Мовний омбудсмен УГСП долучився до Всеукраїнського круглого столу з нагоди Міжнародного дня рідної мови в Білоцерківському НАУ

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Мовний омбудсмен УГСП долучився до Всеукраїнського круглого столу з нагоди Міжнародного дня рідної мови в Білоцерківському НАУ

З нагоди Міжнародного дня рідної мови Уповноважений із захисту державної мови в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі Максим Левченко долучився до роботи у Всеукраїнському круглому столі «Мовні проблеми освітнього процесу в Україні: думки молоді», який відбувався в Білоцерківському національному аграрному університеті. Обговорювали перспективи розвитку культури мовлення у нашій країні, можливі шляхи підвищення рівня володіння мовою та культуру спілкування у закладах вищої освіти.

З вітальними словами до учасників звернулися ректорка  Білоцерківського НАУ Олена Шуст, очільниця Центру мовно-літературної освіти БНАУ Наталія Римар, доцент кафедри славістичної філології, педагогіки та методики викладання БНАУ Інна Тимчук. Звісно, ж особлива увага була прикута до виступу Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня, який так само долучився до участі у дистанційному форматі:

«Міжнародний день рідної мови, який відзначають в усьому світі, покликаний насамперед привернути увагу до тих мов, які потребують нашої підтримки. Так сталося, що в Україні нашої найбільшої підтримки потребувала і потребує саме державна мова»,зазначив Уповноважений додавши, що повномасштабне вторгнення росії в Україну підсило увагу та чутливість громадян до питання державної мови.

Як стало відомо, до Міжнародного дня рідної мови Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь підготував розширений рекомендований список імен видатних творців, дослідників і популяризаторів української мови, пропонованих для увічнення в географічних назвах та об’єктах топоніміки. До нього увійшли також письменники та громадські діячі, які загинули під час російсько-української війни.

«У багатьох громадах процес перейменування все ще триває. Дерусифіковуючи громадський простір, ми маємо вшановувати і наших сучасників, людей українського духу та справжніх творців нашої новітньої переможної історії. 24 лютого 2022 року вже ніхто не сумнівався, що для нас означає мова, культура, ідентичність.  Мільйони об’єдналися довкола мови, цінностей, підтримки Збройних Сил України, щоб наблизити омріяну Перемогу», – наголосив Тарас Кремінь.

У режимі офлайн і онлайн, до круглого столу долучилися мовні омбудсмени із різних куточків країни. Молодь представила свої проєкти та ініціативи, які спрямовані на підвищення рівня грамотності та удосконалення знань. Було тут місце тезам про функціонування української мови в закладі вищої освіти медичного профілю та закладах системи МВС України, сучасну мовну ситуацію в Україні, виклики і рішення стосовно мовної політики на прифронтових територіях тощо.

Виступ сковородинівського мовного омбудсмена мав тему «Досвід втілення проєктів «Open University» та «Платформа можливостей» на варті просування концепту «українського світу» в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі» та дозволив присутнім перейняти успішний досвід популяризації української мови та культури в університеті із залученням відомих українців, що, у змішаному випрацюваному форматі, бере свої початки щонайменше з 2017 року.

«Важливо плекати й поважати рідну мову! Це не лише інструмент спілкування, а й обличчя кожного з нас – справжнього українця!», – на завершення висловилася Вікторія Гроза, студентський ректор Білоцерківського НАУ.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту