Ректорат: про вступ, видачу дипломів та плани на новий навчальний рік (від 19 червня 2018 року)

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Ректорат: про вступ, видачу дипломів та плани на новий навчальний рік (від 19 червня 2018 року)

Ми продовжуємо роботу оновленої рубрики нашого сайту «Ректорат», і сьогодні розповімо Вам про те, які питання було піднято в ході засідання у вівторок, 19 червня.

Найперше, мова йшла Про зміни до Умов прийому на навчання до закладів вищої освіти України у 2018 році. Перший проректор університету Хомич Валерій Феодосійович розповів присутнім про хід і результати регіональної наради за участі представників Міністерства освіти і науки України, Українського центру якості освіти та «Інфоресурсу», що стосувалась цих питань і відбулась 18-21 червня на базі Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова, і на якій він представляв наш університетом разом із керівником відділу інформаційних технологій і моніторингу якості освіти Якубою Василем Володимировичем.

Зокрема, проректор ознайомив всіх із представленим на засіданні Наказом МОН України «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів» від 23.04.18 р. № 409, суть якого полягає у приведенні в дію всього, що напередодні було прийнято Верховною Радою України з цього приводу. Приміром, відтепер творчий залік на деякі спеціальності (в нашому випадку це фізичне виховання, музичне та образотворче мистецтво) проводиться лише за бажанням ЗВО. Відповідні зміни буде розглянуто на найближчому засіданні Вченої ради університету, що відбудеться вже 27 червня.

Крім цього, бакалавр на базі «молодшого спеціаліста», віднині, може вступати на 1 курс державного замовлення за скороченою програмою, якщо має попередній кваліфікаційний ступінь за цією ж або спорідненою спеціалізацією.

Багато змін торкнулось і приведення до нормативної форми деяких визначень (приміром «інвалід» – «особа з інвалідністю», тощо). До слова, вступати на державне замовлення, традиційно, можна лише до 7 закладів вищої освіти на 4 спеціальності у кожному. Кількість заяв на позабюджетну форму навчання є необмеженою. Також віднині при вступі на будь яку спеціальність магістратури можна буде подати єдиний результат іспиту з іноземної мови, який вже найближчим часом здаватимуть цьогорічні вступники.

Інші особливості цьогорічного вступу полягають у тому, що переможці європейських та всеукраїнських спортивних змагань з олімпійських видів спорту мають можливість отримати до свого вступного рейтингу по 10 балів, а для випускників 2018 року із сільської місцевості з цього року при вступі запрацює т.зв. «сільський коефіцієнт».

Прискіплива увага при вступі звертатиметься на розрахунок середнього балу вступника та пільги абітурієнтів, адже, як зазначили представники МОН, деякі університети активно цим зловживають.

Відмітимо, що нині в країні та нашому університеті триває активна підготовка до вступної кампанії, тому в період 25-27 червня для адміністраторів ЄДБО буде проведено спеціальні вебінари. Також для всіх бажаючих запрацювала електронна та телефонна гарячі лінії Міністерства освіти і науки України, яка допоможе вирішувати всі проблемні питання вступної кампанії 2018 року.

Також доповідач повідомив, що на адресу нашого навчального закладу надійшов Лист МОН від 14.06 з проханням до 27 червня надіслати конкурсні показники штатних працівників з переліком їх публікацій у науко-метричних базах «Scopus» та «Web of Sciense». Вказано, що дана інформація впливатиме на конкурсний бал тої чи іншої спеціальності університету, а також на подальше розподілення місць державного замовлення. Ректорат просить відповідально поставитись до цього прохання, та максимально оперативно подати інформацію з цього приводу.

Ректорат тривав, і на порядок денний було винесено питання Про порядок визначення обсягу ставки штатного науково-педагогічного працівника у 2018/2019 н.р. Розповідаючи про нього Валерій Феодосійович представив спеціально розроблену формулу для цього визначення, де обраховуватимуться різні показники, зокрема обсяг ставки, їх кількість, рейтинг науково-педагогічного працівника, загальну кількість працівників та обсяг ставок по аспірантурі. Нині основне завдання університету полягає у спільній наполегливій праці професорсько-викладацького складу, активному залученні абітурієнтів, співпраці з колегами із інших навчальних закладів – адже час не чекає, і майбутнє нашого університету залежить від того, як активно ми проведемо це літо в процесі нашої діяльності.

Наступний блок обговорень стосувався стану Виконання педагогічного навантаження науково-педагогічними працівниками університету за 2017/2018 , в ході якого доповідач начальник навчального відділу Брехунець Анатолій Іванович розповів про успіхи та недоліки цього процесу. Зокрема, Анатолій Іванович, констатував те, що переважна більшість кафедр спрацювала на відмінно, а поодинокі недопрацювання буде виправлено вже найближчими днями.

Крім цього, Анатолій Іванович повідомив присутніх Про стан підготовки документів про вищу освіту та організаційне забезпечення випуску фахівців. Відтак, на сьогодні готово вже 99% документів про вищу освіту, 15 дипломів (на момент ректорату) база ще опрацьовувала. Відомо, що дипломи з відзнакою цьогоріч отримає 22 бакалаври та 8 магістрів. Випускні вечори та видача документів про закінчення університету відбуватиметься по-факультетно 20 червня для заочників та 26 червня для студентів денної форми навчання.

Проректор з навчально-педагогічної роботи Троценко Валерій Володимирович прозвітував Про стан підготовки гуртожитків до функціонування у літній період. Відомо, що з 1 липня вхід до гуртожитку № 2 (гуртожиток №1 на літо буде законсервовано) відбуватиметься за спеціальними перепустками для тих, хто виявив бажання та має потребу для проживання в ньому у літній період. Для студентів університету сума оплати за літо становитиме 440 гривень, для випускників – 100 гривень на день. Поселення до гуртожитків у новому навчальному році розпочнеться 28-29 серпня і буде тривати до 10 вересня.

Керівник соціально-гуманітарного відділу Іващенко Андрій Володимирович доповів Про роботу з студентами-сиротами у канікулярний період. Повідомлено, що 10 студентів із таких категорій виявило бажання на літо лишитись в гуртожитку, з ними будуть проводитись всі належні форми роботи, що забезпечать їм дозвілля та комфортне перебування у студмістечку в літній період.

Наприкінці засідання ректор університету Коцур Віктор Петрович ознайомив присутніх із своїм баченням обговореного в ході засідання в цей день, представив сигнальний примірник нового видання про історію та культуру Переяславщини, до якого доклав зусиль і викладач університету Вячеслав Анатолійович Лоха, подякував Науковому товариству університету в особі його голови Оксани Луцик за успішну роботу над сайтом університету, який вже увійшов до 100 кращих сайтів вітчизняних закладів вищої освіти у ракурсі висвітлення і доступності належної інформації щодо вступної кампанії в університеті.

Бажаємо Вам плідного завершення навчального року та яскравих вражень від життя!

Максим Левченко

Перейти до вмісту