УГСП долучиться до підготовки асистентів ветеранів: навчання відбуватиметься на базі створеного при нашому закладі Центру ветеранського розвитку

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Ментальне здоров'я > УГСП долучиться до підготовки асистентів ветеранів: навчання відбуватиметься на базі створеного при нашому закладі Центру ветеранського розвитку

Учора, 29 листопада 2023 року, на базі Київської обласної державної адміністрації відбулося засідання Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України для підготовки та комплексного врегулювання питань надання соціальних гарантій ветеранам війни, захисникам і захисницям України та членам їхніх сімей, членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни й членам сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць (далі текстом – ТСКВРУ). 

УГСП на зібранні представляли проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник та психологиня університету, керівниця новоствореного Центру ветеранського розвитку Тетяна Кузьменко. Переповідаємо його головні тези.

Засідання ТСКВРУ проходило у формі круглого столу  «Адаптація демобілізованих ветеранів, захисників і захисниць України до мирного життя. Реалії та виклики сьогодення, перспективи їх вирішення» під керівництвом голови комісії Анатолія Остапенка за участі народних депутатів, депутатів Київської обласної ради, представників центральних органів виконавчої влади, Офісу Президента України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, районів і територіальних громад області, громадських організацій та засобів масової інформації.

Одним з основних завдань зібрання стало обговорення стратегій формування державної політики у сфері розв’язання проблем пов’язаних з перепідготовкою, соціальної адаптацією та працевлаштуванням військовослужбовців, ветеранів та ветеранок війни та членів їх сімей і сімей загиблих (померлих) ветеранів та ветеранок війни.

Ключовим питанням круглого столу стало обговорення  реалізації експериментального проєкту щодо запровадження інституту помічника ветерана. У процесі роботи було визначено, що навчання помічників відбуватиметься на базі Центрів ветеранського розвитку, на Київщині – при Університеті Григорія Сковороди в Переяславі та Білоцерківському національному аграрному університеті.

Зауважимо, що зазначений  проєкт реалізується для ветеранів та членів їх родин, які готові допомогти іншими ветеранам легко та гідно пройти шлях переходу від військової служби до цивільного життя, отримати послуги та пільги, які заслужено гарантовані їм державою.

Анонсується, що кандидати пройдуть конкурсний відбір, навчання та будуть працевлаштовані в одній з областей – Вінницькій, Дніпропетровській, Львівській, Миколаївській, Сумській, Полтавській, Харківській, Закарпатській, Київській або в місті Києві.

Після проходження пілотного проєкту планується імплементація досвіду проєкту у всі регіони України.

Варто нагадати, що результатом активної партнерської взаємодії із Міністерством у справах ветеранів України на базі УГСП нещодавно був створений Центр ветеранського розвитку. Його метою є сприяння процесу соціально-психологічної адаптації, конверсії, науково-професійної перепідготовки військових кадрів, ветеранів та ветеранок, членів їх родин і сімей загиблих (померлих), безвісти зниклих ветеранів та ветеранок війни шляхом проведення навчальних занять, організації та проведення курсів, семінарів, практикумів, тренінгів, стажувань, організації та проведенню заходів з працевлаштування, надання затребуваних освітніх послуг тощо.

«Важливим є те, що центр здійснює координацію, методичне забезпечення і організацію реалізації програм спрямованих на соціальну адаптацію та сприяння працевлаштуванню військовослужбовців, ветеранів і ветеранок війни та членів їх сімей і сімей загиблих (померлих) ветеранів та ветеранок війни. Організовує короткострокові курсів науково-професійної перепідготовки для військовослужбовців, ветеранів та ветеранок війни та членів їх сімей і сімей загиблих (померлих) ветеранів і ветеранок війни. Організовує заходи з соціально-психологічної адаптації військовослужбовців, ветеранів та ветеранок війни та членів їх сімей і сімей загиблих (померлих) ветеранів і ветеранок війни. Організовує проведення профорієнтаційної роботи серед військовослужбовців, ветеранів і ветеранок війни та членів їх сімей і сімей загиблих (померлих) ветеранів і ветеранок війни щодо проходження в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі науково-професійної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації спрямованих на професійну реадаптацію, підвищення конкурентноспроможності на ринку праці та інше», – додає керівниця Центру ветеранського розвитку при УГСП Тетяна Кузьменко.

У подальшому фахівці сковородинівського центру ветеранського розвитку долучаться до розвитку інституту асистентів ветеранів та розпочнуть проведення освітніх курсів для спеціалістів. Про усі новини та анонси розповідатимемо на нашому сайті.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту