«Україна і НАТО в контексті суспільно-політичних трансформацій 90-х рр. ХХ – поч. ХХІ ст.»: роздуми про однойменну монографію та прийдешній саміт від Віталія та Лесі Коцурів

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «Україна і НАТО в контексті суспільно-політичних трансформацій 90-х рр. ХХ – поч. ХХІ ст.»: роздуми про однойменну монографію та прийдешній саміт від Віталія та Лесі Коцурів

Уже відзавтра, 11 липня 2023 року, у столиці Литви Вільнюсі відбудеться саміт НАТО, на якому Україна очікує конкретних рішень щодо свого шляху до вступу в Альянс. Обговорення стосовно шансів та очікувань значно активізувалися з кінця травня цього року. Не могли не долучитися до нього й сковородинівці, зокрема співавтори монографії «Україна і НАТО в контексті суспільно-політичних трансформацій 90-х рр. ХХ – початку ХХІ ст.» доктор історичних наук, професор, ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур та кандидат історичних наук, доцент кафедри політології Університету Григорія Сковороди в Переяславі Леся Коцур.

У відео вони презентують нове, спільне з кандидатом історичних наук, дослідником процесів євроатлантичної інтеграції України Андрієм Магомедовим наукове видання та розповідають про історію відносин України й НАТО, міркують про перспективи її вступу до Альянсу..

Що ж до монографії, то у ній розглядається становлення взаємовідносин України й НАТО в контексті суспільно-політичних трансформацій та геополітичних викликів початку нового тисячоліття. До основних проблемно-змістових блоків дослідження належать суспільно-політичні трансформації в Україні 90-х рр. ХХ ст. – поч. ХХІ ст. та їх вплив на відносини Україна-НАТО; формування відносин Україна-НАТО в умовах зовнішньополітичних викликів 1991–2020 рр.; основні напрями й форми співробітництва України з Організацією Північноатлантичного договору; міжнародні військові навчання країн-членів НАТО за участю підрозділів Збройних сил України; залучення українських військових до проведення міжнародних миротворчих операцій Альянсу та участь НАТО в реформуванні українського безпекового сектору і перспективи членства України в Альянсі. Цільовою аудиторією монографії є науковці, викладачі закладів вищої освіти, політологи, студенти, широкий читацький загал.

Довідково. НАТО, також Північноатлантичний альянс або Організація Північноатлантичного договору – військово-політичний союз 31 держави Європи та Північної Америки, які прагнуть досягти мети Північноатлантичного договору, підписаного у Вашингтоні 4 квітня 1949 року.

Процедура вступу до НАТО є складним процесом, що включає кілька етапів. Спершу країна подає заявку на вступ та виконання Плану дій щодо членства в Альянсі (ПДЧ). Наступний крок – отримання згоди всіх членів НАТО, після чого країну офіційно запрошують до переговорів про вступ. Далі тривають самі переговори та узгоджуються етапи вступу до Альянсу. Останнім кроком є отримання офіційного запрошення від Генерального секретаря НАТО.

Відносини між Україною і НАТО почали формуватися у 1992 році. Заявку на отримання ПДЧ країна подала ще у 2008 році, але з приходом до влади Віктора Януковича плани щодо членства були відкладені, бо тодішній президент вважав за краще залишити державу поза блоком. З 2014 року, після того, як росія незаконно анексувала Крим, співпраця між Україною та Альянсом активізувалася. 30 вересня 2022 року, на тлі повномасштабної війни та анексованих агресором територій, Україна подала заявку на пришвидшений вступ до НАТО.

Станом на 10 липня 2023 року вступ України до Північноатлантичного альянсу формально підтримують 23 країни-члени з 31, тобто держави, з якими Україна підписала спільні декларації та заяви.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту