Вчена рада: підсумки вступної кампанії, новий структурний підрозділ, освітні програми та плани на новий навчальний рік

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Вчена рада: підсумки вступної кампанії, новий структурний підрозділ, освітні програми та плани на новий навчальний рік

Близько опівдня, 31 серпня 2018 року, в конференц-залі імені Василя Сухомлинського відбулося перше, в новому 2018-2019 навчальному році, розширене засідання Вченої ради університету. До участі було запрошено завідувачів кафедр та представників структурних підрозділів університету.

Традиційно, роботу засідання відкрив ректор нашого університету, академік Віктор Петрович Коцур, ознайомивши присутніх із порядком денним засідання та наголосивши на тому, що інформація яка прозвучить в ході засідання є дуже важливою для всіх викладачів нашого університету та має бути доведена до їх відому.

Розпочавши свою доповідь щодо першого питання, яке стосувалось підсумків формування контингенту студентів та пріоритетні завдання колективу університету на 2018-2019 навчальний рік, Віктор Петрович наголосив на тому, що цей навчальний рік розпочинається не лише в умовах політичних та соціально-економічних чинників, а й викликів, спричинених добою розширення освітнього наукового простору, коли багато випускників хоче навчатися за кордоном. Ректор довів до відома зібрання статистику цьогорічної вступної кампанії в університеті. Було відмічено, що найкращі показники профорієнтації в університеті продемонстрували факультет фізичного виховання та природничо-технологічний факультет, що дало свої плоди під час вступної кампанії. Після цього керівництвом університету, а також деканами і завідувачами кафедр, було проговорено основні недоліки та прецеденти цьогорічної вступної кампанії, зокрема про вияви недоброчесності між університетами, а також шляхи їх уникнення у наступні роки.

Віктор Коцур поділився спогадами про відвідини ним Вашингтонського університету, де поширеною є тенденція рекрутування майбутніх вступників, та зазначив, що без такого ж підходу до пошуку абітурієнтів наш університет не зможе повноцінно функціонувати, та має дещо примарні надії на своє майбутнє.

Потім присутні перейшли до обговорення основних викликів, що стоять перед університетом у новому навчальному році, зокрема імовірне зменшення кількості ставок викладачів після великого зимового випуску магістрів та в зв’язку з тим, що деякі викладачі виконують не всі кадрові ліцензійні умови, що ставляться в наш час перед працівникам закладів вищої освіти України.

Не оминуло засідання Вченої ради і обговорення нових підходів у науковій роботі університету: оновлення тематики наукових праць, які надалі мають стати більш практичними; посилення комерціалізації результатів наукової діяльності, зокрема шляхом співпраці з бізнесом щодо різноманітних опитувань та психологічного аналізу; велика кількість піратських видань, на які іноді «клюють» навіть деякі видатні науковці; актуалізація роботи щодо участі нашого університету у міжнародних і бюджетних наукових проектах.

Наостанок, у ході першого питання, було розглянуто розбудову матеріально-технічної бази нашого університету у відповідність до вимог  концепції нової української школи. Мова йде про створення на базі вишу опорних точок для навчання нових педагогів, аби вони практично побачили що на них очікуватиме у закладах середньої освіти, куди вони згодом прийдуть на роботу.

Актуальною для нашого університету лишається програма енергоефективності, зокрема збільшення економії університету в утриманні університетських корпусів та гуртожитків.

Наступним питанням, на порядку денному, було питання щодо структурної реорганізації підрозділів університету. Керівник відділу кадрів університету Людмила Миколаївна Погребна доповіла присутнім про те, що у зв’язку з кількістю студентів, які не відповідають умовам утримання факультетів та кафедр (норма: 200 студентів для факультету, 5 ставок – для кафедр) керівництвом університету вноситься пропозиція об’єднати кафедри практичної психології та менеджменту у єдину кафедру з подальшою назвою кафедра менеджменту освіти і практичної психології, а також історичний факультет та факультет педагогіки та психології у один факультет, який, після невеликої полеміки, було запропоновано назвати соціоісторичним факультетом. Пропозиції було висунуто на голосування та прийнято одноголосним рішенням першого, в цьому навчальному році, розширеного засідання Вченої ради університету.

Ще одним питанням розгляду в цей день було затвердження освітніх програм. Керівник навчального відділу Анатолій Іванович Брехунець розповів про те, що всі програми вже розроблені відповідно до вимог Міністерства освіти і науки України та вже попередньо розроблених проектів та стандартів. Але в зв’язку з деякими нещодавніми змінами в певних освітніх програмах, що були розширені, та зазнали змін у структурі, наповненні та назві, далі програми будуть доопрацьовуватися в робочому порядку.

Наприкінці засідання присутні проговорили питання із блоку «Різне». Зокрема деканом педагогічного факультету Наталією Вікторівною Ігнатенко було висунуто пропозицію створення на базі педагогічного факультету ресурсного центру інклюзивної освіти. Вона передала на розгляд головуючих відповідні положення та документи, які після деяких правок стануть основою створення такого центру в нашому навчальному закладі.

Наступною слово тримала завідувач кафедри медико-біологічних дисциплін та валеології Коцур Надія Іванівна, яка доповіла присутнім про новий склад науково-методичної ради університету, до складу якого ввійшли 27 представників професорсько-викладацького складу університету, які охоплюють всі спеціалізації, освітні послуги щодо яких надає наш університет. Завідувач кафедри педагогіки Ольга Іллівна Шапран, у свою чергу, доповіла про оновлення складу навчально-методичної ради університету.

Всі подальші пропозиції щодо нововведень та різноманітного покращення університету та його структурних підрозділів було запропоновано подавати на попередній розгляд першому проректору університету Валерію Феодосійовичу Хомичу, після чого кращі з них неодмінно будуть розглянуті керівництвом нашого ЗВО та розглянуто на засіданнях вченої ради та ректорату.

У піднесеному настрої з нагоди початку нового навчального року всі розійшлись готуватися до нових звершень на благо нашої альма-матер. Вітаємо всіх із початком нового навчального року – у добрий час в добрий шлях Вам, шановні!

 

Прес-служба університету

[vcfastgallery_mosaic fgm_layout=”fg_layout3″ fg_type=”magnific-popup” images=”8047,8032,8026,8027,8028,8029,8042,8030,8034,8033,8035,8036,8037,8038,8039,8040,8041,8044,8045,8046,8048″]
Перейти до вмісту