«На кожну книжку є свій особливий читач»: до університету завітав видатний український письменник Василь Шкляр

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «На кожну книжку є свій особливий читач»: до університету завітав видатний український письменник Василь Шкляр

Сьогодні, 15 травня 2019 року, на запрошення Наукового товариства університету, в рамках партнерського проекту «Відкритий університет» до сковородинівської альма-матер завітав сучасний український письменник, політичний діяч, «батько українського бестселера», автор знаменитих романів «Чорний Ворон», «Маруся», «Троща» та інших, Золотий письменник України Василь Шкляр.

         Візит розпочався із посадки автором саджанців-дубочків з «Дуба української нації», що мають причетність до таких історичних діячів як Іван Мазепа, Григорій Сковорода, Тарас Шевченко та Левко Лук’яненко на стадіоні університету. Відомо, що незабаром це деревце поповнить фонд Музею дерев видатних українців, що в найближчі кілька років має з’явитися у місті за активного сприяння громадської ініціативи «Корінь нації» та її очільника, місцевого активіста Миколи Богатира.

Після екскурсії до Музею університету, де екскурсовод, фахівець відділу освітнього менеджменту та профорієнтаційної діяльності університету Тетяна Динько познайомила Василя Миколайовича та його дружину, що теж завітала до Переяслава, з експозицією, що розповідає про вікопомний історичний поступ освіти та науки на Переяславщині, а також сьогодення нашого закладу вищої освіти. По опівдні гість вирушив до конференц-залу імені Василя Сухомлинського, де на нього вже зачекалось близько сотні поціновувачів його творчості та життєвої позиції.

Вступне слово перед початком зустрічі із письменником виголосив ректор ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», академік Віктор Коцур, який привітав славетного й безмежно талановитого українця на Переяславщині, та запевнив, що творчість цього непересічного письменника є дуже важливою та потрібною у наш час, високо цінується як професорсько-викладацьким так і студентським колективами нашого університету. Віктор Петрович вручив гостеві пам’ятні подарунки на згадку про перебування у нашому місті та університеті, опісля чого й сам долучився до розмови з автором у якості її активного учасника.

У ході майже двогодинної розмови Золотий письменник України презентував переяславським читачам свої романи «Чорний Ворон. Залишенець» (у 2019 році перевиданий у кінообкладинці, адже восени вийде довгоочікувана екранізація цього твору – прим.авт.), «Маруся», «Чорне сонце» та «Троща», які, заслужено, давно стали культовими та знайшли своє місце на книжкових полицях тисяч українців, сотень вітчизняних бібліотек та перекладені багатьма мовами світу. Крім того, автор презентував як перевидання своїх творів (приміром, «Самотній вовк», «Ключ», «Кров кажана», «Тінь сови»),  так і познайомив сковородинівців зі своєю свіжою книжковою новинкою – збіркою новел та оповідань під назвою «Треба спитати у Бога», що зібрала під однією обкладинкою багато есеїв, нещодавніх інтерв’ю та навіть оповідань з давньої скрині (1969-1979 рр.) пана Василя. Забігаючи наперед, варто відмітити, що усі перелічені романи цього дня можна було придбати за ціною видавництва та, ексклюзивно, отримати на них побажання від автора – сковородинівцями було придбано більше ніж півсотні різних книг автора, а автограф-сесія тривала близько години.

Користуючись нагодою, у ході зустрічі, її гості задавали автору велику кількість цікавих питань. Говорили, переважно, про життя та творчість, ставлення Василя Шкляра до останніх подій у житті нашої держави. Відтак, у Переяславі письменник поділився з читачами своїми планами щодо майбутнього роману, на який з нетерпінням очікують його читачі. Відомо, що це буде розважливий роман про козацтво, сюжетна лінія якого розгорнеться на історичному полотні XVII століття. Роман має робочу назву «Характерник», хоча після того як фахівець відділу освітнього менеджменту та профорієнтаційної діяльності, випускник університету та, до слова, безпосередній ініціатор приїзду видатного письменника до Переяслава Максим Левченко подарував авторові однойменну книгу, видану в рамках його діяльності у складі Літературного товариства імені Ярослава Потапенка, автор пожартував, що після цього, йому, напевно, доведеться шукати якусь іншу назву.

Приємністю потішила і зустріч видатного автора у Переяславі зі своїм однокурсником, місцевим поетом, очільником літературного об’єднання «Дитинець», членом НСПУ Олегом Коломійцем-Князенком, який, у ході свого виступу, під час зустрічі, подарував видатному однокурсникові ілюстрацію до вірша «Люлька», написаного колись ним на честь Василя – люльку. Також Олег Родіонович зачитав й свій привітальний мадригал, написаний з нагоди вже нової визначної зустрічі у їхньому житті, через літа.

Без перебільшень, більшість тез, висловлених цього дня Василем Миколайовичем, можна сміливо розібрати на цитати. Незабаром на шпальтах університетської газети «Педагогічні обрії» можна буде прочитати докладніший матеріал про цю розмову, а за кілька днів YouTube-канал університету потішить своїх вдячних глядачів та підписників відеозвітом про візит пана Василя до нашого університету. Слідкуйте за анонсами!

Видається, день означений приїздом до університету видатного українського письменника Василя Шкляра й дійсно видався на славу вдалим – чи не вперше за останній час справді спекотно-теплим, означеним щирими посмішками, дружніми обіймами, душевними та важливими розмовами та гарним настроєм і приємністю спілкування з улюбленим автором. Дякуємо, усім хто завітав, підтримав, словом і ділом допоміг у організації цієї зустрічі. Особливо тепло ми хотіли б подякувати ректорові нашого університету, академіку Віктору Коцуру, без чиєї суттєвої підтримки ця зустріч навряд чи вийшла б такою особливою та змістовною.

Друзі, пам’ятайте, що всі ідеї та задуми які реалізовує Наукове товариство університету лише для Вас – підтримуйте, радьте, допомагайте. А ми, в свою чергу, обіцяємо вже за кілька тижнів потішити Вас новим змістовним гостем.

Прес-служба Наукового товариства університету

 

Перейти до вмісту