У столиці втретє відбувся Саміт перших леді та джентльменів: серед інших його учасниками стали викладачі кафедри менеджменту, практичної психології та інклюзивної освіти

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > У столиці втретє відбувся Саміт перших леді та джентльменів: серед інших його учасниками стали викладачі кафедри менеджменту, практичної психології та інклюзивної освіти

У середу, 6 вересня 2023 року, в Києві на території Національного заповідника «Софія Київська» відбувся третій Саміт перших леді та джентльменів. Цьогоріч він пройшов під назвою: «Ментальне здоров’я: стійкість і вразливість майбутнього». Серед тих хто активно долучився до події були й представники Університету Григорія Сковороди в Переяславі – кандидат психологічних наук, доцент, завідувачка кафедри менеджменту освіти, практичної психології та інклюзивної освіти Вікторія Вінс та консультант психолого-медико-педагогічної консультації, старший викладач менеджменту, практичної психології та інклюзивної освіти Тетяна Кузьменко.

У 2023 році саміт складався з трьох панелей: «Ментальне здоров’я: баланс стійкості та крихкості», «Вплив війни на ментальне здоров’я», «Покоління, яке керуватиме світом за 15 років». Слід зазначити, що особисто або за допомогою відеозв’язку до заходу приєдналися 28 учасників.

Пресслужба університету поспілкувалась зі сковородинівками й розвідала трішки цікавих деталей, запитала про їх враження.

«Саміт перших леді та джентльменів втретє об’єднав навколо себе не лише президентські подружжя з різних країн світу, а й свідомих представників різних професійних спільнот, які є активістами у сфері ментального здоров’я. Під час фахових розмов та панельних дискусій відчувалася надважливість актуалізованої проблеми резильєнтності або психологічної стійкості особистості, яка безсумніву є основою стійкості окремої громади та країни вцілому. Основною метафорою, що відображала суть заходу стала Софія Київська. І не тому, що це величне місце з багаторічною духовною історією, а тому, що вона несе меседж – мудрість має бути у думках та вчинках!», – говорять викладачі кафедри менеджменту, практичної психології та інклюзивної освіти

Поза тим Вінс та Кузьменко додають, що теплом та продуктивністю відзначилося їх спілкування із колегами: Оксаною Збітнєвою, Ксенією Возніциною, Тетяною Сіренко, Юлією Ющенко, Олегом Чабаном, Костянтином Баранніковим, Володимиром Кадигробом, Олегом Романчуком та іншими. У процесі спілкування намітилися нові плани, вибудувалися стратегії їх реалізації, створилися передумови до активної співпраці в контексті підготовки майбутніх фахівців психологічної галузі та розширення науково-практичних досліджень. Також сковородинівським делегаткам поталанило зустрітися, обмінятися думками та зробити спільні знімки з кількома відомими й талановитими українцями, зокрема співачкою Тіною Кароль, кухарем Євгеном Клопотенком та виконавцем Дмитром Монатіком.

Також Тетяна Кузьменко ділиться, що середовище Саміту створило надзвичайно потужну можливість обʼєднуватися фахівцям з ментального здоровʼя та разом реалізувати суспільно важливі проєкти на користь українців.

У свою чергу Вікторія Вінс зауважила, що її дуже вразили результати соціологічного дослідження про ментальне здоров’я та ставлення до нього в 11-ти країнах світу, яке провела британська дослідна компанія Alligators Digital в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?». Згідно з ним найбільший вплив та вразливість через світові конфлікти відчуває саме молодь 13-15 років, водночас молодь найбільш позитивно сприймає тих, хто має ментальні порушення та проблеми.

«Можливо, світова спільнота і не спроможна зараз припинити війну в Україні, але цивілізоване суспільство зараз подолало стереотип «краще замовчувати, щоб ще більше не розгорілося». Вірю, що результати такої світової позиції точно є і вони щоденно наближають Україну до Перемоги!», – говорить Тетяна Кузьменко.

Підсумовуючи сковородинівки додають, що українці, які відчули війну на собі,  мають знайти дієві шляхи для швидкого відновлення та повоєнного, посттравматичного зростання. Кажуть задля цього нам вкрай необхідні подібні обміни знаннями й досвідом, проведення подальших спільних наукових досліджень з питань ментального здоров’я.

Наостанок викладачі кафедри менеджменту, практичної психології та інклюзивної освіти дякують організаторам третього Саміту перших леді та джентльменів, заснованого дружиною Президента України Оленою Зеленською, за проведення такого потужного заходу та запрошення до участі представників університету. Також вдячні керівництву УГСП в особі ректора Віталія Коцура за сприяння у професійному зростанні та підтримку в реалізації вищої мети у підготовці майбутніх психологів!

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту