Світ побачила монографія «Американський педагогічний досвід на українському ґрунті»

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Світ побачила монографія «Американський педагогічний досвід на українському ґрунті»

Цього року виповнюється сім років Міжнародному проекту співпраці між кафедрою психології і педагогіки дошкільної освіти ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», дитячим садком №8 «Золотий ключик» м. Переяслав-Хмельницький (завідувач Марія Роман) та приватним дитячим садком «Ворота знань» м. Тампа-Лутц, штат Флорида США (директор Сара Німон). Керівником проекту є кандидат педагогічних наук, доцент Олена Борисова, а координатором у м. Тампа-Лутц  доктор філософії, професор Університету Святого Лева в м. Тампа Сергій Борисов. Перекладач – Наталія Борисова – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри іноземної філології, перекладу і методики навчання Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди.

  Завдяки цій співпраці українські й американські дошкільнята та дорослі мають змогу знайомитися із життям, культурою, традиціями, звичаями, уподобаннями одне одного. Особлива увага надається організаційним моментам, фізичному та мистецькому вихованню дітей, а також роботі з батьками.

  Нещодавно світ побачила монографія «Американський педагогічний досвід на українському грунті», авторами якої є Олена Борисова, Наталія Борисова та Сергій Борисов. У зазначеній монографії представлені матеріали, які дають уявлення про особливості навчання і виховання в американському садку і початковій школі через призму конкретного навчального закладу «Ворота знань» в м. Тампа-Лутц  за Міжнародним освітянським проектом «Україна-США».  Зокрема, зазначено зміст і форми роботи в дитячому садку «Ворота знань». Не обійдене увагою суспільне та сімейне виховання. Важливим є зазначення змісту і форм роботи з батьками за програмою проекту. Також наведені інтерв’ю з працівниками НВК «Ворота знань». Наголошено на наступності у роботі педагогів дитячого садка і початкової школи. Широко представлена фотоінформація.

У монографії підкреслено зв’язок практичної роботи учасників проекту у дитячих колективах з науковим керівництвом цією дослідницькою діяльністю з боку викладачів Університету Святого Лева (м. Тампа, США) і ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди».

 Студенти Університету Святого Лева зацікавилися волонтерською діяльністю свого викладача професора Сергія Борисова і виявили бажання брати участь у освітянському проекті, вивчаючи педагогічний досвід у навчально-виховному комплексі «Ворота знань». Вони вже взяли участь у декількох виховних заходах дошкільного закладу і планують подальшу свою роботу як у дитсадку, так і у початкових класах школи цього НВК.

Монографія «Американський педагогічний досвід на українському ґрунті» знайомить із конкретним досвідом і доводить те, що міжнародний проект сприяє живому емоційному спілкуванню, ознайомленню з культурою наших країн, народною та сучасною музикою, казками, легендами, смаковими уподобаннями, дитячими забавами, а найголовніше – сприяє вихованню у молодого покоління почуття гордості за свою країну та доброзичливості і поваги до інших народів.

Ольга Науменко

Перейти до вмісту