Ректорат від 09.04.2019: про набір у магістратуру, фестивалі та конкурси, підсумки виставки, ліквідацію заборгованості та профорієнтацію

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Ректорат від 09.04.2019: про набір у магістратуру, фестивалі та конкурси, підсумки виставки, ліквідацію заборгованості та профорієнтацію

У понеділок, 15 квітня 2019 року о 10:00, в залі засідань ректорату (№ 106) відбулося засідання ректорату. Порядок денний стосувався тематики набору у магістратуру в 2019 році, проведення VI Міжнародного полікультурного фестивалю-конкурсу «Переяславський дивограй» на педагогічному факультеті, підготовки до проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з географії та ХІІ Міжнародної конференції «Умови економічного зростання в країнах з ринковою економікою», підсумків участі університету у Міжнародній виставці «Освіта та кар’єра-2019», ліквідації заборгованості за надані освітні послуги та проведення профорієнтаційної роботи.

На початку засідання ректор ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», доктор історичних наук, академік Віктор Коцур, від імені ректорату, професорсько-викладацького та студентських колективів, привітав з нагоди ювілею кандидата психологічних наук, доцента кафедри психології соціоісторичного факультету ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» Ольгу Грейліх, побажавши їй здоров’я та довголіття і подякувавши за роки сумлінної праці на благо нашого закладу.

У ході розгляду першого питання декани доповіли про набір у магістратуру в 2019 році на ввірених їм факультетах, поза як в університеті гостро стоїть питання цього набору, тому обмін думками і досвідом між керівниками факультетів є вкрай важливим задля спільного вирішення цієї проблеми. Відтак, в середньому, 90% всіх випускників факультетів планують продовжити навчання на магістратурі своїх або інших спеціальностей, або вступати перехресно. За спостереженнями, багатьох потенційних вступників-магістрів, насамперед, лякає здача Зовнішнього незалежного оцінювання з іноземної мови, яке потрібне для вступу на деякі спеціальності. Нині університетом створено усі необхідні умови задля кваліфікованої та якісної підготовки бакалаврів до цього випробування, зокрема запроваджено курси іноземної мови.

У цей же час, на педагогічному факультеті університету, стартувала робота VI Міжнародного полікультурного фестивалю-конкурсу «Переяславський дивограй», тому декан факультету, кандидат педагогічних наук, професор Наталія Ігнатенко розповіла деталі його проведення, а декан природничо-технологічного факультету університету, доктор історичних наук, професор Олексій Гончаренко ознайомив присутніх із станом підготовки до проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з географії, який проходитиме в університеті вже у вівторок, 16 квітня 2019 року, і знаходиться, як то кажуть, «на низькому старті».

У свою чергу, декан фінансово-гуманітарного факультету, кандидат економічних наук, доцент Світлана Кучеренко доповіла членам ректорату про підготовку до проведення ХІІ Міжнародної конференції «Умови економічного зростання в країнах з ринковою економікою». Наразі відомо, що свою участь у конференції підтвердили 28 українських та 8 іноземних делегацій. Конференція відбудеться вже незабаром, 25-26 квітня 2019 року, і окрім роботи в секціях потішить учасників ще й численними екскурсіями, зокрема до міста Малина (Житомирщина) та музеїв Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав».

Про підсумки участі університету у Міжнародній виставці «Освіта та кар’єра – 2019» розповів керівник інформаційного відділу університету Василь Якуба. Василь Володимирович повідомив, що 12-13 квітня 2019 року в Українському Домі відбулася ХХХІІІ Міжнародна спеціалізована виставка «Освіта і кар’єра». На ній було презентовано вітчизняні та закордонні навчальні заклади, програми обміну студентами, сучасні інноваційні технології у галузі освіти та ще багато цікавого. ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» був гідно представлений на цьому заході, отримавши Гран-прі у номінаціях «Міжнародне співробітництво в галузі освіти і науки», що підтверджує високий статус нашого закладу вищої освіти та показує, що ми йдемо правильним шляхом.

Крім цього, в рамках виставки представники педагогічного факультету провели ряд майстер-класів: «Пасхальний сувенір», «Паперова флористика», «Нетрадиційні техніки вишивки», «Творчість для дітей», «Світ сучасних жіночих аксесуарів. Фелтінг як мистецтво». У свою чергу, представники фінансового-гуманітарного факультету провели круглі столи: «Міжнародна співпраця як невід’ємна складова інноваційного розвитку освіти та науки в умовах глобалізації», «Інтеграція вітчизняної науки і освіти у міжнародний простір». Усіх учасників заходів було відзначено дипломами та сертифікатами.

Про ліквідацію заборгованості за надані освітні послуги йшлося у наступному повідомленні деканів факультетів. Усі вони зазначили, що рівень заборгованості рівномірно балансує, то зростаючи то спадаючи. Причиною зростань є велика кількість студентів, які помісячно сплачують за надання їм освітніх послуг та проживання в гуртожитку. Вкотре просимо усіх своєчасно сплачувати боргові зобов’язання перед рідною альма-матер, адже тим самим ви робите внесок у її розвиток та інфраструктурне покращення.

Продовжуючи свої виступи декани доповіли про проведення профорієнтаційної роботи на своїх факультетах. Нині там добігає до свого завершення марафон поїдок школами та коледжами, який, на більшості факультетів розпочався ще в жовтні минулого року. У рамках цих турне представниками факультетів та кафедр охоплено велику кількість нових навчальних закладів, зокрема на Житомирщині, Черкащині та Полтавщині. Зібрана та опрацьовується велика кількість анкет абітурієнтів, з багатьма із них продовжується спілкування та профорієнтаційні заходи у дистанційному режимі. Важливо, що факультети впроваджують нові методики роботи з абітурієнтами – зокрема, на філологічному факультеті знято та запущено в соціальних мережах ролики окремих спеціальностей, а факультет фізичного виховання та педагогічний факультет вже вкотре проводять змагання та творчі конкурси серед старшокласників та представників коледжів з профорієнтаційною метою. Загалом, в цьому році на багатьох спеціальностях очікується приріст абітурієнтів на базі середньої освіти та ступеня «молодший спеціаліст». Профорієнтаційна робота продовжується.

У блоці обговорення «Різне» директор бібліотеки ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» Ольга Шкира ознайомила присутніх з крайніми літературними надбаннями бібліотеки, що стосуються місцевої краєзнавчої тематики, та підсумками презентацій цих видань, які відбувались в університеті протягом лютого-квітня 2019 року. Мова йде про презентації видання «Затоплений рай: Андруші у спогадах та документах», спільної праці Віктора Коцура, Олександра Гуржія та В’ячеслава Лохи «Переяславський соціум на перехресті епохи: люди, події, факти», краєзнавчих праць Юрія Коржова про Ташань, а також тематичну зустріч «Космос на варті безпеки людини» з родиною першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка, що відбулась напередодні.

У свою чергу, проректор з наукової роботи Сергій Рик поділився власними роздумами щодо представлення нашого університету у наукових базах даних «Webometrix» та «Scopus» та розповів про акцію «Не вір – перевір», спрямованої навчити її учасників розрізненню маніпуляцій, перевірці інформації на правдивість. Відомо, що детальніше про цю акцію сковородинівці зможуть почути на тематичній зустрічі, яка відбудеться в нашому університеті вже 19 квітня 2019 року – слідкуйте за анонсами. (або вставити посилання, якщо вже буде).

Напередодні того, як українці, найближчої неділі, оберуть майбутнього очільника нашої держави, хочеться побажати Вам зваженості вибору, усвідомлення власної відповідальності за долю країни, майбутнє своїх дітей та онуків.  Не забувайте про пам’ять Небесної Сотні та всіх загиблих в україно-російській борні на східному рубежі нашої Батьківщини. Нині нам вкрай необхідно, аби всі ці втрати були не даремними. Бережіть себе та Україну, і пам’ятайте, що Україна це і є всі ми!

Максим Левченко

Перейти до вмісту