобувачів вищої освіти;

У ході обговорення наступного питання порядку денного, кандидат історичних наук, доцент, секретар Вченої ради Алла Зленко доповіла про Курси мовної підготовки в університеті. Було представлено основні положення проекту курсів мовної підготовки в ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди». Курси створено для реалізації статутних завдань університету. Вони дають можливість вивчати англійську, німецьку та французьку мови, відповідають та сприяють задоволенню потреб суспільства та мовлення України здобувачів вищої освіти, науково-методичних працівників і викладачів закладів вищої освіти. Метою курсів є надання можливості вивчати англійську мову (чотири рівні володіння мовою: з початкового до просунутого A1, A2, B1, B2) та сприяти більш повному задоволенню потреб здобувачів вищої освіти, науково-педагогічних працівників ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» та викладачів закладів вищої освіти регіону у високоякісній мовній освіті; удосконаленні мовної і комунікативної компетенції слухачів курсів, підтримці міжнародної академічної мобільності. Основними напрямами діяльності Курсів є формування освітніх програм додаткового і поглибленого вивчення іноземних мов, розробка та проведення відповідних навчальних курсів різних рівнів і тривалості, у вигляді групового навчання та поглибленої підготовки слухачів курсів іноземних мов; підготовка до складання кваліфікаційних тестів на знання іноземних мов з метою подальшого навчання та/або роботи за кордоном; підготовка до міжнародних іспитів; підготовка до вступних випробувань у магістратуру з іноземної мови; підготовка до ЗНО; здійснення консультацій та експертиз за профілем діяльності Курсів; здійснення інших видів діяльності, що випливають з мети створення Курсів. Відомо, що реєстрація на курси починається у ці дні, а навчання розпочнеться вже у вересні 2019 року.

У свою чергу, кандидат педагогічних наук, доцент, перший проректор університету Валерій Хомич вніс пропозицію долучитися до систематичної участі у номінуванні на відзнаки імені Героїв «Небесної сотні» – це ряд проектів для підтримки української молоді у тих галузях, в яких працювали, або ж мріяли працювати Герої «Небесної сотні». На сьогоднішній день таких проектів є вісім. Сковородинівці мають змогу номінуватися на академічну стипендію імені Героїв «Небесної сотні», яка присвоюється ряду студентів різних спеціальностей. Серед них є спеціальність «Психологія». Також засновано стипендію імені Дмитра Максимова – вона присвоюється в День Європи, а конкурс на її здобуття передбачає відзначення ініціатив, які підтримують розвиток спорту для людей з обмеженими можливостями. У свою чергу, на честь Богдана Сольчаника засновано тревел-грант, завдяки якому молоді науковці отримали змогу виступати на наукових конференціях у Оксфорді та Кембриджі. У конкурсах на тревел-грант можуть узяти участь науковці всіх галузей, тези доповідей яких приймуть організатори конференції. У свою чергу відзнаку імені Сергія Кемського засновано для підтримки молодих філософів і політологів, які присвячують свої роботи суспільним перетворенням в Україні, цінностям Майдану, системній боротьбі з корупцією, а на честь Сергія Байдовського буде проведено конкурс віртуальних проектів з умовною назвою «Країна Гідності». Тема проектів – історія, українознавство та розвиток громадянського суспільства в Україні. Відзнакою імені Олександра Капіноса буде вшановано активних громадських діячів, студентів, учителів із сіл і містечок, які «тримають культурний фронт», пробуджують національну свідомість і надихають дітей та молодь на відродження звичаїв та обрядів українського народу, залучають до вивчення історії свого краю й фольклору, формують екологічну культуру та привчають до здорового способу життя, плекають рідну мову, сприяють особистісному зростанню інших. Міжнародна відзнака імені Юрія Вербицького, у свою чергу, створює широкі можливості для українських науковців і студентів, які спеціалізуються в галузях «Наука про Землю» та «Геофізика». Вона спонукатиме до розвитку міжнародного співпробітництва в цій площині та заохочуватиме використання наукових напрацювань Юрія Вербицького.

Сподіваємось, викладачі та студенти, науковці нашого університету звернуть увагу на цю інформацію та номінуватимуться на здобуття цих почесних відзнак та стипендій, аби не лише заявити про себе а й достойно пошанувати світлу пам’ять новітніх борців за волю й незалежність України.

У блоці «Різне» голова науково-методичної ради університету доктор історичних наук, професор Надія Коцур та голова навчально-методичної ради університету, доктор педагогічних наук, професор Ольга Шапран винесли на затвердження членами Вченої ради університету колективні монографії, збірник наукових праць, тему кандидатської дисертації, навчально-методичні посібники та підручники.

Після цього Антоніна Розсоха оголосила протокол лічильної комісії про присвоєння вченого звання кандидату педагогічних наук Ользі Новак вченого звання «доцента», який було затверджено.

Окрім цього, ректор університету, академік Віктор Коцур висловив пропозицію щодо присвоєння кафедрі філософії соціоісторичного факультету імені доктора філософських наук, професора, першого ректора університету, Заслуженого працівника освіти України, лауреата Міжнародної премії імені Григорія Сковороди, повного кавалера ордена «За заслуги», почесного громадянина міста Івана Стогнія. Цю пропозицію одноголосно підтримали усі члени Вченої ради.

Приємним завершенням засідання стало оголошення доктора історичних наук, професора, декана факультету фізичного виховання Віктора Куйбіди про спортивні досягнення студентів свого факультету, зокрема про те, що три студенти факультету стали чемпіонами світу з футболу.

Аліна Нестерук

Перейти до вмісту