Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Анонси > «Я птах між тенет»: у середу в УГСП презентують посмертну збірку воєнної поезії захисника Іллі Чернілевського

24 квітня 2024 року о 13:00 в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі у змішаному форматі – в залі інформаційних ресурсів «Чумацький шлях» та на платформі «Zoom» відбудеться презентація посмертної збірки воєнної поезії полеглого захисника, українського поета, співака, композитора, перекладача, актора дубляжу Іллі Чернілевського під назвою «Я птах між тенет». До неї увійшло 38 поезій про війну, кохання і Батьківщину, яку до останнього подиху боронив Ілля.

У ході зібрання ви матимете змогу дізнатися про життєвий та творчий шлях Іллі, почути голос поета та його поезії, поспілкуватися з найріднішими людьми поета та захисника, почути промови запрошених гостей.

Посилання для приєднання до зустрічі у дистанційному форматі: https://bit.ly/4dafD1u.

Відомо, що першу україномовну збірку автора «Я птах між тенет» видали накладом 1000 примірників. На презентації можна буде її придбати. Гроші з продажів спрямовують на потреби 110-ї бригади, в якій служив Ілля.

«Поезія Іллі Чернілевського про світ, чия екзистенція під сумнівом. Світом тим блукають люди, що нагадують акторів, які не отримали ні ролей, ні навіть текстів, чи то пак пієс, які обмальовують контур реалій, вселенських і хутірських… Він пішов на війну, аби порятувати світ, повернути йому цілісність. Повернув – у Слові, у фонограмовій випрозореності Дзвону, що постав у храмі його Душі. Тепер нам треба вчитись слухати той притоплений Дзвін – сьогодні і завжди», – пише у вступному слові до книги Сергій Тримбач.

Захід співініціює кафедра історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін факультету гуманітарної освіти і соціальних технологій, Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю й бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

Що відомо про полеглого поета-захисника?

Ілля Чернілевський народився у родині Станіслава Чернілевського, поета, кінорежисера, Заслуженого діяча мистецтв України, викладача драматургії у КНУТКіТ імені І.К.Карпенка-Карого та Ольги Чернілевської, яка працювала головним редактором і керівником відділу дубляжу на каналі «1+1». Також Ілля – внук відомої етнологині Валентини Борисенко, яка досліджувала обрядовість українців, зокрема весілля, зокрема брала активну участь у науковому житті Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

До початку великої війни Ілля вів творчу роботу: перекладав пісні до серіалів та фільмів студій Disney, Universal, Sony та Netflix, зокрема стрічки «Щасливого Різдва» з Емілією Кларк, анімаційний серіал «Сімейка Казупсів» та багатьох інших. Брав участь у фестивалях, зокрема, Sevama fest, «Відкриті небеса», публікував поезію і є автором збірки поезії «Розділимо простір» (2011).

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, не маючи бойового досвіду, добровільно вступив до складу Територіальної оборони Києва, а 8 березня – до лав Збройних Сил України. Служив у складі 110-ї бригади, в/ч А4007. Загинув 7 травня 2022 року у районі Кам’янки Покровського району Донецької області внаслідок ворожого мінометного обстрілу.

Поети – це пророки та фіксатори. Вони пишуть прицільно, говорять влучно. Приходьте чи долучайтесь дистанційно аби вшанувати пам’ять про молодого творчого українця!

 

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту