Ікона Петра Калнишевського, намальована митцем Романом Мотузком знову охороняє воїнів на передовій – тепер 27-му реактивну артилерійську бригаду імені отамана Петра Калнишевського

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Ікона Петра Калнишевського, намальована митцем Романом Мотузком знову охороняє воїнів на передовій – тепер 27-му реактивну артилерійську бригаду імені отамана Петра Калнишевського

Днями делегація, на чолі з ректором Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталієм Коцуром, відвідала воїнів 27-ї реактивної артилерійської бригади імені отамана Петра Калнишевського у Сумах та привезла в подарунок писану ікону кошового отамана, святого праведного Петра Калнишевського.

У складі делегації були доктор історичних наук, професор Анатолій Коцур, генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич та протоієрей Євгеній Зотов.

«Історія написання цієї ікони досить цікава, як і її подальша доля, – зазначає ректор Віталій Коцур, – До мене звернувся протоієрей Євгеній Зотов, який на той час служив капеланом у 137-у батальйоні ТрО з цікавою ідеєю написати ікону українського державного, культурного, релігійного діяча, кошового отамана Війська Запорозького Низового Петра Калнишевського. У 2008 році цю історичну постать було канонізовано Православною Церквою України і відтоді його вшановують як праведного Петра Калнишевського. Запропонували втілити ідею написання ікони викладачеві УГСП, талановитому художнику Роману Мотузку, і він радо погодився».

У січні 2023 року вже готову написану ікону Петра Калнишевського освятили у капличці святих Кирила і Мефодія, що розташовується на території Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Процес освячення проводив архієрей ПЦУ, митрополит Переяславський і Вишневський Олександр, який привіз частку мощей і закріпив на іконі. Безумовно це важливий православний ритуал, адже сам образ не був узгоджений з відділом ПЦУ і окрім самої святині (мощей) важливим була легалізація новоствореного образу і прийняття його в ПЦУ.

Ініціатор й ідейний натхненник написання ікони Петра Калнишевського протоієрей Євгеній Зотов розповідає, що для того аби образ був завершеним і ікона, дійсно, стала тим оберегом, який покликаний захищати воїнів на передовій, потрібно було написати акафіст для прославлення.

«Ідея написати ікону, яка б допомагала нашим захисникам, яка б стала духовним захистом для наших бійців, виникла тоді, коли я прийшов служити капеланом у 137-ий батальйоні ТрО, – каже протоієрей Євгеній, – Я мав ідею створення ікони-покровителя батальйону. І якось на думку прийшов Петро Калнишевський, адже ця історична постать чимало зробила для православ’я і він був кошовим отаманом, тобто воїном.  Але той образ, який затверджений офіційно, не повністю відображав постать цього святого. На запропоновані іконі Петро Калнишевський зображений на фоні Соловецького монастиря, а я запропонував зобразити на задньому фоні саме храм в селі Пустовійтівка, де народився святий, а також передати його душевний стан не як мученика, а як преподобного, бо ж ця ікона мала нести у собі перемогу, мала бути покликаною піднімати бійцівський дух воїнів на передовій. Спільними зусиллями нам це вдалося».

Свій «бойовий шлях» образ святого Петра Калнишевського розпочав саме у 137-у батальйоні ТрО, а потім разом із капеланом Євгенієм потрапив на передову, де в окопах проводилися Богослужіння. Після завершення своєї капеланської місії у цьому батальйоні Євгеній Зотов забрав до Києва й ікону. Пригадує, що після того вперше ворожі снаряди влучили по позиціях бійців.

Чи то ікона, чи то мене Бог вберіг, але через короткий проміжок часу був «приліт» по бліндажах, де ми дислокувалися. На жаль, деяких наших хлопців ранило… Щодо ікони святого Петра Калнишевського, то я привіз її із собою в Переяслав, але твердо знав, що вона має приносити користь людям. Звернувся до директора НІЕЗ «Переяслав» Олексія Лукашевича щоби, за змоги, зробити цей написаний образ експонатом, та у нього виникла інша ідея.

«Коли я побачив цю ікону, то зрозумів, що не повинна вона просто бути експонатом у музеї, розповідає генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич, – А потім подумавши, прийшла ідея подарувати її 27-ій реактивній артилерійській бригаді імені отамана Петра Калнишевського, що в Сумах. Саме там служить і мій товариш, тому відразу запропонував цю ідею ректору університету Віталію Коцуру, окрім того він родом із Сумщини і це було б дуже символічно».

І от на початку листопада, коли в Україні відзначається день ракетних військ та артилерії, делегація з Переяслава завітала на Сумщину і подарувала однойменній бригаді освячену ікону Петра Калнишевського, яка побачила світ аби стати символом незламності українських воїнів та піднімати бойовий дух.

Як сказав ідейний натхненник написання ікони Петра Калнишевського капелан Євгеній Зотов: «Вона повинна продовжувати свій бойовий шлях».

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту