Ректор Віталій Коцур та психологиня Вікторія Вінс представили УГСП на форумі «Кожна справа важлива!»: ділились набутками закладу, зокрема в межах реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти Як?»

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Ментальне здоров'я > Ректор Віталій Коцур та психологиня Вікторія Вінс представили УГСП на форумі «Кожна справа важлива!»: ділились набутками закладу, зокрема в межах реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти Як?»

23 квітня 2024 року ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі, Віталій Коцур та завідувачка кафедри практичної психології факультету мистецтв, менеджменту, педагогіки і психології Вікторія Вінс завітали до Білоцерківського національного аграрного університету та стали учасниками форуму «Кожна справа важлива!», який з нагоди дня психолога в Україні відбувся в межах реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти Як?», ініційованої першою леді України Оленою Зеленською.

Захід став платформою для обміну досвідом та ідеями щодо розбудови послуг з психічного здоров’я в громадах Київської області, покращення психічного здоров’я громадян, привернення уваги до важливості ментального здоров’я та популяризації відповідального ставлення до нього, а також визначення проблем ветеранської політики в громадах.

Як переповідають Віталій Вікторович та Вікторія Анатоліївна, програма заходу включала нетворкінг, вітальне слово та панельні дискусії на теми підтримки ментального здоров’я в громадах Київщини, партнерства для стабільного розвитку, а також реадаптації та реінтеграції військових в громадах. Завершився захід руханкою спільно з координаторами проєкту «Активні парки», що сприяла фізичній активності учасників.

Протягом заходу, партнерами якого стали Регіональна технічна робоча група Київського Хабу MHPSS та Save the Children International in Ukraine, учасники заходу – представники громад та Київської ОДА, молодіжні ради та студентські спільноти, медійники, освітяни, захисники та захисниці, а також експерти MHPSS, представники неурядових організацій, що надають послуги з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, у форматі маркетплейсу презентували свою діяльність. Приміром, про до досвід на шляху формування у суспільстві здорового розуміння ментальності та про реальні кейси, які вже адаптовано у рамках програми «Ти Як?», розповіли заступниця голови Київської ОВА Леся Карнаух та координатор Всеукраїнської програми «Ти Як?» Юлія Казакова, до розгляду питання про «Ментальну турбулентність» серед освітян долучилася ректорка Білоцерківського НАУ Олена Шуст. Серед спікерів заходу також були присутні фахівці з потужних команд, які постійно працюють над масштабуванням методик задля реанімування психологічного здоров’я: лідер команди Психічного здоров’я та психосоціальної підтримки Міжнародної організації з міграції Дмитро Січкарюк; голова Регіональної технічної робочої групи Київського Хабу з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки Віктор Вуc;  координатор проєктів МH4U в Києві та Київській області Максим Розаєв; заступник координатора з питань психічного здоров’я та психосоціальної підтримки Міжнародного Медичного Корпусу Юлія Охмат. Про ментальність наших Героїв у боях за наше сьогодення, поділилися спікери, які знають як ніхто, про ті страшні картини ворожих протистоянь: директор Київської обласної клінічної лікарні Дарина Мельник, полковник Збройних Сил України Олександр Вдовиченко, військовий психолог Олена Гіневська та засновниця Благодійного фонду «Сильні і незламні» Марія Педченко.

Було чим поділитися й Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Як розповів у своєму виступі ректор, гуманітарною місією Університету Григорія Сковороди в Переяславі з лютого 2022 року є активне включення у реалізацію проєктів, що забезпечують умови якнайефективнішої взаємодії з державними та громадськими інституціями задля збереження та відновлення ментального здоров’я громадян. Відтак на базі закладу було створено волонтерську групу психологів-консультантів «Онлайн-хаб стійкості», що з 24 лютого 2022 року надали першу психологічну допомогу у формі індивідуальних онлайн консультацій 1300 громадянам України. Наразі до числа фахівців групи кризових консультантів входить 21 випускник-психолог УГСП.

«Також на базі даної волонтерської групи було створено Центр психосоціальної підтримки та реабілітації «Резильєнс». Його мета – координація, методичне забезпечення і організація реалізації програм спрямованих на надання психосоціальної допомоги особам, які перебувають у кризовому стані, зокрема, спричиненому воєнними подіями, стихійним лихом, учиненням стосовно них злочину, насильством в сім’ї та програм реабілітаційного характеру. Поміж інших заходів Центр долучився до організації 20 п’ятиденних навчальних семінарів за програмою «Діти і війна. Техніки зцілення», що має на меті профілактику посттравматичних стресових розладів серед дітей і дорослих. За 2022 рік рік було охоплено 700 українських психологів, що пройшли навчання й розвинули компетентності роботи із клієнтами, що зазнали наслідків травматичних подій в наслідок війни в Україні», – проінформував Віталій Коцур та додав, що відповідно до укладеної Угоди про співпрацю з Міністерством у справах ветеранів України та Університетом Григорія Сковороди в Переяславі та на виконання Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року та з метою сприяння процесу соціально-психологічної адаптації, конверсії, науково-професійної перепідготовки військових кадрів, ветеранів та ветеранок, членів їх родин і сімей загиблих (померлих), безвісти зниклих ветеранів та ветеранок війни у вересні 2023 року в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі було створено Центр ветеранського розвитку.

Напрямки діяльності центру:

  • Участь у формуванні державної політики у сфері розв’язання проблем пов’язаних з перепідготовкою, соціальною адаптацією та працевлаштуванням військовослужбовців, ветеранів та ветеранок війни та членів їх сімей і сімей загиблих (померлих) ветеранів та ветеранок війни.
  • Координація, методичне забезпечення і організація реалізації програм, спрямованих на соціальну адаптацію та сприяння працевлаштуванню військовослужбовців, ветеранів і ветеранок війни..
  • Організація короткострокових курсів науково-професійної перепідготовки для військовослужбовців, ветеранів та ветеранок війни.
  • Організація заходів з соціально-психологічної адаптації військовослужбовців, ветеранів та ветеранок війни та членів їх сімей.

Також з метою реалізації принципу безбар’єрності освітнього середовища в УГСП пророблено потужну роботу у напрямку забезпечення універсального дизайну та архітектурної доступності закладу, зокрема:

  • навчальні корпуси Університету та гуртожиток №1 обладнано пандусами, кнопками виклику охорони та камерами відеонагляду.
  • здійснено комплекс заходів для забезпечення вільного доступу до навчальних аудиторій першого поверху навчального корпусу №1, спортивних залів з інфраструктурою, бібліотеки корпусу №2.
  • у закладі передбачено систему тактильної інформації, а саме встановлені таблички для аудиторій, корпусів, надрукованих шрифтом Брайля.

За словами ректора, УГСП має задовільну безпекову ситуацію (облаштоване та оснащене найпростіше укриття на 1700 осіб), потужну матеріально-технічну базу, кваліфікованих спеціалістів різних галузей та програмне забезпечення. У той же час, за словами ректора, додаткової уваги та фінансування потребує подальша модифікація архітектурних споруд згідно зі стандартами безбар’єрності, а також придбання обладнання для проведення реабілітаційних заходів фізичного та психологічного характеру.

Наразі наявна науково-методична та матеріально-технічна база дала можливість долучитися до розробки та реалізації проєкту за ініціативи Міністра у справах ветеранів України – «Підготовка асистента ветерана». Це проєкт для ветеранів та членів їх родин, які готові допомогти іншим ветеранам легко та гідно пройти шлях переходу від військової служби до цивільного життя, отримати послуги та пільги, які заслужено гарантовані їм державою. Також фахівці університету залучені до діяльності Експертної ради при Міністерстві у справах ветеранів України (наказ №32 від 1.02.2022р. зі змінами), зокрема до аналізу проєкту професійного стандарту «Фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб».

«Надважливим кроком у напрямку об’єднання прогресивних фахівців, що представляють державні та громадські інституції є оновлення стратегій співпраці із Українським державним медико-соціальним центром ветеранів війни, що є одним з найближчих регіональних медичних закладів, який багато років поспіль надає якісні медичні та психосоціальні послуги тим, хто потребує фізичної та психологічної реабілітації. У травні 2023 року було підписано Меморандум про співпрацю, метою якого є встановлення стратегічної співпраці та визначення шляхів взаємної підтримки сторін», – підкреслив ректор.

Як зазначила у ході зібрання сковородинівська психологиня Вікторія Вінс, навесні 2023 року, коли була започаткована співпраця з програмним офісом Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді Оленою Зеленською, задля імплементації якої в різних галузях соціальних інституцій викладачами кафедри практичної психології факультету мистецтв, менеджменту, педагогіки і психології було розроблено ОПП «Психологія здоров’я. Клінічна психологія» за спеціальністю 053 «Психологія» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти і вже у 2023 році здійснено перший набір.

Як зазначила Вікторія Вінс, ця освітня програма має свої особливості, зокрема: надає можливість здобувачам отримати ґрунтовну фахову освіту і набути загальні та професійні компетентності за рахунок опанування психофізіологічних основ психічного здоров’я та його розладів; діджиталізації психологічної практики з підтримки та відновлення психічного здоров’я клієнтів; долучення здобувачів до системи інтервізії як основи професійного зростання та саморозвитку з дотриманням етичних стандартів надання психологічних послуг. Базами практики у цьому напрямі є Український державний медико-соціальний центр ветеранів війни (с. Циблі); Комунальне некомерційне підприємство Київської обласної ради «Київська обласна дитяча лікарня» (м. Боярка) й Центр психічного здоров’я та реабілітації «Лісова поляна».

Також, як проінформувала завідувачка кафедри практичної психології, в університеті функціонує потужна спільнота компетентних спеціалістів психологічної галузі (функціонує психолого-медико-педагогічна консультація, осередок Української Спілки Психотерапевтів, осередок підтримки Всеукраїнської програми ментального здоров’я та ін.). Низка фахівців-психологів пройшли спеціалізоване навчання та отримали відповідну сертифікацію в межах ліцензованих вітчизняних  та міжнародних програм, що надає їм право здійснювати психологічне та соціальне просвітництво, соціально-психологічну профілактику, психологічне консультування військовослужбовців Сил оборони України, ветеранів, ветеранок та членів їх родин.

«Університет Григорія Сковороди в Переяславі рухається вперед і впроваджує нові методи підтримки ментального та фізичного здоров’я серед сковородинівців. Один із найцікавіших експериментів, який відбувся навесні цього року – майстер-клас з гончарства «Гончарство як засіб збереження та відновлення ментального здоров’я». Його провів гончар-кераміст, майстер Творчої майстерні «Лавра», керівник Українського центру реабілітації гончарством  та голова ГО «Центр арт-терапії» Віктор Булгаков. Як пояснив запрошений гончар-кераміст, робота з глиною сприяє стимуляції рецепторів дотику, розслабленню та заземленню, а також концентрації уваги та відволіканню від тривоги. Безумовно, що учасники майстер-класу отримали унікальну можливість доторкнутися до глини та відчути всі переваги гончарства як засобу збереження та відновлення ментального здоров’я», – поділилася набутком закладу Вікторія Вінс, додавши, що важливим напрямком розбудови концепції ментального здоров’я наших громадян є плекання психічного здоров’я дітей. Приміром, минулого тижня у Національній бібліотеці України для дітей відбувся Всеукраїнський науково-практичний круглий стіл «Ментальне здоров’я дітей: об’єднані спільними зусиллями», співорганізатором якого виступив Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Фахівці кафедри практичної психології провели низку психологічних тренінгів, зокрема, «Практики подолання стресу у дітей старшого віку під час воєнного стану» для учнів 10-х та 11-х класів, та тренінги із психологічної стійкості під час війни для співробітників бібліотеки.

Ментальне здоров’я не можливо ототожнювати з певним фахом чи галуззю, ментальність присутня та є важливою у всіх сферах нашого життя. Такі ініціативи як форум «Кожна справа важлива!» сприяють покращенню усвідомлення ментального здоров’я та психосоціальної підтримки в українському суспільстві та розвитку відповідних послуг у громадах. Підтримка психічного здоров’я дітей – це не лише індивідуальна проблема, це питання майбутнього України. Здорові та стійкі діти стануть основою для мирного та процвітаючого суспільства.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту