Про обласний науково-практичний семінар для фахівців дошкільної освіти

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Про обласний науково-практичний семінар для фахівців дошкільної освіти

«Проблеми і перспективи підготовки фахівців дошкільної освіти: науково-практичний контент» – під такою назвою 14 березня 2019 року відбувся науково-практичний семінар працівників міських, районних і ОТГ управлінь (відділів) освіти Київської області. Організаторами заходу виступили Департамент освіти і науки Київської обласної державної адміністрації, відділ освіти Переяслав-Хмельницької міської ради та кафедра психології і педагогіки дошкільної освіти нашого університету.

Семінар був зініційований кафедрою психології і педагогіки дошкільної освіти (завідувач доктор психологічних наук, професор Калмикова Лариса Олександрівна) з метою проведення профорієнтаційної роботи. Учасників семінару привітали проректор з наукової роботи університету кандидат філософських наук, доцент Рик Сергій Миколайович та декан соціоісторичного факультету доктор політичних наук, професор Дем’яненко Борис Леонідович. Гості мали можливість ознайомитися музеєм університету, бібліотекою, кабінетом дитинознавства (ауд. 210) та лабораторією психолінгвістики.

Робота семінару включала в себе два кластери. Перший – практична частина (семінар-практикум) – відвідування закладів дошкільної освіти міста № 7«Берізка», № 8 «Золотий ключик», № 9 «Сонечко», № 10 «Любавонька» і перегляд у них освітнього процесу. Так, заклад дошкільної освіти № 7 «Берізка» презентував роботу з морального виховання (заняття «Змінимо світ на краще» з дітьми старшої групи провела вихователь Єфіменко Людмила Анатоліївна) та роботу гуртка з розвитку іншомовного мовлення дітей дошкільного віку (заняття «Опановуємо англійську», яке провела Гриценко Ольга Віталіївна). У закладі дошкільної освіти № 8 «Золотий ключик» учасники семінару ознайомилися з досвідом роботи за темою «Розвиток здібностей дітей молодшого і середнього дошкільного віку» – форми творчої діяльності сучасного вихователя, які презентували Бутник Оксана Олександрівна, Гончаренко Лариса Михайлівна – вихователі середньої групи «Бджілка», Разманова Людмила Михайлівна, Жупина Ірина Миколаївна – вихователь середньої групи «Казка», Сулима Надія Миколаївна – вихователь молодшої групи «Буратіно» та Вакуленко Лідія Василівна – вихователь старшої групи «Віночок». Також вихователь-методист зазначеного ЗДО Романенко Наталія Володимирівна розповіла про здобутки співпраці за міжнародним освітянським проектом «Україна – США» «Вивчаємо закордонний досвід». Заклад дошкільної освіти № 9 «Сонечко» для учасників семінару підготував перегляд роботи за темою «Бабусин двір» – технологія раннього навчання за Гленом Доманом (вихователь Абрамічева Світлана Володимирівна) та за темою «Весняні фантазії» – методика «Sandplay» у роботі з дітьми молодшого дошкільного віку (вихователь Толстокора Аліса Леонідівна). У закладі дошкільної освіти №10 «Любавонька» на учасників семінару чекали «Маленькі історії про великий світ дерев» – виховний захід з відвідування міні-музею «Одного дерева і не тільки…» (вихователь Верба Оксана Григорівна) та перегляд роботи за темою «Емоційний вплив засобів музики на дитину» – виховний захід з естетичного розвитку дітей дошкільного віку (музичний керівник Романенко Наталія Павлівна).

Другий кластер передбачав теоретико-методичну частину (наукові доповіді) семінару. Модератором її була головний спеціаліст департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації Ківшарь Любов Іванівна. Зокрема, учасники семінару ознайомилися з таким науковим доробком членів кафедри: «Підготовка майбутніх вихователів до розвитку мовленнєвої діяльності дітей старшого дошкільного віку за діагностико-розвивальним комплексом» (Калмикова Лариса Олександрівна доктор психологічних наук, професор, завідувач кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти, академік Міжнародної академії наук педагогічної освіти, академік Академії вищої освіти України); «Педагогіка емпауерменту – методологічна основа реалізації інноваційної технології «Дошкільнятам – освіта для сталого розвитку»» (Гавриш Наталія Василівнадоктор педагогічних наук, професор кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти); «Сучасний вихователь: який він? Підготовка педагога-дошкільника в контексті Нової української школи» (Химич Нінель Євгенівна кандидат педагогічних наук, доцент кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти); «Сучасний погляд на моральне виховання дошкільників: психологічні координати» (Лохвицька Любов Василівнакандидат педагогічних наук, доцент кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти); «Особливості організації освітньо-виховної роботи в закладах дошкільної освіти США» (Борисова Олена Олександрівна кандидат педагогічних наук, доцент кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти).

Запрошена до участі в семінарі науковий співробітник відділу засобів навчання та обладнання Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» (м. Київ) Низковська Олена Вікторівна виступила з темою «Засоби навчання у проектуванні розвивального предметного середовища сучасного закладу дошкільної освіти».

Теоретичний блок роботи вдало доповнювався презентаціями доповідачів. Розгляд та обговорення тем на семінарі «Проблеми і перспективи підготовки фахівців дошкільної освіти: науково-практичний контент» відбувалися у контексті сучасних науково-методологічних і методичних підходів до розвитку, виховання і навчання дітей дошкільного віку із проекцією на площину досвіду організації освітнього процесу в закладах дошкільної освіти.

У ході обласного семінару відбувся обмін думками про актуальні проблеми сучасної дошкільної освіти. Учасники семінару висловили сподівання, що започаткований захід стане щорічним і проросте плідними зернами успішної кооперації між наукою і практикою.

Любов Лохвицька, заступник декана соціосторичного факультету з наукової роботи

Перейти до вмісту