Історик і політолог Олександр Палій поділився зі сковородинівцями своїми думками щодо президентський виборів

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Історик і політолог Олександр Палій поділився зі сковородинівцями своїми думками щодо президентський виборів

Вже післязавтра, у неділю, 31 березня 2019 року, відбудеться довгоочікуваний перший тур виборів Президента України – події, до якої вже кілька місяців прикута увага усіх українців, більшість з яких, в умовах існування в цьому процесі близько сорока кандидатів, ще й досі не визначились стосовно того, кого ж обрати на найвищий пост у державі, аби вкотре не розчаруватися, і не допустити до «державного корита» представників ворожої «п’ятої колони» та не втратити хоча б тієї хиткої стабільності в державі, яку ми маємо сьогодні.

Саме задля того, аби хоч трішки унормувати в головах сковородинівців, що й досі знаходяться на роздоріжжі вибору, їх думки та переконання,  у вівторок, 26 березня 2019 року, до нашого закладу вищої освіти завітав український історик, експерт-політолог та політичний консультант Олександр Палій. У ході годинної зустрічі  зі студентами, викладачами університету та небайдужими містянами, Олександр Андрійович поділився своїми думками щодо правильності вибору, та підвів попередні підсумки цієї цікавої та напруженої політичної гонки, спрогнозувавши її подальший розвиток та відповівши на численні запитання, що виникли у присутніх.

У вітальному слові гість подякував за запрошення, та коротенько ознайомив учасників зустрічі зі своєю біографією. Олександр Палій є автором близько 70 наукових публікацій, близько 700 газетних і журнальних публікацій, 150 відеосюжетів, редактором 6 книг, зокрема історичного спрямування. Із собою до Переяслава Олександр Палій, який позиціонує себе як популяризатора української історії, принагідно, привіз своє видання «Короткий курс історії України», яке перекладено багатьма світовими мовами. Зокрема, у Переяслав гість привіз його переклади англійською та китайською (єдиний підручник з історії України, перекладений нею – прим.авт), які, принагідно, подарував бібліотеці навчального закладу. Пан Олександр зазначив, що з історичного досвіду нинішнє українське суспільство може винести декілька важливих уроків, зокрема щодо того, що упродовж тривалого часу нинішня Російська Федереція, завжди було і лишається чи не найбільшою загрозою для української державності.

Повертаючись до обговорення президентської кампанії, Олександр Андрійович відмітив не меншу важливість цих президентських виборів від тих, які відбулися у 2014 році. На те, аби вибір українців знову схилив шальки українських державницьких терезів в бік колонізаційної залежності від Росії наш очевидний зовнішній ворог виділяє чи не всі можливі ресурси, активно співпрацюючи з п’ятою колоною, яка, на прикрість, і досі, на двадцять восьмому нашої незалежності, має місце в нашій країні, в тому числі і у складі керівних органів державної влади України, а також представлена т.зв. українським олігархатом. Зокрема, не секрет, що велика її кількість і досі є народними депутатами України. Всі ці сили висмоктують із країни дорогоцінні внутрішні ресурси, які, свого часу, при розумному розпорядництві ними могли і досі можуть зробити з України дійсно велику і сильну державу, яка не муситиме бігати «на поклон», яка не проситиме допомоги у інших країн. Ми маємо все потрібне – у нас, громадян, у більшості, не вистачає лише розуму обрати сильного і дійсно незалежного та чесного керівника, який зможе дати повноцінну відсіч агресорам та продовжити позитивні тенденції і той шлях розвитку, який обрав і за який заплатив життями українців під час Революції Гідності наш народ, за які продовжує платити в окупованому Криму та на Донбасі.

На думку Олександра Палія, нині в Україні триває жорстка й брудна політична боротьба між кандидатами, яка часто супроводжується зовнішнім впливом. Але не все так погано, адже поруч з величезною кількістю проблем та недоліків, які і далі продовжують існувати в Україні (засилля олігархату, корупція, слабка інформаційна й кадрова політика влади) за останні роки Україна має і беззаперечні здобутки, на які українці, певно, в силу своїх одвічних ментальних рис, звертають дещо меншу увагу, ніж того хотілось би керівництву нашої держави, яке прагне продовжити цю політику.

Відтак, зважаючи на те, що після анексії Криму та окупації частини Донецької та Луганської областей Україна втратила 22 % промисловості і чверть золотовалютних резервів, Україні вдалося уникнути дефолту. Більше того, золотовалютний резерв України за останні 5 років зріс до 20 млрд. (на початок 2014 року ця сума складала 7 млрд.). Крім цього, Україні вдалося переорієнтувати понад 43% економічних ринків на Європу, у наслідок чого Російська Федерація вже не має такого тотального впливу на українську економіку та енергетичний сектор, як це було до 2014 року; Відновлено «з попелища» боєздатні Збройні Сили України, які із 2014 року донині зросли до 250 тисяч військовослужбовців; відбулося налагодження потужних дипломатичних стосунків з представниками інших країн (збереження антиросійської коаліції), підписано угоду про безвізовий режим з ЄС, проведено історично необхідну декомунізацію; децентралізацію; значно українізовано інформаційний та культурний простір. Список можна продовжити.

Після спічу промовця у залі почалося активне обговорення почутого: присутні ставили гостю, в якійсь мірі, гострі та точкові питання, які стосувалися внутрішньої політичної кухні української політики, про яку Олександр Палій, в силу своєї діяльності та компетенції, знає дещо більше і краще. Мова йшла і про деякі політичні персоналії, які балотуються на найвищий пост у державі, і яким Олександр Палій, балансуючи між об’єктивними фактами та власною суб’єктивною думкою, дав власну оцінку.

Напередодні того, як ви зробите свій вибір ми, навмисне, не публікуватимемо конкретні факти та позиції, які було висловлено спікером та учасниками обговорення щодо таких же конкретних кандидатів, що змагаються «за державну булаву». Кожен з Вас цієї неділі повинен зробити власний зважений вибір, врахувавши всі «за» та «проти», добре все обміркувавши та проаналізувавши власним розумом, співставивши факти та, в жодному разі, не піддаючись на маніпуляції з боку претендентів які просто зараз, видається, сягають свого апогею. Зробіть свій вибір так, аби потім не пожалкувати!

Відмітимо, що зустріч стала можливою за ініціативи та всебічного сприяння кандидата політичних наук, доцента кафедри політології університету Віталія Коцура та відбулася у рамках партнерського проекту «Відкритий університет», що об’єднує Наукове товариство університету, бібліотеку університету, політологічний проект «Політичні студії», ГО «Переяславський скарб» та інші організації і персоналії, у спільному бажанні знайомити університетську родину та містян з цікавими особистостями українських та світових культурних і суспільних діячів, науковців і постатей, що мають статус справжніх моральних авторитетів та лідерів думок, і які мають що сказати, найперше, молодому поколінню та всім тим, хто готовий їх чути, аналізувати та розуміти їхні позиції.

Вже на початку квітня Наукове товариство університету анонсує ряд зустрічей у рамках проекту, які відбудуться протягом двох місяців та обіцяють вразити своєю змістовністю та високим рівнем висловлених думок і дискусій. У ході цих зустрічей, зокрема, буде обговорено і вибір, які зроблять українці вже найближчої неділі та у результаті другого туру президентських виборів.

Віримо, що все лише починається.

Максим Левченко

Перейти до вмісту