В УГСП з’явився власний мовний омбудсмен: днями він долучився до зустрічі з Уповноваженим із захисту державної мови Тарасом Кремінем

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > В УГСП з’явився власний мовний омбудсмен: днями він долучився до зустрічі з Уповноваженим із захисту державної мови Тарасом Кремінем

У четвер, 19 жовтня 2023 року, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь провів онлайн-зустріч з мовними омбудсменами закладів вищої освіти України та обговорив питання необхідності створення Ліги мовних амбасадорів. З-поміж інших до зустрічі долучився й новопризначений мовний омбудсмен Університету Григорія Сковороди в Переяславі Максим Левченко.

Як йдеться на сайті Уповноваженого із захисту державної мови, це – перша зустріч Уповноваженого з першими 28-ма університетськими, мовними омбудсменами України, яка засвідчила нагальну необхідність такої комунікації між університетською молоддю. Тут можна було почути про досвід внутрішньо переміщених навчальних закладів, зокрема, Маріупольського державного університету, Донецького національного медичного університету, Мелітопольського ДПУ імені Богдана Хмельницького, Херсонського державного університету, Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного. Зрозуміло, що робота студентських мовних омбудсменів цих закладів сфокусована на іншому, ніж в тих, які знаходяться в областях Заходу України.

«Якщо, скажімо, завдання Тернополя – максимальне розширення мережі безкоштовних мовних курсів, то для представників харківських чи одеських ЗВО – забезпечення права студентів на навчання державною мовою», – зазначила Ярослава Вітко-Присяжнюк, представниця Уповноваженого із захисту державної мови на Півдні України.

У ході своєї промови пі час заходу, мовний омбудсмен УГСП, акцентував увагу Уповноваженого та всіх присутніх на тому, що в університеті Сковороди дотримуються мовного законодавства, мають мовний клуб «Говорімо українською», проводять неформальні заходи щодо підтримки сковородинівців у покращенні знань з української мови. На базі закладу можна скласти кваліфіковані Іспити на знання державної мови.

«Принципова позиція керівництва університету та моя особисто – захищати права наших студентів, забезпечувати їх можливість отримувати освітні послуги та неформальну освіту українською. На щастя, на відміну від деяких інших закладів вищої освіти України, ми не фіксуємо в нашому університеті звернень щодо порушення ЗУ «Про забезпечення функціонування української мови як державної», зокрема положення частини 1 Статті 21 цього Закону. Якщо хтось в УГСП знає про конкретні випадки недотримання вимог щодо застосування державної мови під час освітнього процесу в університеті то прошу звертатися до мене в будь який зручний для вас спосіб», – підкреслює Максим Левченко за підсумками зустрічі.

Також у ході зібрання обговорювались питання посилення контролю за дотриманням Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», забезпечення прав здобувачів освіти на навчання державною мовою, а також створення кращих можливості для утвердження української мови в молодіжному середовищі.

«Ми формуємо Лігу мовних амбасадорів – людей з державницькою позицією, готових посилювати контроль за дотриманням мовного законодавства. Студентський мовний омбудсмен – це не тільки розмовні клуби і творчі зустрічі, це і надання правової допомоги тим, чиї мовні права були порушені. Якщо під час освітнього процесу будуть траплятися ситуації всупереч мовного Закону, студент, представник-омбудсмен, не має бути осторонь. Зараз – кращі можливості для розвитку державної мови. Наше завдання – ефективно допомагати молоді розбудовувати українське суспільство. Сподіваюсь, що й інші навчальні заклади будуть активними в захисті студентських мовних прав і найближчим часом долучаться до команди мовних омбудсменів», – зазначив Тарас Кремінь.

Окремо Уповноважений зупинився на питаннях міжнародної діяльності.

«Є студенти, які за програмою подвійних дипломів, навчаються і в українських університетах, і за кордоном. Треба і цей вектор розглядати на перспективу. Крім того, попереду багато викликів в питаннях мовної деокупації. І не забуваймо: українська – мова нації переможців!», – наголосив Тарас Кремінь.

Звернутися до мовного омбудсмена в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі можна з понеділка по п’ятницю, у робочий час, в аудиторії 102 (ІІ корпус університету, офіс Наукового товариства та Відділу інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю), написавши на електронну скриньку levmaksym@gmail.com або зателефонувавши за номером (063) 727-59-87 чи написавши за цим номером у будь-якому зручному месенджері.

Нагадаємо, за 9 місяців 2023 року на адресу Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 3015 звернень громадян про порушення Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», з них 277 щодо сфери освіти. 

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту