«Затоплений рай»: в університеті відбувся Всеукраїнський круглий стіл та презентація книги

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «Затоплений рай»: в університеті відбувся Всеукраїнський круглий стіл та презентація книги

У четвер, 6 грудня 2018 року, у конференц-залі імені Василя Сухомлинського відбувся Всеукраїнський круглий стіл «Затоплені села Переяславщини: краєзнавчі розвідки», в ході якого відбулась презентація видання «Затоплений рай: Андруші у спогадах та документах». Співорганізаторами зустрічі виступили громадська організація «Старий Дніпро», ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький ДПУ імені Григорія Сковороди», НІЕЗ «Переяслав», Національна спілка краєзнавців України.

Модераторами зустрічі виступили кандидат політичних наук, викладач кафедри політології університету Віталій Коцур та кандидат історичних наук, керівник відділу історичного краєзнавства НІЕЗ «Переяслав» Тарас Нагайко.

Із вітальним словом до присутніх звернулась доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри професійної освіти університету, голова благодійного фонду імені Марії Буряк Ірина Доброскок. Ірина Іванівна відзначила, що кожен із нас, улаштовуючи сьогодення, відкриває прийдешнім поколінням можливість творити майбутнє. Адже від цього залежить, які цінності сповідуватиме Людина майбутнього. Саме в родинах (зокрема андрушівців, до однієї з яких, у якості невістки, належить і Ірина Іванівна – прим.авт) закладаються підвалини ціннісного сприйняття картини світу дітьми і молоддю. На думку координаторки проекту, саме сімейні історії, літописи, перекази, описи історичних подій, що відбувалися у житті близьких і родичів, торкають сокровенні струни душі, пробуджують етнічну пам’ять і сприяють самоідентифікації особистості у бурхливому сучасному світі.

Свої погляди стосовно означеної тематики та презентованої книги висловили: голова ГО «Старий Дніпро» Віталій Іващенко, що презентував діяльність очолюваної громадської організації, до якої, зокрема, належать науково-просвітницькі, краєзнавчі, екологічні та видавничі проекти, а також рецензенти видання – кандидат історичних наук, керівник навчально-наукового центру усної історії університету, завідувач науково-дослідного відділу історичного краєзнавства НІЕЗ «Переяслав» Тарас Нагайко та кандидат історичних наук, професор, заступник гендиректора НІЕЗ «Переяслав» з наукової роботи Олександр Колибенко. Виступаючі наголосили на тому, що ця книга є чи не найглибшим виданням про Переяславщину серед тих, що з’явились за останній час. Книга містить велику глибину усної історії, унікальні свідчення та спогади очевидців, що допомагають різнобічно осягнути життєпис села Андруші, затопленого Канівською ГЕС.

«Затоплений рай: Андруші у спогадах та документах» − це літопис півстоліття неймовірно важких випробувань: голодомори 1921-23, 1932-33 років, Друга світова війна, голод 1946-47 років, репресії, виселення з родового гнізда при будівництві Канівської ГЕС, документи, спогади про життя в Андрушах в 20-70-х роках XX століття. Це данина пам’яті славетному українському Роду, який славен у віках добрими справами, працьовитістю, стійкістю, чесністю, справедливістю, толерантністю.

У книзі зібрано й представлено до уваги читачів спогади та документи (зокрема, списки жителів села що загинули під час окупації та бомбардування села 21-22.09.1943, а також тих, що загинули на фронтах Другої світової війни в 1941-1945 рр.; списки господарств села Андруші (по кутках) що були переселені із зони затоплення; численні фотогалереї та історії остарбайтерів) про село Андруші та його мешканців з 20-х років минулого століття до 1970 року, коли відбулось масове переселення до Нових Андрушів (нині мікрорайон міста). Йдеться про життя андрушан у жахливі часи колективізації, голодоморів 1921-1923 і 1932-1933 років та голодовки 1947-го року, Другої світової війни та примусового виселення з рідної землі, затопленої водами Канівського водосховища.

Автори сподіваються, що книга допоможе через призму років, емоції пережитого уявити красу й велич Переяславської Наддніпрянщини, зрозуміти сутність і значимість малої батьківщини для людини, гостріше відчути необхідність збереження незрівняних краєвидів, унікальних туристичних можливостей, виняткового культурного багатства та посприяє розвитку екопростору для майбутніх поколінь.

Науково-популярне видання «Затоплений Рай: Андруші у спогадах та документах» − результат спільної колективної праці членів ГО «Старий Дніпро», вихідців із затопленого села Андруші Переяслав-Хмельницького району на Київщині, науковців ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», НІЕЗ «Переяслав», працівників архівного відділу Переяслав-Хмельницької райдержадміністрації.

