МОН збереже містоутворюючі університети, зокрема в Переяславі: ректор УГСП долучився до засідання ГО «Спілка ректорів закладів вищої освіти України»

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > МОН збереже містоутворюючі університети, зокрема в Переяславі: ректор УГСП долучився до засідання ГО «Спілка ректорів закладів вищої освіти України»

Учора, 12 лютого 2024 року, ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур брав участь у засіданні Громадської організації «Спілка ректорів закладів вищої освіти України», яке в змішаному форматі відбувалося на базі Київського національного університету імені Тараса Шевченка за участі Міністра освіти і науки Оксена Лісового, представників Офісу Президента та Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

Повідомляється, що на початку зібрання прозвучала інформація голови Спілки ректорів України Петра Кулікова, надалі лунав виступ міністра освіти і науки України Оксена Лісового. Серед іншого у цей день проговорили чимало питань щодо майбутньої реформи закладів вищої освіти, зокрема реорганізації мережі закладів освіти, їх фінансування у 2024 році, порядку прийому до закладів вищої освіти у 2024 році та реорганізації мережі закладів фахової передвищої освіти.

Серед основних цілей і напрямів, Уряд виокремлює для себе пріоритетні питання в майбутніх змінах,  а саме, зменшити кількість державних ЗВО до +/- 100.  Окрім цього визначилися, що не підлягатимуть реорганізації заклади Міністерства культури та інформаційної політики України та Міністерства оборони України і заклади, що переміщені у 2022 році.

«Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий у своєму виступі зупинився на містоутворюючих закладах вищої освіти тих, які знаходяться в містах з невеликою кількістю населення і відіграють важливу роль для життєдіяльності міста. Він зазначив, що такі ЗВО не будуть підлягати реорганізації. До цієї категорії відносяться Університет Григорія Сковороди в Переяславі, Національний Університет «Острозька академія», Глухівський національний педагогічний  університет імені Олександра Довженка, Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка, Ізмаїльський державний гуманітарний університет, Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя і Дніпровський державний технічний університет», – прокоментував свою участь у зібранні Віталій Вікторович пресслужбі університету та на власній сторінці у Facebook відзначивши те, що Університет Григорія Сковороди в Переяславі є найбільшим закладом вищої освіти серед містоутворюючих університетів в розрахунку на кількість населення в містах, де знаходяться дані заклади. На підтвердження своїх слів наводить підрахунки, що з понад 27 тисяч населення міста Переяслав контингент здобувачів освіти, станом на грудень 2023 року, становить 7124 особи, а от для прикладу у Глухівському НПУ імені Олександра Довженка на 35 тисяч населення студентів 2263 особи.

Ректор зауважив, що водночас залишаються дискусійними питання об’єднання закладів вищої освіти в обласних центрах, питання фінансування університетів та правил вступу. Важливо зберегти підтримку державою освітніх програм, які готують вчителів, адже педагогічна освіта має бути престижною.

Захід став доброю нагодою вислухати одне одного та зробити кроки до конструктивного розв’язання актуальних питань освітянського сьогодення.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту