Ректорат: про сайт, підготовку PhD, студентські заборгованості, та плани на літо (від 12 червня 2018 року)

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Ректорат: про сайт, підготовку PhD, студентські заборгованості, та плани на літо (від 12 червня 2018 року)

Відтепер інформація з ректорату стає доступнішою, повнішою та цікавішою, адже Ви достойні знати більше про те, якими справами, задумами і планами живе наш університет. Наш сайт ребрендує і започатковує оновлену рубрику «Ректорат», і сьогодні ми розповімо Вам, про що йшла мова на зборах постійно діючого колегіального робочого органу нашого університету у вівторок, 12 червня.

Очільник нашого університету Коцур Віктор Петрович відкрив роботу чергового ректорату. В цей день було заплановано розглянути шість питань порядку денного, тому присутні без зайвих розмов перейшли до їх обговорення.

Найперше, в ході засідання, мова пішла про створення та наповнення сайтів наукових видань університету. Доповідач Харченко Наталія Валентинівна, в ході висвітлення питання, повідомила присутнім про те, що нині вже можна говорити про перші успіхи у цій справі, адже нещодавно було підписано договір на розробку семи (окрім двох наявних) сайтів, де кожен охочий зможе переглянути та попрацювати з науковими виданнями нашої альма-матер. Великою перемогою в цьому процесі є і те, що розробники погодились зробити ці сайти з 50% знижкою, що свідчить про розуміння вагомості науки на всіх рівнях нашої держави. Вже зараз прописано та передбачено який вигляд матимуть ці веб-ресурси – тепер справа за наповненням.

Наступним питанням порядку денного став розгляд стану виконання освітніх програм на третьому (освітньо-науковому) рівні підготовки докторів філософії (PhD). Завідувач відділу аспірантури та докторантури університету Розсоха Антоніна Павлівна доповіла про те, що нині аспіранти та докторанти знаходяться і навчаються на порубіжжі між старим та новим програмним положенням про їх підготовку. На сьогодні за новим положенням вчиться 63 аспіранти. Відділ працює за своїм сталим графіком – вчасно розробляються розклади, готується вся належна документація і проводиться традиційна робота із здобувачами тих чи інших наукових ступенів. Лише за останні два місяці в нашому університеті було захищено дві докторські дисертації. Також, доповідач закцентувала увагу на тому, що віднедавна вийти на захист можна за заявою, яка подається лише після повного завершення дисертаційного дослідження коли здобувач вже остаточно може його захистити.

Ректорат продовжив звіт голови Наукового товариства університету Луцик Оксана Олександрівна щодо стану наповнення профілів структурних підрозділів на сайті університету. Відтак, станом на сьогодні, на оновлений нещодавно офіційний сайт вишу вже перенесено чи не всю необхідну для його повноцінного функціонування інформацію. Також відсьогодні повноцінно запрацювали оновлені сайти історичного, філологічного, та фінансово-гуманітарного факультетів. Решта сайтів факультетів, за запевненням, з’явиться в мережі вже до кінця тижня. Також, стало відомо що деякі факультету, задля розміщення на сайті і приваблення аудиторії, осучаснили свої логотипи, додавши до них нові елементи (як от, приміром, рік заснування на історичному факультеті) чи повністю подбавши про їх новий вигляд (як от логотип факультету педагогіки та психології та фінансово-гуманітарного факультету).

Найбільш гострим питанням на порядку денному ректорату було подання на відрахування студентів, які мають заборгованість за надання освітянських послуг. Представники та декани кожного з факультетів надали найповнішу інформацію щодо кількості своїх боржників та предметного стану заборгованості, зосередивши увагу на тому, що більшість студентів, станом на ранок, вже погасила свої борги (підтвердивши це квитанціями), адже деякі платежі надходять на рахунки університету протягом трьох діб.

Після цієї дещо резонансної події, присутні перейшли до розгляду наступного питання Задоєнко Ірина Ігорівна доповіла про організаційні заходи щодо дотримання техніки безпеки під час проведення практик та в період літніх канікул.  Загалом, нині в університеті проходить активне інструктування з цього приводу, і всі причетні до літніх практик належним чином інструктуються, відмічаючись у журналі інструктажу.

Наостанок, керівник соціально-гуманітарного відділу університету Іващенко Андрій Володимирович довів до відома присутніх план основних заходів університету на червень 2018 року. Станом на сьогодні, основна частина заходів вже позаду, в гуртожитках відбувається контроль за виселенням проживаючих і їх виїздом на літні канікули. В період 20-26 червня в університеті пройдуть випускні вечора для студентів денної та заочної форм навчання, які цього літа стають випускниками, і йдуть у вільне життєве плавання з дипломом сковородинівського вишу. Наступного тижня Студентська рада університету проведе останній в цьому семестрі вечір відпочинку «Чао, сесія», а 22 червня університет прийме участь у вшануванні жертв Другої світової війни.

Наприкінці ректорату, присутні обговорювали різні нагальні питання, своїми думками останніх наукових інновацій поділились проректор з наукової роботи Рик Сергій Миколайович та декан факультету фізичного виховання Куйбіда Віктор Віталійович.

У завершальному слові ректор університету Коцур Віктор Петрович висловив занепокоєння щодо того, що нині він помічає стагнацію деяких структурних підрозділів нашого університету, що відчужуються від сучасності та інновацій, без яких, де-факто, не можливе функціонування вищого навчального закладу, який намагається складати та нарощувати позиції в здоровій конкуренції серед навчальних закладів України та світу. Якщо так триватиме і надалі мова йтиме про кадрові перестановки та радикальні рішення щодо функціонування таких підрозділів.

Сподіваємось, кожен з нас вже сьогодні задумається над тим, чим є для нього наш університет, і перейметься тим, чи робить все належне для того, аби він був успішним та продуктивним, аби сюди линули нові покоління студентів, а стіни переяславської альма-матер були наповненні життям, цікавими сучасними ідеями та їх втіленням. Всі ми робимо спільну справу, і від кожного з нас залежить те, яким буде наш університет завтра. Зміни починаються з кожного з нас.

Максим Левченко

Перейти до вмісту