На базі УГСП стартувала «Школа виховників Джур – V»: готують вишкільні кадри для формування оборонної свідомості

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Можливості > На базі УГСП стартувала «Школа виховників Джур – V»: готують вишкільні кадри для формування оборонної свідомості

На базі Університету Григорія Сковороди в Переяславі стартував Всеукраїнський семінар-тренінг «Школа виховників Джур – V».  Мова про триденну підготовку вишкільних кадрів для формування оборонної свідомості. Серед учасників заходу – майбутні фахівці та наставники з 14 різних регіонів України, зокрема з Київщини. Багато хто з них, до слова, закінчував УГСП.

Безпосередніми організатором заходу є Міністерство молоді та спорту України та Управління молоді та спорту Київської обласної військової адміністрації разом з Університетом Григорія Сковороди в Переяславі. Як зазначила ведуча, тренерка програми Ірина Личак, Школа виховників Джур продовжила свою роботу після тривалої відпустки. Принагідно вона представила друзів та партнерів, що завітали на відкриття заходу: начальника Управління молоді та спорту Київської обласної військової адміністрації Сергія Тимофєєва, ректора Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталія Коцура, представників Департаменту освіти, науки і спорту Міністерства внутрішніх справ України – Вадима Пянковського та Наталію Казакову, представницю Міністерства молоді та спорту України Ольгу Потєхіну, представника Центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді Володимира Людоговського й члена Головного штабу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Джура» Тараса Рондзістого, завдяки якому Школу було вирішено провести саме в Переяславі.

Як розповідають ініціатори, метою школи є підготовка виховників до створення та забезпечення діяльності осередків (роїв/куренів) гри «Джура» за єдиними національними стандартами та ціннісними орієнтирами Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2020–2025 роки. Уся програма складається з кількох розділів і модулів: інтеграційно-мотиваційний модуль, ідея гри та людина у грі, методика та виховні засоби методи гри, діловодство та принципи фінансування гри «Джура»

Після шикування учасників, внесення прапору гри «Джури», виконання Державного Гімну України (яке не зіпсував навіть технічний збій – його гуртом, не збившись, довиконали усі учасники дійства – прим.авт.) й вшанування хвилиною мовчання полеглих за України у горнилі російсько-української війни до присутніх звернулися:

Сергій Тимофєєв, начальник Управління молоді та спорту Київської обласної військової адміністрації:

«Ми раді вітати усіх на славетній Київщині, в гостинному Переяславі. Бажаємо вам всім отримати безліч позитивних емоцій, максимально зарядитися й передати цей заряд протягом року усім вашим дітям. А найголовніше – дякуємо Збройним Силам України за змогу робити гарні справи на Київщині».

Віталій Коцур, ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі:

«Я щасливий тим, що ми проводимо ці тренінги тут і наживо, у очному форматі. Ще до війни, як ректор, я казав про те, що університет має бути не просто осередком освіти, не просто надавати освітні послуги і випускати висококваліфікованих фахівців, а й випускати патріотів України – це наше головне завдання. Війна ще раз показала, що саме таким закладом ми є. Ми тільки «за» проведення таких заходів, і одразу ж відгукнулися на прохання пана Рондзістого. Національно-патріотичне виховання чітко відповідає місії і візії нашої альма-матер. Пишаюся випускниками, які завершили наш заклад і сьогодні серед нас. Впевнений що навіть ці стіни та глибока історія Переяслава нині повинні надихнути вас на добре проведення часу, поглиблення ваших знань і насолоду від взаємного спілкування. Успіхів вам!»

Тарас Рондзістий, член Головного штабу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Джура»:

«Дякую, що ви в цей непростий, неспокійний час знайшли змогу прибути сюди. Вдячний організаторам що підтримують такі заходи. Ми – на шляху становлення. Джура формально вже 20 років з нами, у активній фазі вона 15 років. І буде доти, доки будуть люди фанатично віддані цій справі. Це найкраща форма того як займатися з дітьми. Не нарікаймо що дітьми ніхто не займається, чи що вони кинуті на призволяще. Ми знайшли цю форму і саме головне – це люди-виховники, які опікуються дітьми. Працювати з дітьми є дуже нелегко, а працювати правильно аби люди були зацікавлені і вмотивовані ще складніше. Віддаю шану вам і всім хто зробив можливим ваше перебування тут. Сподіваємося, що наша родина джур й надалі зростатиме, розростатиметься у кожній громаді і школі»

Відзначимо, що основною метою гри «Сокіл» (Джура) є виховання юних патріотів України на засадах національної гідності, високої самосвідомості та активної громадянської позиції, здорового способу життя як духовно багатої та фізично розвиненої особистості. Сама гра проводиться на прикладі козацько-лицарських військових традицій.

Підготовка виховників проводиться з метою збільшення чисельності молоді, готової до виконання обов’язку із захисту незалежності та територіальної цілісності України, що є як ніколи актуальним через відкрите вторгнення росії в Україну. Тому це викликає необхідність наявності вишкільних кадрів для формування оборонної свідомості у дітей та молоді.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту