Реальність – не те, чим здається: Макс Кідрук презентував в університеті роман з доповненою реальністю «Доки світло не згасне назавжди»

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Реальність – не те, чим здається: Макс Кідрук презентував в університеті роман з доповненою реальністю «Доки світло не згасне назавжди»

У минулий вівторок, 12 листопада 2019 року, у конференц-залі імені Василя Сухомлинського ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» відбулася довгоочікувана, для  міста та університету, презентація нового роману з доповненою реальністю від сучасного українського письменника, мандрівника та популяризатора науки Макса Кідрука під назвою «Доки світло не згасне назавжди».

Коли, по опівдні, конференц-залу майже вщент наповнюють читачі та гості презентації, а автор завершує останні технічні приготування він починає свою презентацію з реальної історії про Аарона Ернандеса, що був достатньо відомим гравцем американського футболу. А втім, на його кар’єрі було поставлено хрест, поза як Ернандеса звинуватили у вбивсті друга, напівпрофесійного гравця в американський футбол Одіна Ллойда. Історія виявилася не такою однозначною на перший погляд, адже дружини колишніх друзів були сестрами. Сам Кідрук констатує, що його дуже захопила ця історія, особливо у контексті сестер, чоловік однієї з яких виявився вбивцею. За його словами, роман дещо перегукується з подіями в історії. Він навмисне вирішив її розповідати її в ході зустрічей: на випадок, якщо потенційний читач раптом подумає «Кідрук, камон – таке не можливо в реальному житті», вона стане свідченням того, що реальність може бути набагато незвичнішою, ніж це можливо уявити.

За словами автора, «Доки світло не згасне назавжди» – це суміш драматичної історії та фантастики. Власне, сюжетна лінія самого роману побудована на долях двох сестер – Рути та Індії, які, попри незвичні імена, проживають цілком буденні життя: Інді навчається на лікаря, Рута закінчує одинадцятий клас. Усе раптово змінюється, коли через нещасний випадок гине наречений Індії. Раніше близькі сестри віддаляються, звинувачуючи одна одну в тому, що сталося. Рута виявляє, що здатна впливати на реальність у снах. Невдовзі в її сновидіннях з’являються химерні тіні, і що ближче вони підступають, то дужче мерхне світло довкола дівчини. Щоправда Рута не помічає, як кожен наступний сон стає дедалі темнішим.

Слід зазначити, що видання не дарма анонсують як роман з доповненою реальністю – за ним справді створено чудовий мобільний додаток. За словами автора, спільно з його розробниками він створив можливість поспілкуватися з одним із героїв книги. Посилання в тексті «перемістить» читача в чат з головним героєм, у якого, приміром, можна буде запитати, приміром, де він, як себе почуває, що відбувається навколо нього. Принагідно, співрозмовник не лише відповість на ваші питання, а й, якщо гарно попросите, надішле вам світлини чи відео. Крім того, у додатку можна побачити локації, де безпосередньо відбувається дія роману, що ще більше занурить читача у його атмосферу. А чого вартує інтерактивна обкладинка, яка повноцінно передає зміст всього про що можна буде прочитати протягом наступних п’ятиста сторінок нового творіння автора.

У ході більш ніж годинної презентації її гостям, зокрема, продемонстрували й трейлер до роману. Оскільки у своїх снах одна із головних героїнь опиняється у зміненій реальності (у тому ж місці, де заснула, однак все навколо неї стає порожнім та покинутим – прим.авт.), місто для трейлера Кідрук обрав не випадково – воно знаходиться у Сирії, куди Макс мандрував у 2012 році. Густонаселене, на той час, місто нині є мертвим та розбомбленим.