Автором-упорядником книги є Микола Михняк, що у своєму презентаційному виступі відмітив, що дане видання є результатом майже двохрічної праці як колективу «Старого Дніпра» так і самих переселенців із, оспіваних Тарасом Шевченком, Андрушів, без участі та допомоги яких її просто не було б.  Збираючи матеріали, упорядник переконався, що глибинний вплив примусового переселення жителів Андрушів, як і інших сіл, на життя очевидців тих подій та їх нащадків, з часом, стає все помітнішим. У своїй роботі Микола Кононович, окрім іншого, приділив увагу і психологічним аспектам випробувань, що випали на долю жителів цього села. Виступаючий поділився майбутнім планами ГО «Старий Дніпро» щодо написання книг про інші села, збір матеріалів по яких наближається до свого завершення. Тож, незабаром, серія книг наповниться новими науково-популярними виданнями, що дозволять на віки зберегти пам’ять про мальовничі, бездумно втрачені куточки Переяславщини і про людей, які там проживали. Миколі Михняку хочеться вірити, що прикладу переяславських авторів слідуватимуть краєзнавці й інших районів та областей Придніпров’я, адже водами рукотворних морів Дніпровського каскаду ГЕС в Україні затоплено близько 440 сіл та хуторів і переселено майже 300 тисяч їх жителів. Зберегти про них пам’ять для нащадків – це святий обов’язок нинішнього покоління.

До слова, редагувала та надавала літературні рекомендації до неї місцева поетеса, Наталія Павлик. Упорядниками карт-схем та ілюстрацій стали Сергій Доброскок та його покійний брат Андрій, Віталій Іващенко та Олександр Сулима. Версткою займались Володимир Бубнов та Сергій Кручененко, а коректуру здійснювала Іванна Невертій. Книгу присвячено світлій пам’яті Андрія Григоровича Доброскока – засновника ГО «Старий Дніпро», ініціатора створення музею затоплених сіл, уродженця с. Андруші, одного з упорядників та спонсорів видання.

Обкладинку видання прикрасила світлина «Затоплені Андруші з висоти 420 метрів», зроблена з допомогою квадрокоптера Антоном Куліновським у 2017 році. Епіграфом до книги є слова із листа Тараса Шевченка до лікаря Андрія Козацького від 14 квітня 1854 рік: «Мені тепер здається, що й раю кращого на тім світі не буде, як ті Андруші…». Саме цій цитаті книга завдячує своєю назвою.

Пропонована книга презентує серію «Затоплені села Переяславщини» і вийшла друком за фінансової підтримки: ВКФ «Укрпромпостач-95», ТОВ «Югенергопромтранс», ТОВ «Агрошляхбуд», Благодійного фонду імені Марії Буряк, добродіїв Катерини Бузницької, Раїси Голованової, Надії Коваль, Валерія Малявчика, Ірини Прісич, Сергія Степаненка, Віктора Сулими.

До обговорення перспектив подальшого дослідження краєзнавчої тематики «Затоплені села Переяславщини» долучились: член ГО «Старий Дніпро» Микола Чирков (с. Циблі), молодший науковий співробітник відділу екскурсійно-масової роботи НІЕЗ «Переяслав» Наталія Ревега; заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради (соціально-гуманітарного напрямку) Валентина Губенко; заступник голови Переяслав-Хмельницької РДА Анна Скляренко; поет-прозаїк, керівник видавництва «Український пріоритет» (завдяки якому світ побачила презентована книга) Володимир Шовкошитний. На круглому столі був присутнім прес-секретар Національної спілки краєзнавців України, старший науковий співробітник Інституту історії України НАН України Володимир Милько, що відзначив важливість заходу, та запросив присутніх до співпраці зі Спілкою.

Наостанок зустрічі слово взяв голова ГО «Корінь нації» Микола Богатир, який розповів аудиторії заходу про подальші плани розвитку і збереження пам’яті про затоплені села завдяки туристичному потенціалу, зокрема, презентувавши туристичні маршрути, що, в скорому часі, стануть запорукою успішного розвитку річкового туризму. Мова йде, зокрема, і про дещо напрацьований маршрут для фізично витривалого туриста, що складатиме 234 кілометри, і пролягатиме від місця бою Героїв Крут (через р. Остер) до Переяслава, і пролягатиме через затоплені села. Крім цього, Микола Богатир поділився планами спортивно-просвітницької акції «Дмитро Ревучий» у 2019 році, запросивши всіх бажаючих до співпраці і участі.

Після офіційної частини зустріч перемістилась до кулуарів університету, де, майже до самого вечора, всі охочі обмінювались спогадами про затоплені села, ділились своїми напрацюваннями щодо збереження пам’яті про свою малу батьківщину та просто проводили час у колі колег та однодумців.

Нагадаємо, що презентовану книгу, підготовлену в рамках науково-просвітницького проекту з оприлюднення матеріалів про затоплені Канівським водосховищем села та їх мешканців, кожен бажаючий, зможе придбати у офісі ГО «Старий Дніпро» (м. Переяслав-Хмельницький, вул. Гімназійна, 37). Кошти, виручені від продажу,  будуть спрямовані на майбутні видання про затоплені села Переяславщини (В’юнище, Козинці, Городище, Комарівка, Підсінне, Трахтемирів, Монастирок).

Максим Левченко

[vcfastgallery columns=”4″ fg_type=”magnific-popup” size=”fg-masonry” fg_main_color=”#fc615d” fg_secondary_color=”#ffffff” fg_smartphone_l_columns=”2″ fg_tablet_p_columns=”2″ fg_tablet_l_columns=”3″ fg_desktop_medium_columns=”4″ fg_desktop_small_columns=”2″ images=”12791,12793,12798,12800,12797,12796,12799,12801,12795,12794,12792,12790,12787,12785,12784,12783,12782,12779,12780,12781,12786,12776,12788″]
Перейти до вмісту