Професор Анатолій Коцур передав сотню своїх книг до Центральної районної бібліотеки міста Переяслава-Хмельницького

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Професор Анатолій Коцур передав сотню своїх книг до Центральної районної бібліотеки міста Переяслава-Хмельницького

Патріот-українець, вчений-професіонал, педагог, наставник, організатор, яскрава особистість – саме так, без жодних перебільшень можна сказати про Заслуженого працівника освіти України, завідувача кафедри української історії та етнополітики (2003-2016 рр.), доктора історичних наук, професора Київського національного університету імені Тараса Шевченка, та, за сумісництвом, кафедри історії та культури України ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», знаного в Україні та за її межами науковця, ученого-історіографа, історика, краєзнавця Анатолія Коцура.

Крім цього, Анатолій Петрович є науковим редактором фахового видання «Часопис української історії», входить до складу редколегій одинадцяти вітчизняних та зарубіжних періодичних видань. Він –  відповідальний за випуск, рецензент, опонент сотень наукових робіт, досвідчений керівник докторантів і аспірантів. Беззаперечним є його внесок у підготовку науково-педагогічних кадрів, виховання студентської та учнівської молоді.

Велика кількість науковців, студентів, простих українців різних професій та з різних регіонів нашої країни, щирих поціновувачів історії України з приємністю говорять про нього, як про сподвижника, інтелігента й книголюба, однодумця та друга, людину, для якої чи не найважливішими є, насамперед, родинні стосунки та цінності.

Відомо, що бібліографія праць професора налічує 642 найменування, а публікацій про нього – 559 (станом на 1 червня 2019 р.). У той же час, чомусь, дещо, поза увагою лишається така риса Анатолія Петровича, як книжкова благодійність. Мало хто знає, що Анатолій Коцур передав науковим бібліотекам, школам, музеям величезну кількість авторських видань та книг з власної бібліотеки. Відтак, протягом 2011-2019 рр., бібліотеці ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» він подарував понад 1,2 тис. монографій, підручників і посібників, методичної та художньої літератури, періодичних видань, словників, довідників тощо. Передав для обмінного фонду цієї ж бібліотеки 26 книг, 48 примірників навчально-методичної літератури та 34 брошури. Книги з особистої бібліотеки професора А.П. Коцура поповнили фонди цілого ряду книгозбірень, навчальних закладів Києва, Переяслава-Хмельницького, Чернівців, Недригайлова, Ромен та інших. Крім бібліотеки Переяславського університету найбільше книг даровано Науковій бібліотеці імені М. Максимовича Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національній бібліотеці України імені В.І. Вернадського НАН України, Національній науковій сільськогосподарській бібліотеці НААН України, Недригайлівській районній бібліотеці та ін. Всього, за нашими підрахунками, передано понад 2 тисячі найменувань різних видань у фонди 23 книгозбірень, 11 шкіл, юнацьких і дитячих закладів. Близько півсотні книг було передано Анатолієм Петровичем й захисникам, учасниками новітнього етапу національно-визвольної війни, яка протягом кількох років, на прикрість, триває на Сході нашої Батьківщини.

21 червня 2019 року видатний вчений завітав до Центральної районної бібліотеки міста Переяслава-Хмельницького аби передати для її читачів сотню екземплярів книг з власної бібліотеки, серед яких близько двох десятків примірників творчих праць сучасних авторів, придбаних на цьогорічному «Книжковому арсеналі» (зокрема, нові видання Сергія Жадана, Юрія Андруховича, Олександра Бойченка, Андрія Любки, Олександра Іванюка, Агати Тушинської, Барбари Корун, Джейн Остін, Кері Сміта, Андреаса Каппеллера та ін.), зо три десятки книг історичної тематики авторства його батька, Петра Михайловича Коцура, самого Анатолія Петровича та його дружини Галини (зокрема, з історії козацтва),  а також 18 брошур «Бібліотечка українця», підготовленої колективом науковців Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Кожна брошурка стосується викладу певного етапу української історії та є науково-популярним виданням.

Вивчаючи книжкову колекцію, подаровану Анатолієм Петровичем Коцуром бібліотеці, ще раз переконуєшся, що вона є відбитком високого інтелектуального, духовного і професійного рівня збирача. Завдяки персональній колекції особистої бібліотеки А.П. Коцура розширились можливості користувачів, особливо тих, які вивчають історію. Колектив бібліотеки залишився втішений такими щедрими подарунками та щиро вдячний Анатолію Петровичу за співпрацю, а директорка закладу Світлана Харіна подякувала благодійнику, та запевнила, що нова література неодмінно знайде відгук у серцях постійних читачів бібліотеки, кількість яких, завдячуючи таким цікавим виданням, що надають можливість збагачувати свої знання та розширювати кругозір, надалі, буде лише зростати.

Видається, завдяки подвижництву, благодійності, доброчинності та іншим важливим внескам патріота-українця, науковця, педагога Анатолія Петровича Коцура у справу розбудови української державності його ім’я золотими літерами навіки буде вкарбовано у історію нашого народу. Дарунки бібліотекам – це надзвичайно давня форма доброчинності, бо чимало цінних ресурсів і спеціалізованих колекцій з’являються в бібліотеках саме завдяки таким дарувальникам.

Віриться, навіть через десятки років вдячні читачі, новітні покоління українців з радістю і трепетом  відкриватимуть літературу, якою щедро поділився з багатьма українськими книгозбірнями професор Анатолій Петрович Коцур.

Прес-служба університету

ОСТАННІ ПУБЛІКАЦІЇ

Підсумки перевиборів до Студентської ради УГСП у 2024 році: повідомляємо про те, хто став новим головою студентської ради університету, факультетів та гуртожитків
16.05.2024
У 2023 році Уповноважений з державної мови мав низку звернень щодо порушення законодавства про державну мову в закладах освіти: в УГСП вкотре наголошують на необхідності використання української в межах освітнього процесу та під час виконання службових обов’язків
16.05.2024
Велотренажер, палиці для спортивної ходьби, гантелі та штанги: надійшла нова гуманітарна допомога від МОМ задля облаштування спортивної кімнати для ВПО на території студмістечка УГСП
16.05.2024
Перейти до вмісту