Відбулася V Міжнародна наукова конференція «Актуальні проблеми нумізматики в системі спеціальних галузей історичної науки»

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Конференції > Відбулася V Міжнародна наукова конференція «Актуальні проблеми нумізматики в системі спеціальних галузей історичної науки»

21-22 червня 2018 року на базі Державного історико-культурного заповідника «Меджибіж» було проведено V Міжнародну наукову конференцію «Актуальні проблеми нумізматики в системі спеціальних галузей історичної науки». Організаторами конференції виступили Інститут історії України НАН України, Інститут археології НАН України, ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», Центральноукраїнський національний технічний університет, Національна спілка краєзнавців України, Національний музей історії України, ДІКЗ «Меджибіж» та Університет у Білостоку (Польща). 
У конференції взяли участь 64 науковці, краєзнавці, аспіранти, експерти-мистецтвознавці та колекціонери з 7 країн: України, Польщі, Словаччини, Румунії, Молдови, Білорусі та Росії, у тому числі 10 докторів наук та 12 кандидатів наук (докторів філософії). Відмінністю цьогорічного наукового зібрання є висвітлення його учасниками надзвичайно широкого спектру актуальних для сучасної нумізматики тем як в географічному, так і хронологічному вимірах. Дослідники представили надзвичайно цікаві тематики, зокрема, нумізматика античного Північного Причорномор’я; нумізматичні колекції державних музеїв (їх найбільш цінні експонати, склад та історія походження); підробка грошей в Україні від доби Античності до Першої світової війни; монети часів Київської Русі, Волинського та Подільського князівств, монети Садгори, грошові реформи в Російській імперії, листування відомих нумізматів, бофони та нагороди УПА, сучасна українська нумізматика, а також питання мистецтвознавчої експертизи нумізматичних колекцій в Україні.

Доктором історичних наук, професором, академіком НАПН України, ректором Переяслав-Хмельницького педагогічного університету імені Григорія Сковороди Віктором Петровичем Коцуром, доктором історичних наук, професором Василем Михайловичем Орликом та кандидатом історичних наук Андрієм Сергійовичем Бойко-Гагаріним було презентовано нове вітчизняне академічне видання – перший номер журналу «Український Нумізматичний Щорічник». Науковці розповіли учасникам конференції про ідею започаткування журналу, а також його мету та завдання, запросили до авторства всіх охочих долучитись до досліджень на високому професійному рівні.

Сенсаційні матеріали про нові знахідки з майстерні нелегального виготовлення денаріїв Римської імперії представлено Олександром Надвірняком та Олегом Погорільцем. Активними дискусіями супроводжувались доповіді Роксани Ваврчак про топографію знахідок монет середньовічної Богемії та території сучасної Польщі, Ростислава Саввова про фальшиву печатку князя Корибута та Світлани Орлик про джерела дослідження історії грошового обігу в Галичині та Буковині в роки російської окупації у період Першої світової війни. Тези доповідей конференції опубліковано окремим збірником. Проведення наступної конференції заплановано на 2020 рік.

[vcfastgallery_mosaic fgm_layout=”fg_layout3″ fg_type=”magnific-popup” images=”7169,7171,7166,7161,7170,7168,7165,7160,7163,7164,7162,7167″]
Перейти до вмісту