Зазвичай, перед своїм виступом, Макс Кідрук поступається місцем на сцені молодому письменнику-дебютанту та, за сумісництвом, мандрівнику та водію, якого рівненський письменник вже вкотре долучає до свого туру, Юрію Даценку, і дає йому можливість презентувати свій дебютний друкований роман «Пастка для різника», проте, за браком часу, цього разу Юрку виступити нагоди не випало. Натомість Кідрук пригадав, як, свого часу, подібним чином виступав на «розігріві» у відомого українського письменника Андрія Куркова: «Мій власний перший роман вийшов друком 2009 року. І ось, пригадую, своїх найперших читачів я здобував під час презентацій Андрія Куркова. Він на той час уже був дуже відомим автором і взяв мене з собою у тур країною. Тоді я був малим, дурним і страшно пафосним. І я ніяк не міг збагнути, чому Андрій Курков віддає мені частину свого часу, чому виводить мене до своїх читачів. Спливло немало років перш, ніж я трохи порозумнішав і збагнув, що літературний процес – це не лише нові тексти, жанри, а й нові імена. І сприяючи появі нових імен, ти допомагаєш цьому процесові, а отже й самому собі. Чому не робив такого раніше? Не мав на прикметі автора й тексту, який не соромно було б промотувати і який би я, як автор, розділяв», – пояснив Кідрук.

У блоці відповідей на запитання, прогнозовано, усіх, найперше, цікавило те, чим займеться автор після туру. Макс Кідрук розповів, що не збирається відпочивати, адже починає працювати над новою історією, яка вийде в світ не раніше ніж за 24 місяці – не раніше почнеться й новий тур автора, і, зокрема, відбудеться вірогідний його наступний приїзд до Переяслава. Проте, вже у особистому спілкуванні з автором цієї статті автор поділився, що, в той же час, не планує припиняти свої виступи на різноманітних літературних активностях й літніх фестивалях – тому тезу автора про те, що, мовляв, він ховається до нори, вочевидь, спростовано. Стосовно тематики наступної історії, то це буде трилогія під назвою «Нові темні віки», у якій мова піде про колонізацію Марсу. А втім, за словами автора, це лише приблизна кількість книг з майбутньої серії, поза як він не хоче себе обмежувати.

Вже другий приїзд Макса Кідрука до Переяслава у рамках відомого партнерського проекту «Відкритий університет» пройшов у теплій атмосфері, адже від першої до останньої хвилини гості зацікавлено слухали історії письменника та дивувалися тому, що чекатиме на них у ході прочитання нового роману. Традиційно, по завершенню офіційної частини заходу, гостю було вручено пам’ятні сувеніри від вишу, бібліотеки та Наукового товариства університету. Звісно ж, наостанок свого перебування у сковородинівській альма-матер, автор підписав свої романи (які, до слова, можна було придбати тут же – на імпровізованій книжковій розкладці – прим.авт.) зробив спільні світлини, та поспілкувався з усіма охочими.

Серед присутніх на зустрічі було багато постійних читачів Кідрука. По завершенню зустрічі ми залюбки поспілкувалися з найактивнішими з них, зокрема викладачкою університету, кандидатом філологічних наук, доцентом кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання Юлією Бродюк, яка вже давно знайома з творчістю Макса Кідрука і ділиться своїми враженнями: «Другий рік поспіль відвідую презентації книг Макса Кідрука у нашому університеті. Як і минулого,  так і цього року приємно вразили організація заходу та сам виступ письменника. Автор вміє зацікавити читачів, особливо молодь, яка нині, на жаль, переважну більшість свого часу проводить у гаджетах, а не в книгах. Через те, особливо актуально звучала фраза Макса «Підкласти книгу в довбані смартфони» завдяки мобільному додатку, що є частиною його нової книги «Доки світло не згасне назавжди». Такі творчі зустрічі надихають, адже демонструють, що сучасна українська література може бути цікавою, захоплюючою, з динамічним і незвичайним сюжетом, у якому вдало поєднано фантастику з науковими фактами та сучасними технологіями».

А ось які думки виникли після зустрічі у магістрантки І року навчання філологічного факультету Світлани Ярошенко, яка так само невпинно слідкує за творчістю письменника та навіть прийшла на зустріч із заздалегідь придбаним та вже прочитаним примірником нового роману: «Про цього талановитого сучасного українського письменника я дізналася в нашому університеті на парах з історії української літератури. Перед презентацією нового роману мені пощастило придбати його у книгарні, як тільки він з’явився у продажу. І це неймовірне відчуття – коли Макс Кідрук розповідає про твір, який я читала на одному подиху, і ти усвідомлюєш, як би сказав Макс «Як це з біса круто». Я сміялася і плакала разом із героями, переживала всі життєві перипетії і, звісно ж, співчувала. Загалом, як і цей роман, жоден твір Макса Кідрука не може залишити читача байдужим і несе в собі певною мірою повчальний сенс і здатний навіть змінити світогляд. Власне, самк зустріч із Кідруком можна порівняти з лекцією талановитого викладача, який зміг подати таку, на перший погляд, суху теорію, в такому світлі, що тобі перехопило подих, і захотілося дізнатися все більше і більше».

Від себе хочеться додати, що надзвичайно приємно те, що коли ми почали думати про те, як заманити Макса з презентацією до Переяслава цього року й написали організаторам туру, вони відразу ж надіслали нам дату приїзду і запитали чи зможемо ми прийняти письменника й цьогоріч, поза як у них теж не виникало зайвих сумнівів, чи їхати до сковородинівців. Сподіваємося, що через два роки ця співпраця так само продовжиться, а поки дякуємо Максові та команді мистецького об’єднання «стендаЛь» за довіру та приємність нової зустрічі. Попри все, «Відкритий університет» триває – сподіваємося, що незабаром потішимо Вас новими цікавими зустрічами. Лише чекайте, і неодмінно приходьте!

[mpc_quote preset=”mpc_preset_24″ layout=”style_2″ background_color=”#ffffff” author_font_preset=”mpc_preset_38″ author_font_color=”#003366″ author_font_size=”20″ author_font_transform=”none” author_font_align=”left” author=”Максим Левченко” quote_font_preset=”mpc_preset_1″ quote_font_color=”#888888″ quote_font_size=”16″ quote_font_line_height=”1.2″ quote_font_align=”left” icon_type=”image” icon_image_size=”150×150″ icon_image=”15351″ icon_border_css=”border-radius:75px;” icon_padding_divider=”true” icon_padding_css=”padding-left:15px;” padding_divider=”true” padding_css=”padding-top:40px;padding-right:40px;padding-bottom:40px;padding-left:0px;” mpc_ribbon__preset=”mpc_preset_8″ mpc_ribbon__style=”corner” mpc_ribbon__alignment=”top-right” mpc_ribbon__corners_color=”#353535″ mpc_ribbon__font_color=”#ffffff” mpc_ribbon__font_size=”18″ mpc_ribbon__font_line_height=”1.7″ mpc_ribbon__font_transform=”uppercase” mpc_ribbon__font_align=”center” mpc_ribbon__text=”АВТОР” mpc_ribbon__background_color=”#003366″]

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

[/mpc_quote]

ФОТОГАЛЕРЕЯ

[mpc_quote preset=”mpc_preset_24″ layout=”style_2″ background_color=”#ffffff” author_font_preset=”mpc_preset_38″ author_font_color=”#003366″ author_font_size=”20″ author_font_transform=”none” author_font_align=”left” author=”Сергій Коваленко” quote_font_preset=”mpc_preset_1″ quote_font_color=”#888888″ quote_font_size=”16″ quote_font_line_height=”1.2″ quote_font_align=”left” icon_type=”image” icon_image_size=”150×150″ icon_image=”15487″ icon_border_css=”border-radius:75px;” icon_padding_divider=”true” icon_padding_css=”padding-left:15px;” padding_divider=”true” padding_css=”padding-top:40px;padding-right:40px;padding-bottom:40px;padding-left:0px;” mpc_ribbon__preset=”mpc_preset_8″ mpc_ribbon__style=”corner” mpc_ribbon__alignment=”top-right” mpc_ribbon__corners_color=”#353535″ mpc_ribbon__font_color=”#ffffff” mpc_ribbon__font_size=”18″ mpc_ribbon__font_line_height=”1.7″ mpc_ribbon__font_transform=”uppercase” mpc_ribbon__font_align=”center” mpc_ribbon__text=”ФОТОГРАФ” mpc_ribbon__background_color=”#003366″]

Використання фотографій, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні фотографій з порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

[/mpc_quote]

Перейти до вмісту